Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia przemysłowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 320-BS2-1BIP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Biotechnologia przemysłowa
Jednostka: Wydział Biologii
Grupy: 2L stac. II stopnia studia biologiczne-przedm.obowiązkowe
I rok II st. MzB - semestr letni
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia przedmiotu:

mieszany: w sali i zdalnie
w sali

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z cechami mikroorganizmów i sposobami ich wykorzystania przez człowieka w różnych gałęziach przemysłu.

Pełny opis:

Profil studiów: ogólnoakademicki

Forma studiów: stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy

Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia, mikrobiologia

Rok studiów/semestr

I rok II st. Mikrobiologia z Biotechnologią- semestr letni

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć

Wykład – 15 godz., laboratorium – 15 godz.

Punkty ECTS : 2

Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, eksperyment/wykonywanie doświadczeń według instrukcji podczas zajęć laboratoryjnych, analiza wyników, sporządzanie sprawozdań z ćwiczeń.

Formy zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę laboratoriów, zaliczenie na ocenę wykładu.

Bilans nakładu pracy studenta:

Ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami: 50 godz.

Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 33,0 godz. w tym:

- udział w wykładach: 15 godz.,

- udział w zajęciach pozawykładowych: 15 godz.,

- udział w konsultacjach/zaliczeniach/egzaminach: 3,0 godz.

Praca własna studenta (przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów): 25,0 godz.

Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, wykonywanie doświadczeń według instrukcji podczas zajęć laboratoryjnych, analiza wyników, modelowanie

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Paul E. A., Clark F. E. 2000. Mikrobiologia i biochemia gleb. Wydawnictwo UMCS, Lublin (dostęp w Bibliotece Głównej UwB oraz w Bibliotece Wydziału Biologii na miejscu)

2. Singleton P. 2004. Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa (dostęp j.w.)

3. Malepszy S. 2014. Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa (dostęp w Bibliotece Wydziału Biologii UwB na miejscu oraz do wypożyczenia)

Literatura uzupełniająca:

1. Chlebicki A. 2010. Od pasożytnictwa do mutualizmu, konsekwencje długotrwałych interakcji. Podstawowe interakcje między grzybami pasożytniczymi i roślinami. Kosmos 2010, 53 (1): 33–38. (http://psjd.icm.edu.pl/psjd/element/bwmeta1.element.bwnjournal-article-ksv53p33kz)

2. Kwaśna H. 2014. Mikrobiologia rolnicza. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań (dostęp w Bibliotece Wydziału Biologii UwB na miejscu oraz do wypożyczenia)

3. Kunicki-Goldfinger W. J. H. 2008. Życie bakterii. PWN, Warszawa (dostęp w Bibliotece Głównej UwB oraz w Bibliotece Wydziału Biologii na miejscu)

4. Mroczyńska M. i in. 2011. Mikroorganizmy jelitowe człowieka i ich aktywność metaboliczna. Przegląd Gastroenterologiczny, 6: 1-7. (https://www.researchgate.net/profile/Patrycja-Szachta/publication/263833625_Mikroorganizmy_jelitowe_czlowieka_i_ich_aktywnosc_metaboliczna/links/02e7e53bfdc9ed5c2a000000/Mikroorganizmy-jelitowe-czlowieka-i-ich-aktywnosc-metaboliczna.pdf)

5. Błaszczyk M. 2009. Mikroorganizmy w ochronie środowiska, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa Biblioteka Wydziału Biologii UwB czytelnia i wypożyczalnia)

6. Kołwzan B. i in. 2006. Podstawy mikrobiologii w ochronie środowiska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław. (https://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/918/edition/1016?language=pl)

7. M. Turkiewicz 2006. Drobnoustroje psychrofilne i ich biotechnologiczny potencjał. Kosmos 55, 4: 307-320 (https://kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/view/1513/1492)

8. A. Węgrzyn, K. Żukrowski 2014. Biotechnologiczne zastosowanie ekstremozymów pozyskiwanych z archeonów. Chemik 68, 8: 710-722. (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-f257212a-8b11-4851-b351-4f34912539cc)

9. Monika Trząskowska. 2013. Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 4 (89), 5 – 20. (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171282143)

10. Katarzyna Mojka 2014. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549 (http://www.phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-3-541.pdf)

