Literatura: |
1. J. Zegar, Współczesne wyzwania rolnictwa, PWN, Warszawa 2012
2. S. Grabowski, Ekonomika gospodarki żywnościowej, Wydawnictwo Prywatnej Wyższej Szkoły Businessu i Administracji, Warszawa 1998
3. F. Kapusta, Agrobiznes, Wydawnictwo Difin, 2012
4. Rozwój rolnictwa, gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich Polski w UE, red. St. Zięba, A. Kowalski, Wydawnictwo WSE ALMAMER , IERiGŻ, Warszawa 2007
5. K. Firlej – Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2008.
6. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wydawnictwo SGH, Warszawa 2009.
7. W. Rembisz, Instrumenty rynku rolnego, WSFiZ Warszawa 2009
8. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo i jakość żywności, PWN. Warszawa 2016.
9. Agrobiznes w teorii i w praktyce, red. A. Olszewska, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014.
10. Martiin, Carin.: The world of agricultural economics : Carin Martiin. London ; New York : Routledge Taylor & Francis Group, 2013
|
Efekty uczenia się: |
Wiedza:
- 1EGZ_W01 (KP6_WG1) - aktywność na zajęciach, egzamin pisemny.
- 1EGZ_W02 (KP6_WG3) - aktywność na zajęciach, egzamin pisemny.
- 1EGZ_W03 (KP6_WG4) - aktywność na zajęciach, egzamin pisemny.
-1EGZ_W04(KP6_WG7) - aktywność na zajęciach, egzamin pisemny.
Umiejętności:
- 1EGZ_U01 (KP6_UW3) - aktywność na zajęciach.
- 1EGZ_U02(KP6_UU2) - aktywność na zajęciach.
Kompetencje:
- 1EGZ_K01 (KP6_KK1) - aktywność na zajęciach
- 1EGZ_K02 (KP6_KK2) - aktywność na zajęciach.
|
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia przedmiotu:
Studenci są oceniani na podstawie egzaminu pisemnego zawierającego zamknięte i otwarte pytania testowe. Test zawiera 20 pytań. Za każdą poprawną odpowiedź można uzyskać 1 pkt. Aby zaliczyć test należy zdobyć 11 pkt.
Ocena z egzaminu jest podwyższana o ocenę aktywności na zajęciach.
Zgodnie z aktualnie obowiązującym Zarządzeniem nr 71 Rektora Uniwersytetu w Białymstoku zmieniającym Zarządzenie nr 70 Rektora Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 14 września 2021 r. weryfikacja efektów uczenia się zostanie przeprowadzona w siedzibie Uczelni (w kontakcie bezpośrednim).
Dopuszcza się poprawę testu w formie ustnej (w przypadku jego nie zaliczenia) oraz w formie pisemnej - w postaci odpowiedzi na trzy pytania.
|
Metody dydaktyczne: |
Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący studentów do zadawania pytań i dyskusji.
Zgodnie z Decyzją nr 6/2022 Dziekana Wydziału Ekonomii i Finansów UwB z dnia 14 lutego 2022 r. w sprawie czasowej zmiany formy prowadzenia wykładów na Wydziale Ekonomii i Finansów UwB z formy kontaktu bezpośredniego na formę synchroniczną, od 26 lutego 2022 do 3 kwietnia 2022 r. wykłady są prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość, przy użyciu platformy eduPortal.
|