Literatura: |
1. Baj J. (red.), Mikrobiologia. PWN, 2018.
2. Szewczyk E.M., Diagnostyka mikrobiologiczna. PWN, 2013.
3. Kunicki-Goldfinger W.J.H., Życie bakterii. PWN, Warszawa, 2004.
4. Singleton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa 2004.
5. Zaremba L.M., Borowski J., Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa, 1997.
6. Kocwowa E., Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej. PWN, Warszawa, 1984
Literatura dodatkowa:
Buczek, J. Mikrobiologia dla biologów. Białystok, 1995
Salyers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, Warszawa, 2005
Baj J., Markiewicz Z., Biologia molekularna bakterii. PWN, Warszawa, 2006
Libudzisz Z., Kowal, K., Żakowska, Z. Mikrobiologia techniczna. Tom I i II. PWN, Warszawa, 2008
Hayser, F.H., Bienz, K.A., Eckert, J., Zinkernagel, R.M. Mikrobiologia lekarska. PZWL, 2005.
Błaszczyk, M.K. Mikroorganizmy w ochronie środowiska. PWN, 2007
|
Zakres tematów: |
CZĘŚĆ 1
Lab1.
Bezpieczeństwo i higiena pracy w laboratorium mikrobiologicznym.
Podstawowe wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego.
Zasada działania mikroskopu świetlnego. Rodzaje mikroskopów świetlnych. Zastosowanie mikroskopu świetlnego jasnego i ciemnego pola, mikroskopu fluorescencyjnego i kontrastowo-fazowego. Mikroskop konfokalny. Zasada działania mikroskopu elektronowego.
Technika nastawiania mikroskopu na preparat. Obserwacje przyżyciowe bakterii. Metody przygotowywania preparatów w kropli wiszącej oraz do mikroskopii kontrastowo-fazowej.
Kształty bakterii.
Lab2.
Budowa komórki prokariotycznej oraz eukariotycznej. Budowa ściany komórkowej bakterii Gram-dodatnich i Gram ujemnych. Budowa ściany komórkowej prątków kwasoopornych. Ściana komórkowa grzybów mikroskopowych. Budowa przetrwalników bakteryjnych. Znaczenie terminów: przetrwalnik, endospora, spora. Rodzaje form przetrwalnikowych bakterii. Pojęcie sporulacji i germinacji (kiełkowania).
Barwienie proste. Technika przygotowania rozmazu mikrobiologicznego. Rodzaje barwników. Różnice pomiędzy barwieniem pozytywnym i negatywnym.
Barwienia złożone - teoretyczne podstawy oraz praktyczne zastosowanie: barwienie pozytywno-negatywne, metodą Grama, Ziehl-Neelsena, Schaffera-Fultona.
Samodzielne przygotowywanie preparatów mikroskopowych różnymi metodami: barwienie proste pozytywne, barwienie negatywne, barwienie otoczek; barwienia złożone: metoda Grama, barwienie prątków kwasoodpornych, barwienie endospor.
Lab3.
Metody wyjaławiania (m.in. autoklaw, aparat Kocha, piec Pasteura, promienie UV, filtracja, radapertyzacja, sterylizacja chemiczna). Pojęcia: sterylizacja, aseptyka, antyseptyka, dezynfekcja.
Działanie czynników fizycznych i chemicznych na bakterie.
Bakterie psychrofilne, psychrotroficzne, mezofilne i termofilne.
Lab4.
Wymagania pokarmowe mikroorganizmów.
Podłoża bakteryjne: metody przygotowania (podłoże bulionowe, podłoże agarowe, podłoże Wrzoska, podłoże żelatynowe, podłoża wzbogacone, podłoża wybiórcze, podłoża różnicujące).
Szczególna znajomość: podłoże Chapmana, MYP, MacConkey’a, Levine’a, Endo, agar SS, pożywka Sabourauda, podłoże Löwensteina-Jensena, agar czekoladowy, podłoże MRS.
