University of Bialystok - Central Authentication System
Strona główna

Language Improvement

General data

Course ID: 340-AS1-2MOD14
Erasmus code / ISCED: 09.001 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (unknown)
Course title: Language Improvement
Name in Polish: Język angielski - doskonalenie językowe B2
Organizational unit: Faculty of Philology
Course groups: (in Polish) 3L stac. I st. studia filologii angielskiej - przedmioty obowiązkowe
(in Polish) Filologia angielska 2 rok sem.zimowy 1 stopień
ECTS credit allocation (and other scores): 3.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: English
Type of course:

obligatory courses

Prerequisites (description):

(in Polish) Znajomość języka angielskiego na poziomie B2 +/C1.

Mode:

(in Polish) w sali

Short description: (in Polish)

Celem kursu jest rozwijanie sprawności słuchania oraz znajomości słownictwa za pomocą materiałów autentycznych.

Full description: (in Polish)

PROFIL STUDIÓW: ogólnoakademicki

FORMA STUDIÓW: stacjonarne

RODZAJ PRZEDMIOTU: Podstawowy

MODUŁ: Moduł 4 PNJA - doskonalenie językowe

DZIEDZINA: Nauki humanistyczne

Dyscyplina: Językoznawstwo

ROK STUDIÓW/ SEMESTR: studia I st/ rok II/ semestr I

Kod przedmiotu: 340-AS1-2MODA14

WYMAGANIA WSTĘPNE: Znajomość języka angielskiego na poziomie B2+.

LICZBA GODZIN ZAJĘĆ DYDAKTYCZNYCH: ćwiczenia 20 h

METODY DYDAKTYCZNE:

Studenci są zobowiązani do regularnego sprawdzania poczty raz w tygodniu przed zajęciami i przygotowywania materiałów i zadań wysyłanych przez wykładowcę.

Praca z całą grupą

Praca w parach

Praca w grupach

PUNKTY ECTS: 3

BILANS NAKŁADU PRACY STUDENTA:

udział w ćwiczeniach: 20h

przygotowanie do ćwiczeń: 10 h

udział w w konsultacjach: 2h

przygotowanie do kolokwium: 8h

Wskaźniki ilościowe:

Nakład pracy studenta związany z zajęciami:

-wymagającymi bezpośredniego nakładu nauczyciela: 22h (ECTS: 0,88)

- o charakterze praktycznym: 20h (0,8 ECTS)

Bibliography: (in Polish)

Kurs jest zaprojektowany w oparciu o podaną literaturę oraz materiały autentyczne tj. filmy z YouTube, History Channel, seriale telewizyjne, podcasty, filmy dokumentalne, filmy fantasy i science-fiction, ted ed lessons i ted talks.

Ćwiczenia na słownictwo są projektowane przez wykładowce w oparciu o

i odniesieniu do materiałów audiowizualnych używanych w trakcie kursu.

Learning outcomes: (in Polish)

P6S_UK student umie brać udział w debacie w języku obcym, przedstawiać

i oceniać różne opinie i stanowiska oraz dyskutować

o nich KA6_UK4

P6S_UK student umie posługiwać się kierunkowym językiem obcym na poziomie C1 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego KA6_UK5

P6S_UO student umie planować i organizować pracę indywidualną i pracę

w zespole KA6_UO1

P6S_KK student jest gotowy do krytycznej oceny posiadanej wiedzy KA6_KK1

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Przedmiot kończy się przedstawieniem prezentacji z zakresu tematyki kursu oraz krótkim testem obejmującym sprawności słuchania i znajomość słownictwa, które pojawiło się w materiałach używanych w trakcie kursu.

Próg zaliczenie testu to 55%

Dozwolona jest jedna nieobecność w trakcie kursu.

Aktywność w trakcie zajęć wpłynie na podniesienie oceny końcowej.

Brak przygotowania do zajęć oraz brak materiałów wysyłanych przez wykładowcę wpłynie na obniżenie oceny końcowej.

Classes in period "Academic year 2023/2024" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Laboratory, 20 hours more information
Coordinators: Małgorzata Jarmołowicz-Dziekońska
Group instructors: Małgorzata Jarmołowicz-Dziekońska
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Grading
Mode:

(in Polish) w sali

Short description: (in Polish)

The Art of Healing: Medicine in the Past and Present

Due to the increasing popularity of Medical English in the contemporary world, it is not uncommon to come across medical jargon embedded in journal articles or TV series. The course will focus on medicine in the past (health and healing in ancient Egypt, wonder cures of the ancient world, surprising facts about the history of medicine) and present medical issues (e.g. signs and symptoms, placebo and nocebo effects, first aid). It will also delve into a healthy lifestyle (prevention is better than cure: medicinal cookery - the pharmacy in our food, nutrition, food patterns based on culture and customs).

