Podstawy doradztwa gospodarczego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 330-EN1-2APDG |
Kod Erasmus / ISCED: |
14.301
|
Nazwa przedmiotu: | Podstawy doradztwa gospodarczego |
Jednostka: | Wydział Ekonomii i Finansów |
Grupy: |
Ekonomia 1 stopień 2 rok Niestacjonarne lato |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Założenia (opisowo): | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wybranymi obszarami doradztwa gospodarczego, a także przygotowanie ich do świadomego korzystania z usług doradztwa gospodarczego jako źródła wiedzy i umiejętności w praktycznym prowadzeniu działaności gospodarczej. |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wybranymi obszarami doradztwa gospodarczego, a także przygotowanie ich do świadomego korzystania z usług doradztwa gospodarczego jako źródła wiedzy i umiejętności w praktycznym prowadzeniu działaności gospodarczej. |
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: GRUPA 5.1 Przedmioty specjalizacyjne - Analiza rynku i doradztwo inwestycyjne Rok studiów/semestr: pierwszy stopień, 2 rok, 2 semestr Wymagania wstępne: brak Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład 9 godzin, ćwiczenia 9 godzin Metody dydaktyczne: - wykład z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych oraz angażowanie studentów do aktywnego udziału w dyskusji podczas wykładu i zadawania pytań - ćwiczenia: rozwiązywanie studiów przypadku, dyskusja w grupie. Zajęcia z wykorzystaniem prezentacji w Power Point oraz metod szybkiego uczenia się (metoda powtórzeń) Punkty ECTS: 3,0 Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach: 9 h - przygotowanie do egzaminu końcowego: 10 h - egzamin końcowy: 2 h - udział w ćwiczeniach: 9 h - przygotowanie do ćwiczeń: 15 h - przygotowanie pracy projektowej: 7 h - studia literaturowe: 19 h - udział w konsultacjach: 4 h Wskaźniki ilościowe: Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 24 h = 0,96 ECTS |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. J. Engelhardt (red.), Ekonomika przedsiębiorstw, CeDeWu, Warszawa 2017. 2. R. Lisowska, J. Ropęga, Przedsiębiorczość i zarządzanie w małej i średniej firmie. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2016. 3. J. Pasieczny, B. Glinka, Tworzenie przedsiębiorstwa. Szanse realizacja rozwój, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2015 4. R. Majkut, Przedsiębiorca wobec współczesnych uwarunkowań i czynników przedsiębiorczości, CeDeWu, Warszawa 2021. 5. H. Nowak-Mizgalska, A. Szulczewska-Remi (red.), Przedsiębiorczość i innowacyjność przedsiębiorstw: pomysły - wdrożenie – komercjalizacja – rozwój, Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2022 6. I. Czaja i inni, Działalność innowacyjna przedsiębiorstw: przesłanki i przejawy, Difin, Warszawa 2021. Literatura uzupełniająca: 1. J. Lichtarski, Praktyczny wymiar nauk o zarządzaniu. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2015. 2. J. Lichtarski (red.), Nowe kierunki w zarządzaniu przedsiębiorstwem: wiodące orientacje. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2014. 3. J. Klimek, S. Klimek, Przedsiębiorczość bez tajemnic. Wyd. Adam Marszałek, Toruń 2016. 4. K. Zięba, Przedsiębiorczość. CeDeWu, Warszawa 2016 5. W. Louise, J. Wilcock, Business and Management Consulting: Delivering an Effective Project, Pearson Education, 2020. |
Efekty uczenia się: |
2APDG_W01 absolwent zna i rozumie zasady zakładania działalności gospodarczej, dobierając odpowiednią formę oraganizacyjno-prawną KP6_WK3 2APDG_U01 absolwent potrafi wykorzystywać zdobytą wiedzę do analizy i rozstrzygania konkretnych problemów, analizując wybrane studia przypadków KP6_UU2 2APDG_U02 absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy z zakresu dyscypliny naukowej ekonomia i finanse w analizie konkretnych studiów przypadku KP6_KK2 2APDG_K01 absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w podejmowaniu decyzji gospodarczych KP6_KK4 2APDG_K02 absolwent jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy, wykazując postawę kreatywności, innowacyjności i przedsiębiorczości w podejmowaniu decyzji gospodarczych KP6_KO2 |
