Biotechnologia przemysłowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 320-BS2-1BIP |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0511) Biologia
|
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia przemysłowa |
Jednostka: | Wydział Biologii |
Grupy: |
2L stac. II stopnia studia biologiczne-przedm.obowiązkowe I rok II st. MzB - semestr letni |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z cechami mikroorganizmów i sposobami ich wykorzystania przez człowieka w różnych gałęziach przemysłu. |
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia, mikrobiologia Rok studiów/semestr I rok II st. Mikrobiologia z Biotechnologią- semestr letni Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć Wykład – 15 godz., laboratorium – 15 godz. Punkty ECTS : 2 Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, eksperyment/wykonywanie doświadczeń według instrukcji podczas zajęć laboratoryjnych, analiza wyników, sporządzanie sprawozdań z ćwiczeń. Formy zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę laboratoriów, zaliczenie na ocenę wykładu. Bilans nakładu pracy studenta: Ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami: 50 godz. Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 33,0 godz. w tym: - udział w wykładach: 15 godz., - udział w zajęciach pozawykładowych: 15 godz., - udział w konsultacjach/zaliczeniach/egzaminach: 3,0 godz. Praca własna studenta (przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów): 25,0 godz. Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, wykonywanie doświadczeń według instrukcji podczas zajęć laboratoryjnych, analiza wyników, modelowanie |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Paul E. A., Clark F. E. 2000. Mikrobiologia i biochemia gleb. Wydawnictwo UMCS, Lublin (dostęp w Bibliotece Głównej UwB oraz w Bibliotece Wydziału Biologii na miejscu) 2. Singleton P. 2004. Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa (dostęp j.w.) 3. Malepszy S. 2014. Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa (dostęp w Bibliotece Wydziału Biologii UwB na miejscu oraz do wypożyczenia) Literatura uzupełniająca: 1. Chlebicki A. 2010. Od pasożytnictwa do mutualizmu, konsekwencje długotrwałych interakcji. Podstawowe interakcje między grzybami pasożytniczymi i roślinami. Kosmos 2010, 53 (1): 33–38. (http://psjd.icm.edu.pl/psjd/element/bwmeta1.element.bwnjournal-article-ksv53p33kz) 2. Kwaśna H. 2014. Mikrobiologia rolnicza. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań (dostęp w Bibliotece Wydziału Biologii UwB na miejscu oraz do wypożyczenia) 3. Kunicki-Goldfinger W. J. H. 2008. Życie bakterii. PWN, Warszawa (dostęp w Bibliotece Głównej UwB oraz w Bibliotece Wydziału Biologii na miejscu) 4. Mroczyńska M. i in. 2011. Mikroorganizmy jelitowe człowieka i ich aktywność metaboliczna. Przegląd Gastroenterologiczny, 6: 1-7. (https://www.researchgate.net/profile/Patrycja-Szachta/publication/263833625_Mikroorganizmy_jelitowe_czlowieka_i_ich_aktywnosc_metaboliczna/links/02e7e53bfdc9ed5c2a000000/Mikroorganizmy-jelitowe-czlowieka-i-ich-aktywnosc-metaboliczna.pdf) 5. Błaszczyk M. 2009. Mikroorganizmy w ochronie środowiska, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa Biblioteka Wydziału Biologii UwB czytelnia i wypożyczalnia) 6. Kołwzan B. i in. 2006. Podstawy mikrobiologii w ochronie środowiska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław. (https://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/918/edition/1016?language=pl) 7. M. Turkiewicz 2006. Drobnoustroje psychrofilne i ich biotechnologiczny potencjał. Kosmos 55, 4: 307-320 (https://kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/view/1513/1492) 8. A. Węgrzyn, K. Żukrowski 2014. Biotechnologiczne zastosowanie ekstremozymów pozyskiwanych z archeonów. Chemik 68, 8: 710-722. (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-f257212a-8b11-4851-b351-4f34912539cc) 9. Monika Trząskowska. 2013. Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 4 (89), 5 – 20. (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171282143) 10. Katarzyna Mojka 2014. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549 (http://www.phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-3-541.pdf) 11. Marzena Kowalska, Barbara Sokołowska. 2016. Wykorzystanie bakteriofagów w łańcuchu żywnościowym żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 4 (107), 26 – 36 (http://bazekon.icm.edu.pl/bazekon/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171449749) 12. Kamil Toczek, Paweł Glibowski. 2015, Bakterie probiotyczne w żywnościowe kierunki stosowania. Żywność i Żywienie, 69: 42-45. (http://bazekon.icm.edu.pl/bazekon/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171449749) 13. Aleksandra Kozińska, Izabela Sitkiewicz. 2017. „Nowe” i „stare” antybiotyki – mechanizmy działania i strategie poszukiwania leków przeciwbakteryjnych, Kosmos, 66, 109-124 (http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2017/109.pdf) 14. Markowska, K., Grudniak, A.M., Wolska, K.I. 2013. Mikrobiologiczne ogniwa paliwowe:podstawy technologii, jej ograniczenia i potencjalne zastosowania. Post. Mikrobiol., 52, 1, 29–40 (http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol5212013029.pdf) 15. Ladakowicz S., Krzystek L. 2005. Wykorzystanie fermentacji metanowej w utylizacji odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Biotechnologia. 3 (70): 165-183 (https://rcin.org.pl/Content/91950/POZN271_118383_biotechnologia-2005-no3-ledakowicz.pdf) 16. Roszkowski, A. 2012. Biodiesel w UE i Polsce – obecne uwarunkowania i perspektywy. Problemy Inżynierii Rolniczej 3 (77), 65–78. (https://www.itp.edu.pl/old/wydawnictwo/pir/zeszyt_77_2012/A_Roszkowski%20%20Biodiesel%20w%20EU%20i%20Polsce%20-%20obecne%20uwarunkowan.pdf) 17. W. Dąbrowski, W. Bednarski ,2013, Ekologiczne aspekty produkcji oraz stosowania biodiesla. Nauki Inżynierskie i Technologie (Engineering Sciences And Technologies) 3(10), 18-34 (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-609c6603-2359-4051-b523-c1e0923e8ebf) 18. Standardy dostępności budynków dla osób z niepełnosprawnościami uwzględniając koncepcję uniwersalnego projektowania. Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju, Warszawa. 2017 [https://www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/standardy-dostepnosci-budynkow-dla-osob-z-niepelnosprawnosciami]. 19. Standardy projektowania budynków dla osób z niepełnosprawnościami. Ministerstwo Rozwoju. Warszawa, 2017. [https://budowlaneabc.gov.pl/]. Artykuły z anglojęzycznych czasopism naukowych np. Advances in Industrial Biotechnology (ISSN: 2639-5665, https://www.heraldopenaccess.us/journals/advances-in-industrial-biotechnology/current-issue) oraz dostępnych w ramach E-zasobów poprzez dostęp biblioteczny UwB) |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: 1. Student zna i rozumie złożone procesy metaboliczne zachodzące na poziomie molekularnym i strukturalnym w komórkach mikroorganizmów - bakterii i grzybów (KA7_WG2); 2. Student zna i rozumie uwarunkowania społeczno-gospodarcze, etyczne i prawne prowadzenia badań biologicznych i ich wykorzystania w przemyśle (KA7_WK8); 3. Student potrafi ocenić tolerancję mikroorganizmów na metale na podstawie wskaźnika LD50 (KA7_UW2) Umiejętności: 1. Student zna i rozumie reguły rządzące wolnym rynkiem, przepisy prawne związane z biologicznym materiałem stosowane w przemyśle oraz prawo autorskie (KA7_WK9) 2. Student potrafi wykorzystywać zaawansowane narzędzia laboratoryjne i urządzenia pomiarowe w celu rozwiązywania problemów badawczych (KA7_UW2) Kompetencje społeczne: 1. Student potrafi odnaleźć się w pracach zespołowych i podejmować obowiązki kierowania zespołem (KA7_UO7) 2. Student jest gotów do kontaktu z ekspertami w przypadku niemożności samodzielnego podjęcia decyzji dotyczących rozwiązania napotkanych problemów w przeprowadzaniu eksperymentów (KA7_KK2) Sposoby weryfikacji: - KA7_WG2, KA7_WK8, KA7_UW2, KA7_WK9 - wejściówka, sprawdzian pisemny (pytania otwarte lub zamknięte) - KA7_UW2, KA7_UO7, KA7_KK2 - ocena pracy studenta na zajęciach (zaliczenie) |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody dydaktyczne: wykład, eksperyment, analiza wyników, konsultacje, Formy zaliczenia przedmiotu: egzamin pisemny Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych zgodnie z kryteriami określonymi w §23 ust. 6 Regulaminu Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego Uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku. Warunki zaliczenia laboratorium: 1. Obecność na zajęciach. 