11. Marzena Kowalska, Barbara Sokołowska. 2016. Wykorzystanie bakteriofagów w łańcuchu żywnościowym żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 4 (107), 26 – 36 (http://bazekon.icm.edu.pl/bazekon/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171449749)

12. Kamil Toczek, Paweł Glibowski. 2015, Bakterie probiotyczne w żywnościowe kierunki stosowania. Żywność i Żywienie, 69: 42-45. (http://bazekon.icm.edu.pl/bazekon/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171449749)

13. Aleksandra Kozińska, Izabela Sitkiewicz. 2017. „Nowe” i „stare” antybiotyki – mechanizmy działania i strategie poszukiwania leków przeciwbakteryjnych, Kosmos, 66, 109-124 (http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2017/109.pdf)

14. Markowska, K., Grudniak, A.M., Wolska, K.I. 2013. Mikrobiologiczne ogniwa paliwowe:podstawy technologii, jej ograniczenia i potencjalne zastosowania. Post. Mikrobiol., 52, 1, 29–40 (http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol5212013029.pdf)

15. Ladakowicz S., Krzystek L. 2005. Wykorzystanie fermentacji metanowej w utylizacji odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Biotechnologia. 3 (70): 165-183 (https://rcin.org.pl/Content/91950/POZN271_118383_biotechnologia-2005-no3-ledakowicz.pdf)

16. Roszkowski, A. 2012. Biodiesel w UE i Polsce – obecne uwarunkowania i perspektywy. Problemy Inżynierii Rolniczej 3 (77), 65–78. (https://www.itp.edu.pl/old/wydawnictwo/pir/zeszyt_77_2012/A_Roszkowski%20%20Biodiesel%20w%20EU%20i%20Polsce%20-%20obecne%20uwarunkowan.pdf)

17. W. Dąbrowski, W. Bednarski ,2013, Ekologiczne aspekty produkcji oraz stosowania biodiesla. Nauki Inżynierskie i Technologie (Engineering Sciences And Technologies) 3(10), 18-34 (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-609c6603-2359-4051-b523-c1e0923e8ebf)

18. Standardy dostępności budynków dla osób z niepełnosprawnościami uwzględniając koncepcję uniwersalnego projektowania. Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju, Warszawa. 2017 [https://www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/standardy-dostepnosci-budynkow-dla-osob-z-niepelnosprawnosciami].

19. Standardy projektowania budynków dla osób z niepełnosprawnościami. Ministerstwo Rozwoju. Warszawa, 2017. [https://budowlaneabc.gov.pl/].

Artykuły z anglojęzycznych czasopism naukowych np. Advances in Industrial Biotechnology (ISSN: 2639-5665, https://www.heraldopenaccess.us/journals/advances-in-industrial-biotechnology/current-issue) oraz dostępnych w ramach E-zasobów poprzez dostęp biblioteczny UwB)

Efekty uczenia się:

Wiedza:

1. Student zna i rozumie złożone procesy metaboliczne zachodzące na poziomie molekularnym i strukturalnym w komórkach mikroorganizmów - bakterii i grzybów (KA7_WG2);

2. Student zna i rozumie uwarunkowania społeczno-gospodarcze, etyczne i prawne prowadzenia badań biologicznych i ich wykorzystania w przemyśle (KA7_WK8);

3. Student potrafi ocenić tolerancję mikroorganizmów na metale na podstawie wskaźnika LD50 (KA7_UW2)

Umiejętności:

1. Student zna i rozumie reguły rządzące wolnym rynkiem, przepisy prawne związane z biologicznym materiałem stosowane w przemyśle oraz prawo autorskie (KA7_WK9)

2. Student potrafi wykorzystywać zaawansowane narzędzia laboratoryjne i urządzenia pomiarowe w celu rozwiązywania problemów badawczych (KA7_UW2)

Kompetencje społeczne:

1. Student potrafi odnaleźć się w pracach zespołowych i podejmować obowiązki kierowania zespołem (KA7_UO7)

2. Student jest gotów do kontaktu z ekspertami w przypadku niemożności samodzielnego podjęcia decyzji dotyczących rozwiązania napotkanych problemów w przeprowadzaniu eksperymentów (KA7_KK2)

Sposoby weryfikacji:

- KA7_WG2, KA7_WK8, KA7_UW2, KA7_WK9 - wejściówka, sprawdzian pisemny (pytania otwarte lub zamknięte)

- KA7_UW2, KA7_UO7, KA7_KK2 - ocena pracy studenta na zajęciach (zaliczenie)

Metody i kryteria oceniania:

Metody dydaktyczne: wykład, eksperyment, analiza wyników, konsultacje,

Formy zaliczenia przedmiotu: egzamin pisemny

Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych zgodnie z kryteriami określonymi w §23 ust. 6 Regulaminu Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego Uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku.