Metody i kryteria oceniania: |
- wykład: egzamin w formie pisemnej – test - egzamin uznaje się za zaliczony po uzyskaniu co najmniej 51% maksymalnej punktacji. Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń. - ćwiczenia: zaliczenie ćwiczeń na podstawie wyniku pracy projektowej. Warunkiem uzyskania zaliczenia ćwiczeń jest obecność na zajęciach (dopuszczalna jest jedna nieobecność w semestrze). Nieobecności przekraczające dopuszczalny limit (max. 2) powinny być zaliczane na konsultacjach. Ogólne warunki określa Regulamin studiów Uniwersytetu w Białymstoku (Obwieszczenie nr 2/2024 Rektora Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 21 maja 2024 r. w sprawie ogłoszenia tekstu jednolitego Uchwały nr 2424 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 22 maja 2019 r. w sprawie Regulaminu studiów Uniwersytetu w Białymstoku). |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2024/25" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CW
N WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Magrel | |
Prowadzący grup: | Ewa Magrel | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wybranymi obszarami doradztwa gospodarczego, a także przygotowanie ich do świadomego korzystania z usług doradztwa gospodarczego jako źródła wiedzy i umiejętności w praktycznym prowadzeniu działaności gospodarczej. |
|
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: GRUPA 5.1 Przedmioty specjalizacyjne - Analiza rynku i doradztwo inwestycyjne Rok studiów/semestr: pierwszy stopień, 2 rok, 2 semestr Wymagania wstępne: brak Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład 9 godzin, ćwiczenia 9 godzin Metody dydaktyczne: - wykład z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych oraz angażowanie studentów do aktywnego udziału w dyskusji podczas wykładu i zadawania pytań - ćwiczenia: rozwiązywanie studiów przypadku, dyskusja w grupie. Zajęcia z wykorzystaniem prezentacji w Power Point oraz metod szybkiego uczenia się (metoda powtórzeń) Punkty ECTS: 3,0 Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach: 9 h - przygotowanie do egzaminu końcowego: 10 h - egzamin końcowy: 2 h - udział w ćwiczeniach: 9 h - przygotowanie do ćwiczeń: 15 h - przygotowanie pracy projektowej: 7 h - studia literaturowe: 19 h - udział w konsultacjach: 4 h Wskaźniki ilościowe: Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 24 h = 0,96 ECTS |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. J. Engelhardt (red.), Ekonomika przedsiębiorstw, CeDeWu, Warszawa 2017. 2. R. Lisowska, J. Ropęga, Przedsiębiorczość i zarządzanie w małej i średniej firmie. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2016. 3. J. Pasieczny, B. Glinka, Tworzenie przedsiębiorstwa. Szanse realizacja rozwój, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2015 4. R. Majkut, Przedsiębiorca wobec współczesnych uwarunkowań i czynników przedsiębiorczości, CeDeWu, Warszawa 2021. 5. H. Nowak-Mizgalska, A. Szulczewska-Remi (red.), Przedsiębiorczość i innowacyjność przedsiębiorstw: pomysły - wdrożenie – komercjalizacja – rozwój, Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2022 6. I. Czaja i inni, Działalność innowacyjna przedsiębiorstw: przesłanki i przejawy, Difin, Warszawa 2021. Literatura uzupełniająca: 1. J. Lichtarski, Praktyczny wymiar nauk o zarządzaniu. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2015. 2. J. Lichtarski (red.), Nowe kierunki w zarządzaniu przedsiębiorstwem: wiodące orientacje. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2014. 3. J. Klimek, S. Klimek, Przedsiębiorczość bez tajemnic. Wyd. Adam Marszałek, Toruń 2016. 4. K. Zięba, Przedsiębiorczość. CeDeWu, Warszawa 2016 5. W. Louise, J. Wilcock, Business and Management Consulting: Delivering an Effective Project, Pearson Education, 2020. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.