Metody analityczne w mikrobiologii i biotechnologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 320-BS2-1MMB |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody analityczne w mikrobiologii i biotechnologii |
Jednostka: | Wydział Biologii |
Grupy: |
2L stac. II stopnia studia biologiczne-przedm.obowiązkowe I rok II st. MzB - semestr zimowy |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z metodami poboru, utrwalania i identyfikacji środowiskowych prób mikrobiologicznych oraz nabycie przez Studentów umiejętności interpretacja wpływu warunków środowiskowych na występowanie mikroorganizmów i wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania analizy mikrobiologicznej środowiska. |
Pełny opis: |
Kierunek studiów: biologia Poziom kształcenia: studia II stopnia Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł specjalnościowy dziedzina i dyscyplina nauki: nauki ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina: nauki biologiczne Rok studiów/semestr: I rok / II semestr Specjalność: Mikrobiologia z biotechnologią Wymagania wstępne: Student musi posiadać podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologii ogólnej oraz umiejętności posługiwania się podstawowymi technikami hodowli i identyfikacji mikroorganizmów. Metody dydaktyczne: wykład, praca z literaturą, metoda laboratoryjna, konsultacje Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład – 10 godzin laboratorium – 20 godzin PUNKTY ECTS: 2 Bilans nakładu pracy studenta i wskaźniki ilościowe: Ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami: 50 godz. Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 32 godz., w tym: 1) udział w wykładach: 10 godz. 2) udział w zajęciach pozawykładowych: 20 godz. 3) udział w egzaminie/zaliczeniu 2 godz. (zaliczenie 1 godz., egzamin 1 godz.) Praca własna studenta (przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów): 18 godz. Założenia i cele przedmiotu: A) Wykłady: 1. Zapoznanie z metodami analitycznymi stosowanymi w mikrobiologii i biotechnologii, zasadami i ograniczeniami ich stosowania. 2. Interpretacja wpływu warunków środowiskowych na występowanie mikroorganizmów. B) Laboratoria 3. Wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania analizy mikrobiologicznej środowiska. 4. Wprowadzenie metod poboru, utrwalania i identyfikacji prób mikrobiologicznych. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2007. 2. Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011. 3. Błaszczyk M.: Mikrobiologia środowisk, PWN, Warszawa, 2010. 4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2008 Literatura uzupełniająca: 1. Sadowska J., Grajek W. Analiza stanu fizjologicznego pojedynczych komórek bakterii za pomocą barwienia fluorescencyjnego. Biotechnologia 4 (87) 102–114, 2009 (https://rcin.org.pl/Content/71861/PDF/POZN271_94236_biotechnologia-2009-no4-sadowska.pdf) 2. Jałowiecki Ł., Chojniak J., Płaza G. Analiza antybiotykooporności w bakteryjnych szczepach środowiskowych. [W:] Kutyłowska M., Trusz-Zdybek A., Wiśniewski J. (Red.). Interdyscyplinarne Zagadnienia w Inżynierii i Ochronie Środowiska. Tom 7, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2016. (http://www.eko-dok.pl/2016/7.pdf) 3. Koc-Jurczyk J. Mikrobiologiczne usuwanie metali ciężkich ze ścieków. Inżynieria Ekologiczna 34, 2013 (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-4754cffc-559e-4968-9823-54ee3b257d7d) 4. Sohier D., Pavan S., Riou A., Combrisson J., Postollec F. Evolution of microbiological analytical methods for dairy industry needs. Frontiers in Microbiology 5, 1, 2014 (file:///C:/Users/user/AppData/Local/Temp/fmicb-05-00016.pdf) 5. Publikacje naukowa z zakresy mikrobiologii środowiska |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: KP7_WG2 - Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu mechanizmy funkcjonowania organizmów na poziomie fizjologicznym, strukturalnym i molekularnym KP7_WG6 - Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu różnorodność współczesnych metod i technik badawczych w naukach biologicznych oraz zasady planowania i prowadzenia eksperymentów lub obserwacji przyrodniczych, interpretacji wyników badań i wnioskowania Umiejętności: KP7_UW2 - Student potrafi dobrać, adekwatnie do założonych celów i stosować metody i narzędzia badawcze, w tym zaawansowane techniki pomiarowe i laboratoryjne oraz odpowiednio je przystosować lub opracować nowe KP7_UO1 - Student potrafi współpracować z innymi członkami zespołu i podejmować obowiązki kierowania zespołem przy planowaniu i wykonywaniu powierzonych zadań |
