Literatura: |
Literatura podstawowa:
1. Janasz W., „Innowacje w zrównoważonym rozwoju organizacji”, Difin, Warszawa 2011.
2. Duraj J., „Przedsiębiorczość i innowacyjność”, Difin, Warszawa 2010.
3. Jasiński A., Innowacje małych i średnich przedsiębiorstw w świetle badań empirycznych, Wyd. Promocja XXI, Warszawa, 2009
Literatura uzupełniająca:
1. Fagerberg J., Mowery D. C., Nelson R. R., The Oxford Handbook of Innovation, Oxford University Press, New York 2005.
2. Dworczyk M., Szlasa R., Zarządzanie innowacjami: wpływ innowacji na wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2001
3. Brzeziński M., Zarządzanie innowacjami technicznymi i organizacyjnymi,DIFIN, Warszawa 2001
|
Efekty uczenia się: |
WIEDZA
2PIPI_W01 , posiada elementarną wiedzę z zakresu ekonomii i relacjami zachodzącymi między poszczególnymi elementami rynku-dyskusja na wykładzie i egzamin E1_W01
UMIEJĘTNOŚCI
2PIPI_U01 potrafi, w oparciu o dyscyplinę naukową ekonomia,prawidłowo analizować i interpretować przyczyny i przebieg procesów mających wpływ na innowacje i politykę innowacyjną E1_U01-dyskusja na wykładzie i egzamin
2PIPI__U02 potrafi wykorzystywać podstawową wiedzę teoretyczną, pozyskiwać i analizować dane do oceny polityki innowacyjnej, jej roli i znaczenia E1_U02
KOMPETENCJE
2PIPI__K01 ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę stałego uczenia się E1_K01
|
Zakres tematów: |
Temat 1. Innowacja (istota, typologia i źródła innowacji), proces innowacyjny, firma innowacyjna
Temat 2. Innowacyjność a konkurencyjność
Temat 3. Źródła innowacji. Proces dyfuzji innowacji
Temat 4. Źródła finansowania innowacji
Temat 5. Transfer technologii a procesy gospodarcze
Temat 6. Polityka innowacyjna i jej ewolucja
Temat 7. Systemy wspierania innowacji
|