University of Bialystok - Central Authentication System
Strona główna

Agribusiness

General data

Course ID: 330-ES1-3AGR
Erasmus code / ISCED: 14.301 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (unknown)
Course title: Agribusiness
Name in Polish: Agrobiznes
Organizational unit: Faculty of Economics and Finance
Course groups: (in Polish) Ekonomia 1 stopień 2 rok Stacjonarne zima
ECTS credit allocation (and other scores): 2.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Type of course:

obligatory courses

Mode:

(in Polish) w sali

Short description: (in Polish)

Celem kursu jest przekazanie i opanowanie przez studentów wiedzy dotyczącej organizacji i funkcjonowania agrobiznesu jako subsystemu gospodarki narodowej z uwzględnieniem jego trzech agregatów: zaopatrzenie, rolnictwo, przetwórstwo i obrót oraz powiązań między nimi. Kurs ma dostarczyć podstawowych informacji dotyczących znaczenia agrobiznesu w gospodarce oraz instrumentów jego wspierania, a także przyczyn i tendencji zmian w sektorze agrobiznesu.

Full description: (in Polish)

Profil studiów: Ogólnoakademicki

Forma studiów: Stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: Grupa Zajęć_ 3.2 PRZEDMIOTY KIERUNKOWE

Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki społeczne, dyscyplina: ekonomia i finanse

Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, rok 3, semestr 5

Wymagania wstępne: brak

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład 15 godzin, ćwiczenia 15 godzin.

Metody dydaktyczne: wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący słuchaczy do dyskusji. Ćwiczenia-prezentacje studentów w Power Point; dyskusja na zajęciach; praca w grupach nad wybranymi problemami dotyczącymi funkcjonowania agrobiznesu; przygotowanie eseju, którego tematykę i wymogi techniczne podaje Prowadzący zajęcia.

Formy zaliczenia przedmiotu: Egzamin pisemny

Punkty ECTS: 3

Bilans nakładu pracy studenta: Łączna liczba godzin 75

Udział w wykładach 15

Przygotowanie do egzaminu 15

Udział w egzaminie 2

Udział w ćwiczeniach 15

Przygotowanie do ćwiczeń 24

Udział w konsultacjach 4

Wskaźniki ilościowe:

Wymagające bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 36 pkt.

ECTS 1,44

Bibliography: (in Polish)

1. J. Zegar, Współczesne wyzwania rolnictwa, PWN, Warszawa 2012

2.. F. Kapusta, Agrobiznes, Wydawnictwo Difin, 2012

3. M. Raftowicz- Filipkiewicz, Uwarunkowania rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,

Wrocław 2022.

4. K. Firlej – Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2008.

5. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wydawnictwo SGH, Warszawa 2009.

6. W. Rembisz, Instrumenty rynku rolnego, WSFiZ Warszawa 2009

7.. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo i jakość żywności, PWN. Warszawa 2016.

8. Agrobiznes w teorii i w praktyce, red. A. Olszewska, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014.

9. Martiin, Carin.: The world of agricultural economics : Carin Martiin. London ; New York : Routledge Taylor & Francis Group, 2013

Learning outcomes: (in Polish)

Wiedza:

3AGR_W01 - Student w zaawansowanym stopniu zna i rozumie kluczowe zagadnienia i teorie z zakresu funkcjonowania sektora agrobiznesu; (KP6_WG1)

3AGR_WO4- Student w zaawansowanym stopniu zna i rozumie relacje gospodarcze oraz rządzące nimi prawidłowości zachodzące w sektorze agrobiznesu w ujęciu mikroekonomicznym, makroekonomicznym i sektorowym;(KP6_WG4)

Umiejętności:

3AGR_UO1- Absolwent potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę z zakresu dyscypliny naukowej ekonomia i finanse w analizie i interpretacji przyczyn i przebiegu konkretnych procesów i zjawisk ekonomicznych zachodzących w sektorze agrobiznesu;( KP6_UW1)

Kompetencje społeczne:

3AGR_KO1- Absolwent jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści z zakresu funkcjonowania sektora agrobiznesu ze względu na dynamikę procesów rynkowych i społecznych zachodzących w świecie; (KP6_KK1-)

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący studentów do zadawania pytań i

dyskusji.

