Innowacje i polityka innowacyjna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0300-ES1-2PIPI | Kod Erasmus / ISCED: |
14.301
![]() |
Nazwa przedmiotu: | Innowacje i polityka innowacyjna | ||
Jednostka: | Wydział Ekonomii i Zarządzania | ||
Grupy: |
3L stac.studia ekonomiczne I st. - przedm.specjalnościowe Ekonomia 2 rok 1 st. Stacjonarne sem Zimowy |
||
Punkty ECTS i inne: |
5.00 ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Rodzaj przedmiotu: | specjalnościowe |
||
Skrócony opis: |
Podstawowym celem zajęć z przedmiotu Innowacje i polityka innowacyjna jest przedstawienie studentom aspektu innowacji i innowacyjności w odniesieniu do panującej sytuacji społeczno-gospodarczej, jak również skierowanie uwagi na znaczenie polityki innowacyjnej w rozwoju gospodarczym. Ważną kwestię odgrywają także czynniki warunkujące potencjał innowacyjny gospodarek, jak i funkcjonujących podmiotów gospodarczych, co determinuje ich pozycję konkurencyjną. |
||
Pełny opis: |
Profil studiów: Ogólnoakademicki, Forma studiów: stacjonarne, Rodzaj przedmiotu: Moduł IV przedmioty specjalnościowe, Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki ekonomiczne, Dyscyplina: ekonomia, Rok studiów/semestr:II rok, III semestr, Wymagania wstępne (tzw. sekwencyjny system zajęć i egzaminów): brak Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład 30 godzin, ćwiczenia 30 godzin Metody dydaktyczne: Wykład z wykorzystaniem rzutnika multimedialnego i prezentacji Power Point, wykorzystanie form aktywizujących studentów (np. konwersacja), na ćwiczeniach zadania grupowe aktywizujące studenta do dyskusji Punkty ECTS 5 pkt. Bilans pracy nakładu studenta: Wykłady: 30 godzin ćwiczenia 30 godzin przygotowanie do ćwiczeń 30, studia literaturowe: 10 godzin, udział w konsultacjach: 1 godzin przygotowanie do egzaminu/zaliczenia 22 egzamin 2 ŁĄCZNY nakład pracy studenta: 125 Wskaźniki ilościowe: nakład pracy studenta związany z zajęciami: 1. Wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: Liczba godzin 63, punkty ECTS 2,52 2. O charakterze praktycznym Liczba godzin 52, punkty ECTS 2,08 |
||
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Janasz W., „Innowacje w zrównoważonym rozwoju organizacji”, Difin, Warszawa 2011. 2. Duraj J., „Przedsiębiorczość i innowacyjność”, Difin, Warszawa 2010. 3. Jasiński A., Innowacje małych i średnich przedsiębiorstw w świetle badań empirycznych, Wyd. Promocja XXI, Warszawa, 2009 Literatura uzupełniająca: 1. Fagerberg J., Mowery D. C., Nelson R. R., The Oxford Handbook of Innovation, Oxford University Press, New York 2005. 2. Dworczyk M., Szlasa R., Zarządzanie innowacjami: wpływ innowacji na wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2001 3. Brzeziński M., Zarządzanie innowacjami technicznymi i organizacyjnymi,DIFIN, Warszawa 2001 |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA 2PIPI_W01 zna podstawowe zależności dotyczące ekonomi i sytuacji ekonomicznej E1_W01-egzamin UMIEJĘTNOŚCI 2PIPI_U01 potrafi, w oparciu o dyscyplinę naukową ekonomia,prawidłowo analizować i interpretować przyczyny i przebieg procesów mających wpływ na innowacje i politykę innowacyjną-ćwiczenia, 2PIPI__U02 potrafi wykorzystywać podstawową wiedzę teoretyczną, pozyskiwac i analizować dane do oceny polityki innowacyjnej, jej roli i znaczenia E1_U02-ćwiczenia KOMPETENCJE 2PIPI__K01 ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę stałego uczenia się E1_K01 |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem dopuszczenia do egzaminu jest uzyskanie zaliczenia z ćwiczeń. Studenci są oceniani na postawie egzaminu pisemnego o pytaniach otwartych i zamkniętych. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Dorota Roszkowska | |
Prowadzący grup: | Joanna Prystrom, Dorota Roszkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Skrócony opis: |
Podstawowym celem zajęć z przedmiotu Innowacje i polityka innowacyjna jest przedstawienie studentom aspektu innowacji i innowacyjności w odniesieniu do panującej sytuacji społeczno-gospodarczej, jak również skierowanie uwagi na znaczenie polityki innowacyjnej w rozwoju gospodarczym. Ważną kwestię odgrywają także czynniki warunkujące potencjał innowacyjny gospodarek, jak i funkcjonujących podmiotów gospodarczych, co determinuje ich pozycję konkurencyjną. | |
