Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Metody analityczne w mikrobiologii i biotechnologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 320-BS2-1MMB
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Metody analityczne w mikrobiologii i biotechnologii
Jednostka: Wydział Biologii
Grupy: 2L stac. II stopnia studia biologiczne-przedm.obowiązkowe
I rok II st. MzB - semestr zimowy
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia przedmiotu:

mieszany: w sali i zdalnie

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z metodami poboru, utrwalania i identyfikacji środowiskowych prób mikrobiologicznych oraz nabycie przez Studentów umiejętności interpretacja wpływu warunków środowiskowych na występowanie mikroorganizmów i wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania analizy mikrobiologicznej środowiska.

Pełny opis:

Kierunek studiów: biologia

Poziom kształcenia: studia II stopnia

Profil studiów: ogólnoakademicki

Forma studiów: stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł specjalnościowy

dziedzina i dyscyplina nauki: nauki ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina: nauki biologiczne

Rok studiów/semestr: I rok / II semestr

Specjalność: Mikrobiologia z biotechnologią

Wymagania wstępne: Student musi posiadać podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologii ogólnej oraz umiejętności posługiwania się podstawowymi technikami hodowli i identyfikacji mikroorganizmów.

Metody dydaktyczne: wykład, praca z literaturą, metoda laboratoryjna, konsultacje

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć:

wykład – 10 godzin

laboratorium – 20 godzin

PUNKTY ECTS: 2

Bilans nakładu pracy studenta i wskaźniki ilościowe:

Ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami: 50 godz.

Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 32 godz., w tym:

1) udział w wykładach: 10 godz.

2) udział w zajęciach pozawykładowych: 20 godz.

3) udział w egzaminie/zaliczeniu 2 godz. (zaliczenie 1 godz., egzamin 1 godz.)

Praca własna studenta (przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów): 18 godz.

Założenia i cele przedmiotu:

A) Wykłady:

1. Zapoznanie z metodami analitycznymi stosowanymi w mikrobiologii i biotechnologii, zasadami i ograniczeniami ich stosowania.

2. Interpretacja wpływu warunków środowiskowych na występowanie mikroorganizmów.

B) Laboratoria

3. Wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania analizy mikrobiologicznej środowiska.

4. Wprowadzenie metod poboru, utrwalania i identyfikacji prób mikrobiologicznych.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2007.

2. Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011.

3. Błaszczyk M.: Mikrobiologia środowisk, PWN, Warszawa, 2010.

4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2008

Literatura uzupełniająca:

1. Sadowska J., Grajek W. Analiza stanu fizjologicznego pojedynczych komórek bakterii za pomocą barwienia fluorescencyjnego. Biotechnologia 4 (87) 102–114, 2009 (https://rcin.org.pl/Content/71861/PDF/POZN271_94236_biotechnologia-2009-no4-sadowska.pdf)

2. Jałowiecki Ł., Chojniak J., Płaza G. Analiza antybiotykooporności w bakteryjnych szczepach środowiskowych. [W:] Kutyłowska M., Trusz-Zdybek A., Wiśniewski J. (Red.). Interdyscyplinarne Zagadnienia w Inżynierii i Ochronie Środowiska. Tom 7, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2016. (http://www.eko-dok.pl/2016/7.pdf)

3. Koc-Jurczyk J. Mikrobiologiczne usuwanie metali ciężkich ze ścieków. Inżynieria Ekologiczna 34, 2013 (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-4754cffc-559e-4968-9823-54ee3b257d7d)

4. Sohier D., Pavan S., Riou A., Combrisson J., Postollec F. Evolution of microbiological analytical methods for dairy industry needs. Frontiers in Microbiology 5, 1, 2014 (file:///C:/Users/user/AppData/Local/Temp/fmicb-05-00016.pdf)

5. Publikacje naukowa z zakresy mikrobiologii środowiska

Efekty uczenia się:

Wiedza:

KP7_WG2 - Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu mechanizmy funkcjonowania organizmów na poziomie fizjologicznym, strukturalnym i molekularnym

KP7_WG6 - Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu różnorodność współczesnych metod i technik badawczych w naukach biologicznych oraz zasady planowania i prowadzenia eksperymentów lub obserwacji przyrodniczych, interpretacji wyników badań i wnioskowania

Umiejętności:

KP7_UW2 - Student potrafi dobrać, adekwatnie do założonych celów i stosować metody i narzędzia badawcze, w tym zaawansowane techniki pomiarowe i laboratoryjne oraz odpowiednio je przystosować lub opracować nowe

KP7_UO1 - Student potrafi współpracować z innymi członkami zespołu i podejmować obowiązki kierowania zespołem przy planowaniu i wykonywaniu powierzonych zadań

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia przedmiotu:

- laboratorium - zaliczenie na ocenę (wejściówki). W przypadku gdy student z wejściówek osiągnie mniej niż 60%, czyli nie zaliczy dwóch (z pięciu) wejściówek wówczas będzie zobligowany do napisania kolokwium obejmującego materiał z całych ćwiczeń. Ocen z wejściówek nie poprawiamy.

