Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Metody analityczne w mikrobiologii i biotechnologii 320-BS2-1MMB
Wykład (WYK) Rok akademicki 2022/23

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 10
Limit miejsc: (brak limitu)
Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2007.

2. Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011.

3. Błaszczyk M.: Mikrobiologia środowisk, PWN, Warszawa, 2010.

4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2008

Literatura uzupełniająca:

1. Sadowska J., Grajek W. Analiza stanu fizjologicznego pojedynczych komórek bakterii za pomocą barwienia fluorescencyjnego. Biotechnologia 4 (87) 102–114, 2009 (https://rcin.org.pl/Content/71861/PDF/POZN271_94236_biotechnologia-2009-no4-sadowska.pdf)

2. Jałowiecki Ł., Chojniak J., Płaza G. Analiza antybiotykooporności w bakteryjnych szczepach środowiskowych. [W:] Kutyłowska M., Trusz-Zdybek A., Wiśniewski J. (Red.). Interdyscyplinarne Zagadnienia w Inżynierii i Ochronie Środowiska. Tom 7, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2016. (http://www.eko-dok.pl/2016/7.pdf)

3. Koc-Jurczyk J. Mikrobiologiczne usuwanie metali ciężkich ze ścieków. Inżynieria Ekologiczna 34, 2013 (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-4754cffc-559e-4968-9823-54ee3b257d7d)

4. Sohier D., Pavan S., Riou A., Combrisson J., Postollec F. Evolution of microbiological analytical methods for dairy industry needs. Frontiers in Microbiology 5, 1, 2014 (file:///C:/Users/user/AppData/Local/Temp/fmicb-05-00016.pdf)

5. Publikacje naukowa z zakresy mikrobiologii środowiska

Efekty uczenia się:

1.Student zna i potrafi przedstawić zastosowanie oraz ograniczenia metod instrumentalnych (spektrofotometria, spektrofluorymetria, HPLC, AAS, spektroskopia w podczerwieni) w mikrobiologii i biotechnologii: KP7_WG2, KP7_WG6, KP7_UW2

Sposoby weryfikacji:

Egzamin pisemny w formie testu z pytaniami zamkniętymi - KP7_WG2, KA7_WG6

Wykonanie zadań problemowych umieszczonych na platformie EduPortal - KP7_UW2

Metody i kryteria oceniania:

1. Pozytywna ocena zaliczenia laboratorium (warunek konieczny).

2. Pozytywna ocena z egzaminu pisemnego w formie zdań zamknietych wraz z poprawnym wykonaniem zadań umieszczonych na platformie EduPortal.

Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych zgodne z ogólnymi wymaganiami określonymi w § 23 ust. 6 Regulaminu Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego Uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku.

Zakres tematów:

1-2. Pobór, przechowywanie i transport prób do badań mikrobiologicznych. Chemiczne metody analizy ilościowej parametrów jakości wód i

gleb jako środowiska życia mikroorganizmów.

3. Procedura analityczna - przebieg i główne wytyczne. Metody ilościowe w środowiskowych badaniach mikrobiologicznych.

4. Metody detekcji i identyfikacji grzybów oraz bakterii występujących w różnych typach środowisk.

5. Procedura akredytacji laboratorium.

Metody dydaktyczne:

- wykład z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej,

- wykład problemowy

- nauczanie metoda e-leraning,

- praca z literaturą

- konsultacje.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Anna Pietryczuk 18/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-4 (2024-09-03)