Logistyka w agrobiznesie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 400-ES1-3LWA | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Logistyka w agrobiznesie | ||
Jednostka: | Filia Uniwersytetu w Białymstoku w Wilnie, Wydział Ekonomiczno-Informatyczny | ||
Grupy: |
3L stac. I st. studia ekonomiczne - przedmioty kierunkowe - WILNO Wilno - ekonomia 3 rok 1 st. stacjonarne sem.letni |
||
Punkty ECTS i inne: |
2.00 ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Rodzaj przedmiotu: | kierunkowe |
||
Tryb prowadzenia przedmiotu: | zdalnie |
||
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z istotą i rozwojem koncepcji agrobiznesu oraz zadaniami logistyki w tym sektorze.Wyrobienie u studenta umiejętności analizy związków i zależności pomiędzy poszczególnymi ogniwami agrobiznesu. Zapoznanie z logistyką procesów w sferze zaopatrzenia gospodarstw rolniczych i przemysłu przetwórczego, a także skupu, magazynowania i dystrybucji produktów żywnościowych oraz procesów odnoszących się do gospodarowania pozostałościami w rolnictwie. |
||
Pełny opis: |
Profil studiów: Praktyczny Forma studiów:Stacjonarne Rodzaj przedmiotu:specjalnościowe -specjalność: Logistyka Rok studiów/semestr: rok 3/6 semestr Wymagania wstępne:Podstawy logistyki Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład-15 godz. Metody dydaktyczne: Wykład- z wykorzystaniem prezentacji Power Point, angażujący słuchaczy do zadawania pytań w trakcie wykładu, Punkty ECTS - 2 Bilans nakładu pracy studenta: Udział w wykładach- 15 Przygotowanie do egzaminu - 15 Udział w konsultacjach - 18 Egzamin - 2 Razem 50 Wskaźniki ilościowe: Nakład pracy studenta związany z zajęciami: - wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela - 35 h- 1,4ECTS - o charakterze praktycznym - 15 h-0,6 ECTS |
||
Literatura: |
Podstawowa: Kapusta F., Agrobiznes, Wyd. Difin, 2012 Urban S.(red.), Agrobiznes i biobiznes. Teoria i praktyka, Wyd. UE we Wrocławiu, Wrocław 2014 Tracy M.: Polityka rolno-żywnościowa w gospodarce rynkowej, UW, Warszawa 1997 Górka-Warsewicz H., Świątkowska M., Krajewski K., Marketing żywności, Wyd. Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa 2013 Czyżewski A., Sapa A., Mechanizm wymiany rolno - żywnościowej Polski z krajami UE, AE w Poznaniu, Poznań 2003 Uzupełniająca: Skowronek Cz., Sarjusz-Wolski Z., Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2012 Bilitewski B., i in., Podręcznik gospodarowania odpadami. Teoria i praktyka, Wyd. Seidel Przywecki, Warszawa 2006 Wasilewski M., Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania gospodarowania zapasami w przedsiębiorstwach rolniczych. Wydawnictwo SGGW. Warszawa. 2004 Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka, CH Beck, 2010 Szymanowski W., Łańcuchy i sieci dostaw żywności w Polsce i w wybranych krajach europejskich-ewolucja i i przykłady zastosowań technologii informacyjnych, Wyd. WSHiFM, Warszawa 2006 |
||
Efekty uczenia się: |
KP6_WG4- zna podstawowe zasady działania gospodarki w sferze realnej i w sferze regulacji, KP6_WG6- zna instytucje i organizacje funkcjonujące w skali krajowej i międzynarodowej KP6_WG9- zna struktury i instytucje gospodarcze w kontekście realizowanej specjalności KP6_UW2- potrafi dokonywać obserwacji i logicznie rozumować oraz interpretować zjawiska gospodarcze w kontekście realizowanej specjalności, KP6_UW4-potrafi prognozować konkretne procesy i zjawiska gospodarcze, w tym w kontekście realizowanej specjalności KP6_UK6- potrafi formułować poglądy dotyczące współczesnych problemów o charakterze ekonomicznym i prawnym, KP6_KO4- potrafi wziąć odpowiedzialność za podejmowane decyzje, będąc jednocześnie świadomym ich rezultatów i konsekwencji. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Forma zaliczenia przedmiotu: egzamin pisemny (pytania otwarte i zamknięte),warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie 51% prawidłowych odpowiedzi na pytania. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (w trakcie)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Barbara Roszkowska-Mądra | |
Prowadzący grup: | Barbara Roszkowska-Mądra | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Rodzaj przedmiotu: | kierunkowe |
|
Tryb prowadzenia przedmiotu: | zdalnie |
|
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z istotą i rozwojem koncepcji agrobiznesu oraz zadaniami logistyki w tym sektorze.Wyrobienie u studenta umiejętności analizy związków i zależności pomiędzy poszczególnymi ogniwami agrobiznesu. Zapoznanie z logistyką procesów w sferze zaopatrzenia gospodarstw rolniczych i przemysłu przetwórczego, a także skupu, magazynowania i dystrybucji produktów żywnościowych oraz procesów odnoszących się do gospodarowania pozostałościami w rolnictwie. | |
Pełny opis: |
Profil studiów: Praktyczny Forma studiów:Stacjonarne Rodzaj przedmiotu:specjalnościowe -specjalność: Logistyka Rok studiów/semestr: rok 3/6 semestr Wymagania wstępne:Podstawy logistyki Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład-15 godz. Metody dydaktyczne: Wykład- z wykorzystaniem prezentacji Power Point, angażujący słuchaczy do zadawania pytań w trakcie wykładu, Punkty ECTS - 2 Bilans nakładu pracy studenta: Udział w wykładach- 15 Przygotowanie do egzaminu - 15 Udział w konsultacjach - 18 Egzamin - 2 Razem 50 Wskaźniki ilościowe: Nakład pracy studenta związany z zajęciami: - wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela - 35 h- 1,4ECTS - o charakterze praktycznym - 15 h-0,6 ECTS | |
Literatura: |
Podstawowa: Kapusta F., Agrobiznes, Wyd. Difin, 2012 Urban S.(red.), Agrobiznes i biobiznes. Teoria i praktyka, Wyd. UE we Wrocławiu, Wrocław 2014 Tracy M.: Polityka rolno-żywnościowa w gospodarce rynkowej, UW, Warszawa 1997 Górka-Warsewicz H., Świątkowska M., Krajewski K., Marketing żywności, Wyd. Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa 2013 Czyżewski A., Sapa A., Mechanizm wymiany rolno - żywnościowej Polski z krajami UE, AE w Poznaniu, Poznań 2003 Uzupełniająca: Skowronek Cz., Sarjusz-Wolski Z., Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2012 Bilitewski B., i in., Podręcznik gospodarowania odpadami. Teoria i praktyka, Wyd. Seidel Przywecki, Warszawa 2006 Wasilewski M., Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania gospodarowania zapasami w przedsiębiorstwach rolniczych. Wydawnictwo SGGW. Warszawa. 2004 Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka, CH Beck, 2010 Szymanowski W., Łańcuchy i sieci dostaw żywności w Polsce i w wybranych krajach europejskich-ewolucja i i przykłady zastosowań technologii informacyjnych, Wyd. WSHiFM, Warszawa 2006 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.