1. Wojtatowicz M., Żarowska B., Połomska X., Milewska M. 2014. Osobliwe cechy budowy i metabolizmu archebakterii. Acta Sci Pol., Biotechnologia 13 (1): 21-40. [http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-42b9ec23-91ef-4eaa-8d7d-7f05d2d45156];
2. M. Turkiewicz 2006. Drobnoustroje psychrofilne i ich biotechnologiczny potencjał. Kosmos 55, 4: 307-320. [http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2006/307.pdf];
3. A. Węgrzyn, K. Żukrowski 2014. Biotechnologiczne zastosowanie ekstremozymów pozyskiwanych z archeonów. Chemik 68, 8: 710-722. [http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-f257212a-8b11-4851-b351-4f34912539cc];
4. Monika Trząskowska. 2013. Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 4 (89), 5 – 20. [http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171282143];
5. Katarzyna Mojka 2014. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549. [http://www.phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-3-541.pdf];
6. Marzena Kowalska, Barbara Sokołowska. 2016. Wykorzystanie bakteriofagów w łańcuchu żywnościowym żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 4 (107), 26 – 36. [http://bazekon.icm.edu.pl/bazekon/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171449749];
7. Kamil Toczek, Paweł Glibowski. 2015, Bakterie probiotyczne w żywnościowe kierunki stosowania. Żywność i Żywienie, 69: 42-45. [http://bazekon.icm.edu.pl/bazekon/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171449749];
8. Aleksandra Kozińska, Izabela Sitkiewicz. 2017. „Nowe” i „stare” antybiotyki – mechanizmy działania i strategie poszukiwania leków przeciwbakteryjnych, Kosmos, 66, 109-124. [http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2017/109.pdf];
9. Markowska, K., Grudniak, A.M., Wolska, K.I. 2013. Mikrobiologiczne ogniwa paliwowe:podstawy technologii, jej ograniczenia i potencjalne zastosowania. Post. Mikrobiol., 52, 1, 29–40. [http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol5212013029.pdf];
10. Ladakowicz S., Krzystek L. 2005. Wykorzystanie fermentacji metanowej w utylizacji odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Biotechnologia. 3 (70): 165-183.[https://rcin.org.pl/Content/91950/POZN271_118383_biotechnologia-2005-no3-ledakowicz.pdf];
11. Roszkowski, A. 2012. Biodiesel w UE i Polsce – obecne uwarunkowania i perspektywy. Problemy Inżynierii Rolniczej 3 (77), 65–78. [https://www.itp.edu.pl/old/wydawnictwo/pir/zeszyt_77_2012/A_Roszkowski];
12. W. Dąbrowski, W. Bednarski ,2013, Ekologiczne aspekty produkcji oraz stosowania biodiesla. Nauki Inżynierskie i Technologie (Engineering Sciences And Technologies) 3(10), 18-34. [http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-609c6603-2359-4051-b523-c1e0923e8ebf];
13. Artykuły z anglojęzycznych czasopism naukowych np. z Idustrial Biotechnology (Online ISSN: 1931-8421), Advances in Industrial Biotechnology (ISSN: 2639-5665)
|