1. Zróżnicowanie i rola tkanek zwierzęcych.
2. Tkanka nabłonkowa – klasyfikacja i mianownictwo, struktura i funkcje nabłonków, połączania międzykomórkowe w nabłonkach, błona podstawna – budowa i funkcja, specjalizacje powierzchni nabłonków, gruczoły sródnabłonkowe i pozanapłonkowe, powstawanie i wydzielanie gruczołów egzo- i endokrynnych.
3. Charakterystyka i klasyfikacja tkanek łącznych. Komórki tkanki łącznej. Struktura, funkcje i specyfika substancji międzykomórkowej w
tkance łącznej; rodzaje i budowa włókien; substancja podstawowa. Tkanka łączna właściwa – rodzaje, struktura, właściwości i
występowanie.
4. Rodzaje, struktura i właściwości tkanki tłuszczowej.
5. Tkanka łączna oporowa. Struktura tkanki chrzęstnej. Powstawanie chrząstki. Rodzaje i właściwości tkanek chrzestnych. Tkanka kostna
– rodzaje i funkcje. Komórki kości, struktura i skład substancji międzykomórkowej.
6. Krew – rodzaje i funkcje komórek krwi, skład i rola substancji międzykomórkowej, różnice strukturalne tkanki w różnych grupach kręgowców.
7. Tkanka mięśniowa– poprzecznie prążkowana szkieletowa, poprzecznie prążkowana serca, gładka. Struktura komórek/włókien
mięśniowych. Typy połączeń w tkance mięśniowej i ich funkcje. Sarkomer i miofilamenty. Substancja międzykomórkowa w tkance mięśniowej.
8. Tkanka nerwowa. Struktura neuronu. Rodzaje neuronów. Włókna nerwowe, nerwy obwodowe, zwoje nerwowe. Substancja biała i szara w mózgu i rdzeniu kręgowym. Neurony móżdżku, Tkanka glejowa – rodzaje i funkcje komórek glejowych.
15. Tkankowa struktura wybranych narządów (przewód pokarmowy - zróżnicowanie odcinkowe, naczynia krwionośne - typy naczyń i ich struktura, trzustka - gruczoł zewnątrz-i wewnątrzwydzielniczy)
|