Chemia kosmetyczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 310-CS2-2PCOR-2 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chemia kosmetyczna |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: |
2L stac. II stopnia studia chemiczne-przedm.fakultatywne |
Punkty ECTS i inne: |
2.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Założenia (opisowo): | Celem wykładów jest przekazanie podstawowych informacji dotyczących związków chemicznych stosowanych przy otrzymywaniu wybranych kosmetyków. Poznanie substancji aktywnych kosmetyków wchodzących w skład bazy tłuszczowo-woskowej i rozpuszczalnych w fazie wodnej. Poznanie wpływu składników kosmetyków na ich właściwości: aktywność, konsystencję, trwałość, barwę, zapach itd. |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Skrócony opis: |
Zapoznanie się z podstawami chemii kosmetycznej: składem i rolą w poszczególnych kosmetykach zawartych w nich substancji chemicznych. Poznanie słownictwa i definicji charakterystycznych dla przemysłu kosmetycznego. Wykorzystanie zasad projektowania uniwersalnego w produkcji kosmetyków i opakowań. |
Pełny opis: |
Definicja kosmetyku i kosmetyki, budowa, rola i zaopatrzenie skóry w wodę. Podział składników kosmetycznych: substancje bazowe – woda, substancje hydrofobowe, hydrofilowe – ich rola w kosmetykach. Rodzaje emulsji kosmetycznych i ich działanie. Baza tłuszczowo-woskowa, składniki pomocnicze: emulgatory, środki konserwujące, substancje zagęszczające i nawilżające, emolienty, antyoksydanty, środki promieniochronne (melanina, filtry przeciwsłoneczne), środki brązujące skórę. Substancje aktywne kosmetyków: witaminy - podział, charakterystyka, pochodzenie, rola w kosmetykach, substancje pochodzenia roślinnego – flawonoidy, antocyjany, fitohormony, liposomy i inne, substancje pochodzenia zwierzęcego i składniki mineralne. Anatomia zapachu, substancje zapachowe, olejki eteryczne i sposoby ich otrzymywania, balsamy i żywice, antyhydrotyki, adstrimgenty, dezodoranty. Podział kosmetyków ze względu na właściwości użytkowe. Kosmetyki do higieny osobistej - mydła, preparaty kąpielowe; środki do pielęgnacji włosów: przeciwłupieżowe, do trwałej ondulacji, farby do włosów, do układania włosów; kosmetyki do pielęgnacji zębów. Środki do pielęgnacji skóry: kremy, mleczka kosmetyczne, toniki, preparaty zwalczające cellulit, preparaty do, przed i po goleniu. Kosmetyka barwna: barwa i podział barwników. Kosmetyki do makijażu twarzy: kredki, pomadki, konturówki, pudry, cienie do oczu. Lakiery i emalie do paznokci. Przepisy i rozporządzenia dotyczące kosmetyków. Jak wykorzystać projektowanie uniwersalne w produkcji i sprzedaży kosmetyków? |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Wilczewska A. Z., Puzanowska-Tarasiewicz H., Podstawy Chemii kosmetycznej, Wyższa Szkoła Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku, Dział Wydawnictw i Poligrafii Politechniki Białostockiej, Białystok 2007 2. Malinka W. „Zarys chemii kosmetycznej”; Volumed Wrocław 1999 3. Molski M. „Chemia piękna”; WSZPZiU Poznań 2005 4. Marcinkiewicz – Salmonowicz J. „Zarys chemii i technologii kosmetyków”; PG 1995 5. Mrukot M. „Receptariusz kosmetyczny”; MSWSZ Kraków 2004 6. Marzec A. „Chemia kosmetyków”; Wydawnictwo „Dom Organizatora” Toruń 2005 8. Glinka R. „Receptura kosmetyczna”; Oficyna Wydawnicza Łódź 2003 9. Brud W., Glinka R. „Technologia kosmetyków”; Oficyna Wydawnicza Łódź 2001 Literatura uzupełniająca: 1. J. Marcinkiewicz - Salmonowiczowa, Zarys chemii i technologii kosmetyków, Wyd. Politechniki Gdańskiej, Gdańsk, 1995. 2. W.S. Brud, R. Glinka, Technologia Kosmetyków, Oficyna Wydawnicza, Łódź, 2001. 3. M.M. Rieger, Surfactants in Cosmetics, M. Dekker, Inc. New York, 1985. 4. L. Ho Tan Tai, Formulating Detergents and Personal Care Products, AOCS Press, Champaing, 2000. 5. Analysis of Cosmetic Products, ed. A. Salvador, A.Chisvert, Elsevier, Amsterdam, 2007. 6. Ho Tan Tai I. “Formulating detergents and personal care products”; AOCS Press. Champaing 2000 7. M. Błaszak, Ł. Przybylski "Rzeczy są dla ludzi, Niepełnosprawność i idea projektowania uniwersalnego", Wydawnictwo Naukowe SCHOLAR, Warszawa 2010 |