Warunki zaliczenia laboratorium:

1. Obecność na zajęciach.

2. Pozytywna ocena pracy studenta podczas laboratoriów.

3. Pozytywne zaliczenie wejściówek.

4. Pozytywne zaliczenie kolokwium.

Warunki zaliczenia egzaminu:

zaliczenie laboratorium

pozytywne zaliczenie egzaminu pisemnego zawierającego pytania otwarte

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Oleńska
Prowadzący grup: Ewa Oleńska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe
ogólnouniwersyteckie

Tryb prowadzenia przedmiotu:

w sali

Skrócony opis:

Podstawowe procesy biologiczne zachodzące w mikroorganizmach są wykorzystywane w przemyśle, np. do produkcji żywności, farmaceutyków, biogórnictwie, jak również w oczyszczaniu środowiska (bioremediacja).

Pełny opis:

Profil studiów: ogólnoakademicki

Forma studiów stacjonarne

Rodzaj przedmiotu obowiązkowy

Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia, mikrobiologia

Rok studiów/semestr

I rok II st. biologii moduł specjalnościowy Mikrobiologia z Biotechnologią / semestr letni

Wymagania wstępne (tzw. sekwencyjny system zajęć i egzaminów): Student powinien posiadać zakres ogólnych wiadomości z mikrobiologii, biochemii.

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć:

wykład – 15 godz., laboratorium – 15 godz.

Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, wykonywanie doświadczeń według instrukcji podczas zajęć laboratoryjnych, analiza wyników, sporządzanie sprawozdań z ćwiczeń.

Formy zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę laboratoriów, zaliczenie na ocenę wykładu.

Punkty ECTS : 2

Bilans nakładu pracy studenta:

1. Ogólny nakład pracy studenta: 50 godz.

2. Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 32, w tym:

a) udział w wykładach: 15 godz.;

b) udział w zajęciach laboratoryjnych: 15 godz.;

c) udział w konsultacjach/zaliczeniach/egzaminach: 2 godz.

3. Przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta): 18 godz.

36% godzin pracy własnej studenta

Literatura:

Podstawowa literatura wprowadzająca:

W. Bednarski, J. Fedur, 2017. Podstawy biotechnologii przemysłowej. Wydawnictwo WNT (Biblioteka Wydziału Biologii czytelnia)

C. Ratledge, B. Kristiansen, 2013. Podstawy biotechnologii. Wydawnictwo Naukowe PWN, red. nauk. tł. Andrzej K. Kononowicz, Stanisław Bielecki, Aleksander Chmiel (dostęp w Bibliotece Głównej UwB wypożyczalnia oraz w Bibliotece Wydziału Biologii czytelnia i wypożyczenie)

Literatura podstawowa:

1. Paul E. A., Clark F. E. 2000. Mikrobiologia i biochemia gleb. Wydawnictwo UMCS, Lublin (dostęp w Bibliotece Głównej UwB oraz w Bibliotece Wydziału Biologii na miejscu)

2. Singleton P. 2004. Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa (dostęp j.w.)

3. Malepszy S. 2014. Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa (dostęp w Bibliotece Wydziału Biologii UwB na miejscu oraz do wypożyczenia)

Literatura uzupełniająca:

1. Chlebicki A. 2010. Od pasożytnictwa do mutualizmu, konsekwencje długotrwałych interakcji. Podstawowe interakcje między grzybami pasożytniczymi i roślinami. Kosmos 2010, 53 (1): 33–38. (http://psjd.icm.edu.pl/psjd/element/bwmeta1.element.bwnjournal-article-ksv53p33kz)

2. Kwaśna H. 2014. Mikrobiologia rolnicza. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań (dostęp w Bibliotece Wydziału Biologii UwB na miejscu oraz do wypożyczenia)

3. Kunicki-Goldfinger W. J. H. 2008. Życie bakterii. PWN, Warszawa (dostęp w Bibliotece Głównej UwB oraz w Bibliotece Wydziału Biologii na miejscu)