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia przedmiotu: - laboratorium - zaliczenie na ocenę (wejściówki). W przypadku gdy student z wejściówek osiągnie mniej niż 60%, czyli nie zaliczy dwóch (z pięciu) wejściówek wówczas będzie zobligowany do napisania kolokwium obejmującego materiał z całych ćwiczeń. Ocen z wejściówek nie poprawiamy. - wykład - egzamin pisemny oraz rozwiązanie zadań problemowych umieszczonych na platformie Blackboard. Ocena końcową jest średnią ocen z egzaminu oraz z wykonanych zadań problemowych Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych są zgodne z ogólnymi wymaganiami określonymi w § 23 ust. 6 Regulaminu Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego Uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Pietryczuk | |
Prowadzący grup: | Anna Pietryczuk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
|
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z metodami poboru, utrwalania i identyfikacji środowiskowych prób mikrobiologicznych oraz nabycie przez Studentów umiejętności interpretacja wpływu warunków środowiskowych na występowanie mikroorganizmów i wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania analizy mikrobiologicznej środowiska. |
|
Pełny opis: |
Kierunek studiów: biologia Poziom kształcenia: studia II stopnia Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł specjalnościowy dziedzina i dyscyplina nauki: nauki ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina: nauki biologiczne Rok studiów/semestr: I rok / II semestr Specjalność: Mikrobiologia z biotechnologią Wymagania wstępne: Student musi posiadać podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologii ogólnej oraz umiejętności posługiwania się podstawowymi technikami hodowli i identyfikacji mikroorganizmów. Metody dydaktyczne: wykład, praca z literaturą, metoda laboratoryjna, konsultacje Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład – 10 godzin laboratorium – 20 godzin PUNKTY ECTS: 2 Bilans nakładu pracy studenta i wskaźniki ilościowe: Ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami: 50 godz. Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 32 godz., w tym: 1) udział w wykładach: 10 godz. 2) udział w zajęciach pozawykładowych: 20 godz. 3) udział w egzaminie/zaliczeniu 2 godz. (zaliczenie 1 godz., egzamin 1 godz.) Praca własna studenta (przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów): 18 godz. Założenia i cele przedmiotu: A) Wykłady: 1. Zapoznanie z metodami analitycznymi stosowanymi w mikrobiologii i biotechnologii, zasadami i ograniczeniami ich stosowania. 2. Interpretacja wpływu warunków środowiskowych na występowanie mikroorganizmów. B) Laboratoria 3. Wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania analizy mikrobiologicznej środowiska. 4. Wprowadzenie metod poboru, utrwalania i identyfikacji prób mikrobiologicznych. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2007. 2. Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011. 3. Błaszczyk M.: Mikrobiologia środowisk, PWN, Warszawa, 2010. 4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2008 Literatura uzupełniająca: 1. Sadowska J., Grajek W. Analiza stanu fizjologicznego pojedynczych komórek bakterii za pomocą barwienia fluorescencyjnego. Biotechnologia 4 (87) 102–114, 2009 (https://rcin.org.pl/Content/71861/PDF/POZN271_94236_biotechnologia-2009-no4-sadowska.pdf) 2. Jałowiecki Ł., Chojniak J., Płaza G. Analiza antybiotykooporności w bakteryjnych szczepach środowiskowych. [W:] Kutyłowska M., Trusz-Zdybek A., Wiśniewski J. (Red.). Interdyscyplinarne Zagadnienia w Inżynierii i Ochronie Środowiska. Tom 7, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2016. (http://www.eko-dok.pl/2016/7.pdf) 3. Koc-Jurczyk J. Mikrobiologiczne usuwanie metali ciężkich ze ścieków. Inżynieria Ekologiczna 34, 2013 (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-4754cffc-559e-4968-9823-54ee3b257d7d) 4. Sohier D., Pavan S., Riou A., Combrisson J., Postollec F. Evolution of microbiological analytical methods for dairy industry needs. Frontiers in Microbiology 5, 1, 2014 (file:///C:/Users/user/AppData/Local/Temp/fmicb-05-00016.pdf) 5. Publikacje naukowa z zakresy mikrobiologii środowiska |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.