Lab5.
Otrzymywanie czystych hodowli bakteryjnych. Wzrost bakterii na podłożach płynnych i stałych (kolonia bakteryjna, rozpoznawanie typów wzrostu na podłożu bulionowym, krzywa wzrostu bakterii w hodowli bulionowej). Metody oznaczania liczby drobnoustrojów w próbie. Określanie całkowitej liczby bakterii w próbie oraz liczby bakterii żywych. Oznaczanie liczby drobnoustrojów przetrwalnikujących.
Lab6.
Badania biochemiczne bakterii (próby na wytwarzanie siarkowodoru, fermentację węglowodanów, produkcję katalazy i upłynnianie żelatyny, IMVIK). Praktyczne wykorzystanie mikroorganizmów. Fermentacja: alkoholowa i mlekowa oraz biosynteza kwasu cytrynowego.
Lab7.
Antybiotyki i fitoncydy: podział, mechanizm działania i zastosowanie. Wykonywanie antybiogramów. Testy krążkowo-dyfuzyjne, e-testy i klasyczne metody wyznaczania minimalnych stężeń hamujących (MIC) i bójczych (MBC).
Podsumowanie części I. Omówienie sprawozdań. Kolokwium
CZĘŚĆ 2
Spis gatunków bakterii, których znajomość jest obowiązkowa : Treponema pallidum*, Pseudomonas aeruginosa*, Neisseria meningitidis*, Neisseria gonorrhoeae*, Brucella abortus, Bordetella pertussis*, Escherichia coli*, Shigella dysenteriae*, Salmonella typhi*, Proteus vulgaris, Yersinia pestis*, Bacteroides nodosus, Rickettsia prowazeki, Staphylococcus aureus*, S. epidermidis*, Streptococcus pyogenes*, Streptococcus pneumoniae (Diplococcus pneumoniae) *, Streptococcus lactis, Bacillus thuringiensis, Bacillus anthracis*, Bacillus cereus, Clostridium botulinum*, Clostridium perfringens*, Clostridium tetani*, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Listeria monocytogenes*, Corynebacterium diphtheriae*, Mycobacterium tuberculosis*, Mycobacterium leprae*, Legionella pneumophila, Francisiella tularensis, Borrelia burgdorferi*, Mycoplasma pneumoniae
* oznacza gatunki, których szersza znajomość jest wskazana, w przypadku pozostałych tylko ogólne informacje (wywoływana choroba i barwliwość metodą Grama, czynniki wirulencji)
Lab8.
Mikrobiota człowieka (m.in. jelitowa, skóry, jamy ustnej).
Bakterie chorobotwórcze Gram-dodatnie (gronkowce, paciorkowce, laseczki, maczugowce). Prątki kwasoodporne. Izolacja bakterii z organizmu ludzkiego, paciorkowce płytki nazębnej. Izolacja Bacillus sp. z gleby.
Lab9.
Bakterie chorobotwórcze Gram-ujemne Salmonella sp., Escherichia coli, Proteus sp., Neisseria sp.). Izolacja czynnika zakaźnego. Próby biologiczne –teoretyczne podstawy.
Lab10.
Bakterie beztlenowe (Clostridium sp. i Bacteroides sp.) – zakładanie hodowli, chorobotwórczość beztlenowców.
Lab11.
Bakterie środowisk naturalnych. Mikrobiologia gleby, wody i powietrza. Bakterie autochtoniczne, zymogeniczne oraz allochtoniczne gleby (przykłady gatunków). Bakterie wskaźnikowe. Techniki pomiaru ilościowego bakterii w glebie, wodzie i powietrzu. Jakościowy pomiar mikroorganizmów wskaźnikowych występujących w glebie, wodzie i powietrzu. Zastosowanie mikroorganizmów w biotechnologii środowiskowej (wprowadzenie).
Podsumowanie części II. Omówienie sprawozdań. Kolokwium.
|