4. Mroczyńska M. i in. 2011. Mikroorganizmy jelitowe człowieka i ich aktywność metaboliczna. Przegląd Gastroenterologiczny, 6: 1-7. (https://www.researchgate.net/profile/Patrycja-Szachta/publication/263833625_Mikroorganizmy_jelitowe_czlowieka_i_ich_aktywnosc_metaboliczna/links/02e7e53bfdc9ed5c2a000000/Mikroorganizmy-jelitowe-czlowieka-i-ich-aktywnosc-metaboliczna.pdf)

5. Błaszczyk M. 2009. Mikroorganizmy w ochronie środowiska, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa Biblioteka Wydziału Biologii UwB czytelnia i wypożyczalnia)

6. Kołwzan B. i in. 2006. Podstawy mikrobiologii w ochronie środowiska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław. (https://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/918/edition/1016?language=pl)

7. M. Turkiewicz 2006. Drobnoustroje psychrofilne i ich biotechnologiczny potencjał. Kosmos 55, 4: 307-320 (https://kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/view/1513/1492)

8. A. Węgrzyn, K. Żukrowski 2014. Biotechnologiczne zastosowanie ekstremozymów pozyskiwanych z archeonów. Chemik 68, 8: 710-722. (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-f257212a-8b11-4851-b351-4f34912539cc)

9. Monika Trząskowska. 2013. Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 4 (89), 5 – 20. (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171282143)

10. Katarzyna Mojka 2014. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549 (http://www.phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-3-541.pdf)

11. Marzena Kowalska, Barbara Sokołowska. 2016. Wykorzystanie bakteriofagów w łańcuchu żywnościowym żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 4 (107), 26 – 36 (http://bazekon.icm.edu.pl/bazekon/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171449749)

12. Kamil Toczek, Paweł Glibowski. 2015, Bakterie probiotyczne w żywnościowe kierunki stosowania. Żywność i Żywienie, 69: 42-45. (http://bazekon.icm.edu.pl/bazekon/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171449749)

13. Aleksandra Kozińska, Izabela Sitkiewicz. 2017. „Nowe” i „stare” antybiotyki – mechanizmy działania i strategie poszukiwania leków przeciwbakteryjnych, Kosmos, 66, 109-124 (http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2017/109.pdf)

14. Markowska, K., Grudniak, A.M., Wolska, K.I. 2013. Mikrobiologiczne ogniwa paliwowe:podstawy technologii, jej ograniczenia i potencjalne zastosowania. Post. Mikrobiol., 52, 1, 29–40 (http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol5212013029.pdf)

15. Ladakowicz S., Krzystek L. 2005. Wykorzystanie fermentacji metanowej w utylizacji odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Biotechnologia. 3 (70): 165-183 (https://rcin.org.pl/Content/91950/POZN271_118383_biotechnologia-2005-no3-ledakowicz.pdf)

16. Roszkowski, A. 2012. Biodiesel w UE i Polsce – obecne uwarunkowania i perspektywy. Problemy Inżynierii Rolniczej 3 (77), 65–78. (https://www.itp.edu.pl/old/wydawnictwo/pir/zeszyt_77_2012/A_Roszkowski%20%20Biodiesel%20w%20EU%20i%20Polsce%20-%20obecne%20uwarunkowan.pdf)

17. W. Dąbrowski, W. Bednarski ,2013, Ekologiczne aspekty produkcji oraz stosowania biodiesla. Nauki Inżynierskie i Technologie (Engineering Sciences And Technologies) 3(10), 18-34 (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-609c6603-2359-4051-b523-c1e0923e8ebf)

18. Standardy dostępności budynków dla osób z niepełnosprawnościami uwzględniając koncepcję uniwersalnego projektowania. Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju, Warszawa. 2017 [https://www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/standardy-dostepnosci-budynkow-dla-osob-z-niepelnosprawnosciami].

19. Standardy projektowania budynków dla osób z niepełnosprawnościami. Ministerstwo Rozwoju. Warszawa, 2017. [https://budowlaneabc.gov.pl/].

Artykuły z anglojęzycznych czasopism naukowych np. Advances in Industrial Biotechnology (ISSN: 2639-5665, https://www.heraldopenaccess.us/journals/advances-in-industrial-biotechnology/current-issue) oraz dostępnych w ramach E-zasobów poprzez dostęp biblioteczny UwB)

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-1 (2024-05-13)