Ćwiczenia: prezentacje studentów w Power Point; dyskusja na zajęciach; praca w grupach nad zrozumieniem przyczyn konkretnych zmian zachodzących w poszczególnych agregatach agrobiznesu; przygotowanie eseju, którego tematykę i wymogi techniczne podaje Prowadzący zajęcia.

Formy zaliczenia przedmiotu:

Wykład - egzamin pisemny ((test), do egzaminu będą dopuszczone osoby, które będą posiadały zaliczenie ćwiczeń.

Ćwiczenia - Na ocenę końcową będzie miała wpływ aktywność studenta na zajęciach, wykonana prezentacja Power Point, przygotowany esej, którego tematykę i wymogi techniczne podaje Prowadzący zajęcia.

Classes in period "Academic year 2025/2026" (future)

Time span: 2025-10-01 - 2026-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Class, 15 hours more information
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: Barbara Roszkowska-Mądra
Group instructors: (unknown)
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Grading
Type of course:

obligatory courses

Mode:

(in Polish) w sali

Short description: (in Polish)

Celem kursu jest przekazanie i opanowanie przez studentów wiedzy dotyczącej organizacji i funkcjonowania agrobiznesu jako subsystemu gospodarki narodowej z uwzględnieniem jego trzech agregatów: zaopatrzenie, rolnictwo, przetwórstwo i obrót oraz powiązań między nimi. Kurs ma dostarczyć podstawowych informacji dotyczących znaczenia agrobiznesu w gospodarce oraz instrumentów jego wspierania, a także przyczyn i tendencji zmian w sektorze agrobiznesu.

Full description: (in Polish)

Profil studiów: Ogólnoakademicki

Forma studiów: Stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: Grupa Zajęć_ 3.2 PRZEDMIOTY KIERUNKOWE

Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki społeczne, dyscyplina: ekonomia i finanse

Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, rok 3, semestr 5

Wymagania wstępne: brak

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład 15 godzin, ćwiczenia 15 godzin.

Metody dydaktyczne: wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący słuchaczy do dyskusji. Ćwiczenia-prezentacje studentów w Power Point; dyskusja na zajęciach; praca w grupach nad wybranymi problemami dotyczącymi funkcjonowania agrobiznesu; przygotowanie eseju, którego tematykę i wymogi techniczne podaje Prowadzący zajęcia.

Formy zaliczenia przedmiotu: Egzamin pisemny

Punkty ECTS: 3

Bilans nakładu pracy studenta: Łączna liczba godzin 75

Udział w wykładach 15

Przygotowanie do egzaminu 15

Udział w egzaminie 2

Udział w ćwiczeniach 15

Przygotowanie do ćwiczeń 24

Udział w konsultacjach 4

Wskaźniki ilościowe:

Wymagające bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 36 pkt.

ECTS 1,44

Bibliography: (in Polish)

1. J. Zegar, Współczesne wyzwania rolnictwa, PWN, Warszawa 2012

2.. F. Kapusta, Agrobiznes, Wydawnictwo Difin, 2012

3. M. Raftowicz- Filipkiewicz, Uwarunkowania rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,

Wrocław 2022.

4. K. Firlej – Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Wydawnictwo Uniwersytetu

Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2008.

5. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wydawnictwo SGH, Warszawa 2009.

6. W. Rembisz, Instrumenty rynku rolnego, WSFiZ Warszawa 2009

7.. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo i jakość żywności, PWN. Warszawa 2016.

8. Agrobiznes w teorii i w praktyce, red. A. Olszewska, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014.

9. Martiin, Carin.: The world of agricultural economics : Carin Martiin. London ; New York : Routledge Taylor & Francis Group, 2013

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Bialystok.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl contact accessibility statement mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-7 (2024-10-21)