2. Pozytywna ocena pracy studenta podczas laboratoriów. 3. Pozytywne zaliczenie wejściówek. 4. Pozytywne zaliczenie kolokwium. Warunki zaliczenia egzaminu: zaliczenie laboratorium pozytywne zaliczenie egzaminu pisemnego zawierającego pytania otwarte |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-06-30 |
Przejdź do planu
PN LAB
LAB
WT ŚR CZ WYK
LAB
LAB
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Oleńska | |
Prowadzący grup: | Ewa Oleńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
|
Tryb prowadzenia przedmiotu: | w sali |
|
Skrócony opis: |
Podstawowe procesy biologiczne zachodzące w mikroorganizmach są wykorzystywane w przemyśle, np. do produkcji żywności, farmaceutyków, biogórnictwie, jak również w oczyszczaniu środowiska (bioremediacja). |
|
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów stacjonarne Rodzaj przedmiotu obowiązkowy Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia, mikrobiologia Rok studiów/semestr I rok II st. biologii moduł specjalnościowy Mikrobiologia z Biotechnologią / semestr letni Wymagania wstępne (tzw. sekwencyjny system zajęć i egzaminów): Student powinien posiadać zakres ogólnych wiadomości z mikrobiologii, biochemii. Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład – 15 godz., laboratorium – 15 godz. Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, wykonywanie doświadczeń według instrukcji podczas zajęć laboratoryjnych, analiza wyników, sporządzanie sprawozdań z ćwiczeń. Formy zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę laboratoriów, zaliczenie na ocenę wykładu. Punkty ECTS : 2 Bilans nakładu pracy studenta: 1. Ogólny nakład pracy studenta: 50 godz. 2. Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 32, w tym: a) udział w wykładach: 15 godz.; b) udział w zajęciach laboratoryjnych: 15 godz.; c) udział w konsultacjach/zaliczeniach/egzaminach: 2 godz. 3. Przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta): 18 godz. 36% godzin pracy własnej studenta |
|
Literatura: |
Podstawowa literatura wprowadzająca: W. Bednarski, J. Fedur, 2017. Podstawy biotechnologii przemysłowej. Wydawnictwo WNT (Biblioteka Wydziału Biologii czytelnia) C. Ratledge, B. Kristiansen, 2013. Podstawy biotechnologii. Wydawnictwo Naukowe PWN, red. nauk. tł. Andrzej K. Kononowicz, Stanisław Bielecki, Aleksander Chmiel (dostęp w Bibliotece Głównej UwB wypożyczalnia oraz w Bibliotece Wydziału Biologii czytelnia i wypożyczenie) Literatura podstawowa: 1. Paul E. A., Clark F. E. 2000. Mikrobiologia i biochemia gleb. Wydawnictwo UMCS, Lublin (dostęp w Bibliotece Głównej UwB oraz w Bibliotece Wydziału Biologii na miejscu) 2. Singleton P. 2004. Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa (dostęp j.w.) 3. Malepszy S. 2014. Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa (dostęp w Bibliotece Wydziału Biologii UwB na miejscu oraz do wypożyczenia) Literatura uzupełniająca: 1. Chlebicki A. 2010. Od pasożytnictwa do mutualizmu, konsekwencje długotrwałych interakcji. Podstawowe interakcje między grzybami pasożytniczymi i roślinami. Kosmos 2010, 53 (1): 33–38. (http://psjd.icm.edu.pl/psjd/element/bwmeta1.element.bwnjournal-article-ksv53p33kz) 2. Kwaśna H. 2014. Mikrobiologia rolnicza. