Literatura: |
Literatura obowiązkowa:
1. Z.E. Sikorski (red.) Chemia żywności. WNT, Warszawa, 2014.
2. J. Kumirska, M. Gołębiowski, M. Paszkiewicz, A. Bychowska, Analiza żywności, Skrypt z ochrony środowiska, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2010.
3. M. Obiedziński (red.) Wybrane zagadnienia z analizy żywności. Wydawnictwo SGGW, 2009.
4. A. Gronowska-Senger (red.) Analiza żywności - zbiór ćwiczeń. Wydawnictwo SGGW, 2010.
5. J. Rutkowska, Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008.
6. H. Ban-Organowska, H. Ciurla, J. Lorenc, T. Talik, Z. Talik,
M. Wandas, Z. Węgliński, Ćwiczenia laboratoryjne z biochemii
i chemii żywności, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej
im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2006.
7. M. Klepacka (red.) Analiza żywności. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa 2005.
Literatura uzupełniająca:
1. P. Tomasik, Wybrane zagadnienia z chemii żywności, Oficyna Wydawnicza DD, Kraków 1998.
2. A. Rutkowski, S. Gwiazda, K. Dąbrowski, Dodatki funkcjonalne do żywności, Agro & Food Technology, Katowice 1993.
3. R. Czerpak, Biochemia ogólna, Uniwersytet Warszawski, Białystok 1993.
|
Efekty uczenia się: |
- Zna rolę i budowę podstawowych składników żywności; zna skład chemiczny wybranych grup produktów spożywczych, tzn. zawartość podstawowych składników takich jak: woda, białka, tłuszcze, węglowodany (K_W05; K_W07)
- Potrafi wykonać podstawowe reakcje charakterystyczne dla głównych składników produktów żywnościowych; rozumie zmiany chemiczne i fizyczne zachodzące w żywności podczas jej przechowywania i przetwarzania oraz interakcje zachodzące pomiędzy poszczególnymi składnikami żywności (K_W05; K_U01)
- Posiada umiejętność analizowania składu jakościowego i ilościowego oraz określania struktury podstawowych składników żywności z zastosowaniem metod klasycznych i instrumentalnych analizy chemicznej (K_U02)
- Potrafi opracować wyniki oznaczeń i dokonać ich interpretacji w oparciu o literaturę fachową i obowiązujące normy. Przedstawia w formie pisemnej sprawozdania z oznaczania wybranych analitów w próbkach żywności (K_U04)
- Umie współpracować i komunikować się z innymi osobami w grupie podczas rozwiązywania konkretnych problemów (K_K03)
- Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych (K_K05)
|