Full description: (in Polish)

-medicine in the past (health and healing in ancient Egypt, wonder cures of the ancient world, surprising facts about the history of medicine)

- contemporary medical issues (e.g. signs and symptoms, placebo and nocebo effects, first aid)

- a healthy lifestyle (prevention is better than cure: medicinal cookery - the pharmacy in our food, nutrition, food patterns based on culture and customs).

Bibliography: (in Polish)

The Story of Medicine. From the Black Death to Florence Nightingale, BBC History Magazine, ed. by R. Attar. Immediate Media Company Bristol Limited, 2018.

Hobbs, M.Oxford English For Careers Medicine 1. Oxford, 2009.

Pohl, A. Test Your Professional English: Medical. Penguin English. 2004.

Lipińska A. and S. Wisńiewska-Leśków, Z. Szczepankiewicz. English for Medical Sciences. MedPharm. 2006.

Evans V. and J. Dooley, T. M. Tran. Career Paths: Medical. Express Publishing. 2019.

Gorbacz-Gancarz B and L. Ostrowska, E Stefańska, E..Supińska, E. Szczepaniak. English for Dietetics. PZWL. 2016.

Kita, J. Health ... Easy Ways to Feel Better and Live Longer. The Reader's Digest Association, Inc. 2012.

Pinnock, D. Medicinal Cookery. Recipes from Nature's Edible Pharmacy. Orion Publishing Group. 2017.

Schlosser, E. Fast Food Nation. What the All-American Meal Is Doing to the World. Penguin Books. 2002.

Notes: (in Polish)

The participants will be assigned vocabulary tasks based on miscellaneous articles, book excerpts, quizzes and videos. In order to obtain the final credit, the students will be expected to prepare audio-visual presentations on a given subject (in the fields of medicine and healthcare).

Classes in period "Academic year 2024/2025" (in progress)

Time span: 2024-10-01 - 2025-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Laboratory, 20 hours more information
Coordinators: Małgorzata Jarmołowicz-Dziekońska
Group instructors: Małgorzata Jarmołowicz-Dziekońska
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Grading
Mode:

(in Polish) w sali

Short description: (in Polish)

The Art of Healing: Medicine in the Past and Present

Due to the increasing popularity of Medical English in the contemporary world, it is not uncommon to come across medical jargon embedded in journal articles or TV series. The course will focus on medicine in the past (health and healing in ancient Egypt, wonder cures of the ancient world, surprising facts about the history of medicine) and present medical issues (e.g. signs and symptoms, placebo and nocebo effects, first aid). It will also delve into a healthy lifestyle (prevention is better than cure: medicinal cookery - the pharmacy in our food, nutrition, food patterns based on culture and customs).

Full description: (in Polish)

-medicine in the past (health and healing in ancient Egypt, wonder cures of the ancient world, surprising facts about the history of medicine)

- contemporary medical issues (e.g. signs and symptoms, placebo and nocebo effects, first aid)

- a healthy lifestyle (prevention is better than cure: medicinal cookery - the pharmacy in our food, nutrition, food patterns based on culture and customs).

Bibliography: (in Polish)

The Story of Medicine. From the Black Death to Florence Nightingale, BBC History Magazine, ed. by R. Attar. Immediate Media Company Bristol Limited, 2018.

Hobbs, M.Oxford English For Careers Medicine 1. Oxford, 2009.

Pohl, A. Test Your Professional English: Medical. Penguin English. 2004.

Lipińska A. and S. Wisńiewska-Leśków, Z. Szczepankiewicz. English for Medical Sciences. MedPharm. 2006.

Evans V. and J. Dooley, T. M. Tran. Career Paths: Medical. Express Publishing. 2019.

Gorbacz-Gancarz B and L. Ostrowska, E Stefańska, E..Supińska, E. Szczepaniak. English for Dietetics. PZWL. 2016.

Kita, J. Health ... Easy Ways to Feel Better and Live Longer. The Reader's Digest Association, Inc. 2012.

Pinnock, D. Medicinal Cookery. Recipes from Nature's Edible Pharmacy. Orion Publishing Group. 2017.

Schlosser, E. Fast Food Nation. What the All-American Meal Is Doing to the World. Penguin Books. 2002.

Notes: (in Polish)

The participants will be assigned vocabulary tasks based on miscellaneous articles, book excerpts, quizzes and videos. In order to obtain the final credit, the students will be expected to prepare audio-visual presentations on a given subject (in the fields of medicine and healthcare).

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Bialystok.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl contact accessibility statement mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-7 (2024-10-21)