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań (dostęp w Bibliotece Wydziału Biologii UwB na miejscu oraz do wypożyczenia) 3. Kunicki-Goldfinger W. J. H. 2008. Życie bakterii. PWN, Warszawa (dostęp w Bibliotece Głównej UwB oraz w Bibliotece Wydziału Biologii na miejscu) 4. Mroczyńska M. i in. 2011. Mikroorganizmy jelitowe człowieka i ich aktywność metaboliczna. Przegląd Gastroenterologiczny, 6: 1-7. (https://www.researchgate.net/profile/Patrycja-Szachta/publication/263833625_Mikroorganizmy_jelitowe_czlowieka_i_ich_aktywnosc_metaboliczna/links/02e7e53bfdc9ed5c2a000000/Mikroorganizmy-jelitowe-czlowieka-i-ich-aktywnosc-metaboliczna.pdf) 5. Błaszczyk M. 2009. Mikroorganizmy w ochronie środowiska, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa Biblioteka Wydziału Biologii UwB czytelnia i wypożyczalnia) 6. Kołwzan B. i in. 2006. Podstawy mikrobiologii w ochronie środowiska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław. (https://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/918/edition/1016?language=pl) 7. M. Turkiewicz 2006. Drobnoustroje psychrofilne i ich biotechnologiczny potencjał. Kosmos 55, 4: 307-320 (https://kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/view/1513/1492) 8. A. Węgrzyn, K. Żukrowski 2014. Biotechnologiczne zastosowanie ekstremozymów pozyskiwanych z archeonów. Chemik 68, 8: 710-722. (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-f257212a-8b11-4851-b351-4f34912539cc) 9. Monika Trząskowska. 2013. Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 4 (89), 5 – 20. (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171282143) 10. Katarzyna Mojka 2014. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549 (http://www.phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-3-541.pdf) 11. Marzena Kowalska, Barbara Sokołowska. 2016. Wykorzystanie bakteriofagów w łańcuchu żywnościowym żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 4 (107), 26 – 36 (http://bazekon.icm.edu.pl/bazekon/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171449749) 12. Kamil Toczek, Paweł Glibowski. 2015, Bakterie probiotyczne w żywnościowe kierunki stosowania. Żywność i Żywienie, 69: 42-45. (http://bazekon.icm.edu.pl/bazekon/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171449749) 13. Aleksandra Kozińska, Izabela Sitkiewicz. 2017. „Nowe” i „stare” antybiotyki – mechanizmy działania i strategie poszukiwania leków przeciwbakteryjnych, Kosmos, 66, 109-124 (http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2017/109.pdf) 14. Markowska, K., Grudniak, A.M., Wolska, K.I. 2013. Mikrobiologiczne ogniwa paliwowe:podstawy technologii, jej ograniczenia i potencjalne zastosowania. Post. Mikrobiol., 52, 1, 29–40 (http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol5212013029.pdf) 15. Ladakowicz S., Krzystek L. 2005. Wykorzystanie fermentacji metanowej w utylizacji odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Biotechnologia. 3 (70): 165-183 (https://rcin.org.pl/Content/91950/POZN271_118383_biotechnologia-2005-no3-ledakowicz.pdf) 16. Roszkowski, A. 2012. Biodiesel w UE i Polsce – obecne uwarunkowania i perspektywy. Problemy Inżynierii Rolniczej 3 (77), 65–78. (https://www.itp.edu.pl/old/wydawnictwo/pir/zeszyt_77_2012/A_Roszkowski%20%20Biodiesel%20w%20EU%20i%20Polsce%20-%20obecne%20uwarunkowan.pdf) 17. W. Dąbrowski, W. Bednarski ,2013, Ekologiczne aspekty produkcji oraz stosowania biodiesla. Nauki Inżynierskie i Technologie (Engineering Sciences And Technologies) 3(10), 18-34 (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-609c6603-2359-4051-b523-c1e0923e8ebf) 18. Standardy dostępności budynków dla osób z niepełnosprawnościami uwzględniając koncepcję uniwersalnego projektowania. Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju, Warszawa. 2017 [https://www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/standardy-dostepnosci-budynkow-dla-osob-z-niepelnosprawnosciami]. 19. Standardy projektowania budynków dla osób z niepełnosprawnościami. Ministerstwo Rozwoju. Warszawa, 2017. [https://budowlaneabc.gov.pl/]. Artykuły z anglojęzycznych czasopism naukowych np. Advances in Industrial Biotechnology (ISSN: 2639-5665, https://www.heraldopenaccess.us/journals/advances-in-industrial-biotechnology/current-issue) oraz dostępnych w ramach E-zasobów poprzez dostęp biblioteczny UwB) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.