Pełny opis: |
Profil studiów: Ogólnoakademicki, Forma studiów: stacjonarne, Rodzaj przedmiotu: Moduł IV przedmioty specjalnościowe, Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki ekonomiczne, Dyscyplina: ekonomia, Rok studiów/semestr:II rok, III semestr, Wymagania wstępne (tzw. sekwencyjny system zajęć i egzaminów): brak Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład 30 godzin, ćwiczenia 30 godzin Metody dydaktyczne: Wykład z wykorzystaniem rzutnika multimedialnego i prezentacji Power Point, wykorzystanie form aktywizujących studentów (np. konwersacja), na ćwiczeniach zadania grupowe aktywizujące studenta do dyskusji Punkty ECTS 5 pkt. Bilans pracy nakładu studenta: Wykłady: 30 godzin ćwiczenia 30 godzin przygotowanie do ćwiczeń 30, studia literaturowe: 10 godzin, udział w konsultacjach: 1 godzin przygotowanie do egzaminu/zaliczenia 22 egzamin 2 ŁĄCZNY nakład pracy studenta: 125 Wskaźniki ilościowe: nakład pracy studenta związany z zajęciami: 1. Wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: Liczba godzin 63, punkty ECTS 2,52 2. O charakterze praktycznym Liczba godzin 52, punkty ECTS 2,08 | |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Janasz W., „Innowacje w zrównoważonym rozwoju organizacji”, Difin, Warszawa 2011. 2. Duraj J., „Przedsiębiorczość i innowacyjność”, Difin, Warszawa 2010. 3. Jasiński A., Innowacje małych i średnich przedsiębiorstw w świetle badań empirycznych, Wyd. Promocja XXI, Warszawa, 2009 Literatura uzupełniająca: 1. Fagerberg J., Mowery D. C., Nelson R. R., The Oxford Handbook of Innovation, Oxford University Press, New York 2005. 2. Dworczyk M., Szlasa R., Zarządzanie innowacjami: wpływ innowacji na wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2001 3. Brzeziński M., Zarządzanie innowacjami technicznymi i organizacyjnymi,DIFIN, Warszawa 2001 |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Podstawowym celem zajęć z przedmiotu Innowacje i polityka innowacyjna jest przedstawienie studentom aspektu innowacji i innowacyjności w odniesieniu do panującej sytuacji społeczno-gospodarczej, jak również skierowanie uwagi na znaczenie polityki innowacyjnej w rozwoju gospodarczym. Ważną kwestię odgrywają także czynniki warunkujące potencjał innowacyjny gospodarek, jak i funkcjonujących podmiotów gospodarczych, co determinuje ich pozycję konkurencyjną. | |
Pełny opis: |
Profil studiów: Ogólnoakademicki, Forma studiów: stacjonarne, Rodzaj przedmiotu: Moduł IV przedmioty specjalnościowe, Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki ekonomiczne, Dyscyplina: ekonomia, Rok studiów/semestr:II rok, III semestr, Wymagania wstępne (tzw. sekwencyjny system zajęć i egzaminów): brak Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład 30 godzin, ćwiczenia 30 godzin Metody dydaktyczne: Wykład z wykorzystaniem rzutnika multimedialnego i prezentacji Power Point, wykorzystanie form aktywizujących studentów (np. konwersacja), na ćwiczeniach zadania grupowe aktywizujące studenta do dyskusji Punkty ECTS 5 pkt. Bilans pracy nakładu studenta: Wykłady: 30 godzin ćwiczenia 30 godzin przygotowanie do ćwiczeń 30, studia literaturowe: 10 godzin, udział w konsultacjach: 1 godzin przygotowanie do egzaminu/zaliczenia 22 egzamin 2 ŁĄCZNY nakład pracy studenta: 125 Wskaźniki ilościowe: nakład pracy studenta związany z zajęciami: 1. Wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: Liczba godzin 63, punkty ECTS 2,52 2. O charakterze praktycznym Liczba godzin 52, punkty ECTS 2,08 | |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Janasz W., „Innowacje w zrównoważonym rozwoju organizacji”, Difin, Warszawa 2011. 2. Duraj J., „Przedsiębiorczość i innowacyjność”, Difin, Warszawa 2010. 3. Jasiński A., Innowacje małych i średnich przedsiębiorstw w świetle badań empirycznych, Wyd. Promocja XXI, Warszawa, 2009 Literatura uzupełniająca: 1. Fagerberg J., Mowery D. C., Nelson R. R., The Oxford Handbook of Innovation, Oxford University Press, New York 2005. 2. Dworczyk M., Szlasa R., Zarządzanie innowacjami: wpływ innowacji na wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2001 3. Brzeziński M., Zarządzanie innowacjami technicznymi i organizacyjnymi,DIFIN, Warszawa 2001 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.