- wykład - egzamin pisemny oraz rozwiązanie zadań problemowych umieszczonych na platformie Blackboard. Ocena końcową jest średnią ocen z egzaminu oraz z wykonanych zadań problemowych

Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych są zgodne z ogólnymi wymaganiami określonymi w § 23 ust. 6 Regulaminu Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego Uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku.

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Pietryczuk
Prowadzący grup: Anna Pietryczuk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia przedmiotu:

mieszany: w sali i zdalnie

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z metodami poboru, utrwalania i identyfikacji środowiskowych prób mikrobiologicznych oraz nabycie przez Studentów umiejętności interpretacja wpływu warunków środowiskowych na występowanie mikroorganizmów i wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania analizy mikrobiologicznej środowiska.

Pełny opis:

Kierunek studiów: biologia

Poziom kształcenia: studia II stopnia

Profil studiów: ogólnoakademicki

Forma studiów: stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł specjalnościowy

dziedzina i dyscyplina nauki: nauki ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina: nauki biologiczne

Rok studiów/semestr: I rok / II semestr

Specjalność: Mikrobiologia z biotechnologią

Wymagania wstępne: Student musi posiadać podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologii ogólnej oraz umiejętności posługiwania się podstawowymi technikami hodowli i identyfikacji mikroorganizmów.

Metody dydaktyczne: wykład, praca z literaturą, metoda laboratoryjna, konsultacje

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć:

wykład – 10 godzin

laboratorium – 20 godzin

PUNKTY ECTS: 2

Bilans nakładu pracy studenta i wskaźniki ilościowe:

Ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami: 50 godz.

Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 32 godz., w tym:

1) udział w wykładach: 10 godz.

2) udział w zajęciach pozawykładowych: 20 godz.

3) udział w egzaminie/zaliczeniu 2 godz. (zaliczenie 1 godz., egzamin 1 godz.)

Praca własna studenta (przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów): 18 godz.

Założenia i cele przedmiotu:

A) Wykłady:

1. Zapoznanie z metodami analitycznymi stosowanymi w mikrobiologii i biotechnologii, zasadami i ograniczeniami ich stosowania.

2. Interpretacja wpływu warunków środowiskowych na występowanie mikroorganizmów.

B) Laboratoria

3. Wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania analizy mikrobiologicznej środowiska.

4. Wprowadzenie metod poboru, utrwalania i identyfikacji prób mikrobiologicznych.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2007.

2. Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011.

3. Błaszczyk M.: Mikrobiologia środowisk, PWN, Warszawa, 2010.

4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2008

Literatura uzupełniająca:

1. Sadowska J., Grajek W. Analiza stanu fizjologicznego pojedynczych komórek bakterii za pomocą barwienia fluorescencyjnego. Biotechnologia 4 (87) 102–114, 2009 (https://rcin.org.pl/Content/71861/PDF/POZN271_94236_biotechnologia-2009-no4-sadowska.pdf)

2. Jałowiecki Ł., Chojniak J., Płaza G. Analiza antybiotykooporności w bakteryjnych szczepach środowiskowych. [W:] Kutyłowska M., Trusz-Zdybek A., Wiśniewski J. (Red.). Interdyscyplinarne Zagadnienia w Inżynierii i Ochronie Środowiska. Tom 7, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2016. (http://www.eko-dok.pl/2016/7.pdf)

3. Koc-Jurczyk J. Mikrobiologiczne usuwanie metali ciężkich ze ścieków. Inżynieria Ekologiczna 34, 2013 (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-4754cffc-559e-4968-9823-54ee3b257d7d)

4. Sohier D., Pavan S., Riou A., Combrisson J., Postollec F. Evolution of microbiological analytical methods for dairy industry needs. Frontiers in Microbiology 5, 1, 2014 (file:///C:/Users/user/AppData/Local/Temp/fmicb-05-00016.pdf)

5. Publikacje naukowa z zakresy mikrobiologii środowiska

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-4 (2024-09-03)