Economics of Trade and Services
General data
Course ID: | 330-ES1-3PEHU |
Erasmus code / ISCED: |
14.303
|
Course title: | Economics of Trade and Services |
Name in Polish: | Ekonomika handlu i usług |
Organizational unit: | Faculty of Economics and Management |
Course groups: | |
ECTS credit allocation (and other scores): |
5.00
|
Language: | Polish |
Type of course: | (in Polish) specjalnościowe |
Prerequisites (description): | (in Polish) Celem kształcenia w zakresie przedmiotu Ekonomika handlu i usług jest przekazanie wiedzy o miejscu tych sektorów we współczesnej gospodarce oraz o specyfice funkcjonowania przedsiębiorstw handlowych i usługowych. Ponadto omówiona zostanie specyfika funkcjonowania przedsiębiorstw handlowych. |
Full description: |
(in Polish) Poziom kształcenia: Studia pierwszego stopnia Profil studiów: Ogólnoakademicki Forma studiów: Stacjonarne Kod przedmiotu: 0300-ES1-3PEHU Język przedmiotu: Język polski Rodzaj przedmiotu: Specjalnościowy, moduł 4 – przedmioty specjalnościowe Dziedzina i dyscyplina nauki: Obszar nauk ekonomicznych, ekonomia Rok studiów /semest: III-ci rok /semestr studiów- 6-ty Wymagania wstępne (tzw. sekwencyjny system zajęć i egzaminów) : Bez wymagań wstępnych Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład - 15 godz, ćwiczenia – 30 godz. Punkty ECTS: 4 Bilans nakładu pracy studenta: Rodzaj aktywności studenta Liczba godzin Udział w wykładach: 15 Przygotowanie się do wykładu: 5 Przygotowanie do zaliczenia końcowego: 20 Udział w ćwiczeniach: 30 Przygotowanie do ćwiczeń: 10 Przygotowanie do sprawdzianów: 10 Przygotowanie prac domowych-pisemnych: 8 Udział w konsultacjach: 2 RAZEM: 100 godz. odpowiada 4 pkt ECTS Wskaźniki ilościowe Nakład pracy studenta związany z zajęciami : Liczba godzin: Punkty ECTS: wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela - 47 1,88 o charakterze praktycznym - 37 1,48 |
Bibliography: |
(in Polish) LITERATURA PODSTAWOWA: 1. M. Sławińska, Przedsiębiorstwo handlowe: ekonomika, zarządzanie, procesy, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Poznań, 2013 2. S. Flejterski (red.),Współczesna ekonomika usług, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012 3. J. Marak, Ekonomika handlu, Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu, Wrocław 2000. 4. B. Filipiak, A. Panasiuk (red.), Przedsiębiorstwo usługowe, PWN, Warszawa 2008. 5. Z. Knecht, K. Michalski, Kierowanie handlem i firmą handlową, Wydawnictwo CH Beck, Warszawa 2008. 6. B. Borusiak, Modele wzrostu przedsiębiorstw handlu detalicznego, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2008. 7. G. Sobczyk (red.), Zarządzanie sprzedażą w przedsiębiorstwie handlowym i usługowym, PWE, Warszawa 2010. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: 1. P. Cylpik, D. Głowacka, M. Fertach, Logistyka przedsiębiorstw dystrybucyjnych, Wyższa Szkoła Logistyki, Poznań 2008. 2. K. Naumowicz, Wybrane zagadnienia ekonomiki handlu, Wyższa Szkoła Biznesu w Pile, Piła 2003, 3. T. Słaby (red.), Konsumpcja elit ekonomicznych w Polsce – ujęcie empiryczne, SGH Warszawa 2006. 4. R. Matwiejczuk, Zarządzanie marketingowo-logistyczne. Wartość i efektywność, Wydawnictwo C. H. Beck Warszawa 2006. 5. B. Filipiak (red.), Ekonomika przedsiębiorstwa handlowego. Zarządzanie – finanse – efektywność – rozwój, CedeWu Warszawa 2009. |
Learning outcomes: |
(in Polish) WIEDZA: 3PEHU _W01 Rozumie strukturę gospodarki oraz zna podstawowe kategorie w obszarze handlu i w usługach. E1_W01 3PEHU_W02 Zna zasady i procedury tworzenia oraz funkcjonowania przedsiębiorstw handlowych oraz usługowych. E1_W11 UMIEJĘTNOŚCI: 3PEHU_U01 Potrafi wykorzystywać wiedzę teoretyczną oraz pozyskiwać informacje do analizowania zjawisk zachodzących w handlu i sektorze usługowym oraz formułować rekomendacje dla przedsiębiorstw tam funkcjonujących. E1_U02 KOMPETENCJE SPOŁECZNE: 3PEHU _K01 Potrafi identyfikować i interpretować informacje płynące z otoczenia dla skutecznego funkcjonowania w usługach i w handlu. E1_K04 3PEHU_K02 Potrafi wskazać możliwości robienia biznesu w sektorze handlowym i usługowym. E1_K07 |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Warunkiem uzyskania zaliczenia ćwiczeń jest obecność na zajęciach (dopuszczalne są 2 nieobecności w semestrze) oraz uzyskanie pozytywnego zaliczenia pracy w grupie. Na ocenę końcową będzie miała wpływ indywidualna aktywność studenta oraz wynik uzyskany z kolokwium (w formie testu). Nieobecności przekraczające dopuszczalny limit powinny być zaliczane na konsultacjach. |
Classes in period "Academic year 2024/2025" (in progress)
Time span: | 2024-10-01 - 2025-06-30 |
Navigate to timetable
MO TU W TH FR |
Type of class: |
Class, 30 hours
Lecture, 15 hours
|
|
Coordinators: | Henryk Wnorowski | |
Group instructors: | Ewa Magrel, Henryk Wnorowski | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
Grading
Class - Grading |
Copyright by University of Bialystok.