Efekty uczenia się: |
Prezentuje rozszerzoną wiedzę w zakresie chemii kosmetycznej, jej historii i roli kosmetyków we współczesnym świecie. Wyjaśnia zależności pomiędzy składem kosmetyków a ich właściwościami takimi jak: konsystencja, barwa, zapach, aktywność, forma użytkowa, trwałość. Wykazuje zainteresowanie pomiędzy teorią a praktyką życia codziennego. Orientuje się w aktualnych kierunkach rozwoju i najnowszych odkryciach w zakresie chemii kosmetycznej (np. liposomy, ceramidy). Rozumie ograniczenia własnej wiedzy i potrzebę uczenia się przez całe życie.. Korzysta z literatury fachowej, baz danych i innych źródeł w celu pozyskiwania niezbędnych informacji samodzielnie wyszukuje informacje w literaturze w języku polskim i obcym w celu poszerzania i pogłębiania wiedzy. K_W01, K_W06 K_U03, K_U04 K_K02, K_K05 |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunki zaliczenia: student jest dopuszczony do egzaminu pod warunkiem obecności na min. 80% godzin wykładów. Egzamin testowy lub/i ustny. Zaliczenie na podstawie testu, min. 50 % punktów i pracy pisemnej dotyczącej produktów kosmetycznych Dopuszcza się elastyczne formy prowadzenia egzaminu zgodnie z zasadą elastyczności i tolerancji błędów - warunek - uzyskanie przez studenta opinii rzecznika ds. osób ze szczególnymi potrzebami. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin, 999 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Wilczewska | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Wilczewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin | |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
|
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
|
Skrócony opis: |
Zapoznanie się z podstawami chemii kosmetycznej: składem i rolą w poszczególnych kosmetykach zawartych w nich substancji chemicznych. Poznanie słownictwa i definicji charakterystycznych dla przemysłu kosmetycznego. Wykorzystanie zasad projektowania uniwersalnego w produkcji kosmetyków i opakowań. |
|
Pełny opis: |
Definicja kosmetyku i kosmetyki, budowa, rola i zaopatrzenie skóry w wodę. Podział składników kosmetycznych: substancje bazowe – woda, substancje hydrofobowe, hydrofilowe – ich rola w kosmetykach. Rodzaje emulsji kosmetycznych i ich działanie. Baza tłuszczowo-woskowa, składniki pomocnicze: emulgatory, środki konserwujące, substancje zagęszczające i nawilżające, emolienty, antyoksydanty, środki promieniochronne (melanina, filtry przeciwsłoneczne), środki brązujące skórę. Substancje aktywne kosmetyków: witaminy - podział, charakterystyka, pochodzenie, rola w kosmetykach, substancje pochodzenia roślinnego – flawonoidy, antocyjany, fitohormony, liposomy i inne, substancje pochodzenia zwierzęcego i składniki mineralne. Anatomia zapachu, substancje zapachowe, olejki eteryczne i sposoby ich otrzymywania, balsamy i żywice, antyhydrotyki, adstrimgenty, dezodoranty. Podział kosmetyków ze względu na właściwości użytkowe. Kosmetyki do higieny osobistej - mydła, preparaty kąpielowe; środki do pielęgnacji włosów: przeciwłupieżowe, do trwałej ondulacji, farby do włosów, do układania włosów; kosmetyki do pielęgnacji zębów. Środki do pielęgnacji skóry: kremy, mleczka kosmetyczne, toniki, preparaty zwalczające cellulit, preparaty do, przed i po goleniu. Kosmetyka barwna: barwa i podział barwników. Kosmetyki do makijażu twarzy: kredki, pomadki, konturówki, pudry, cienie do oczu. Lakiery i emalie do paznokci. Przepisy i rozporządzenia dotyczące kosmetyków. Jak wykorzystać projektowanie uniwersalne w produkcji i sprzedaży kosmetyków? |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Wilczewska A. Z., Puzanowska-Tarasiewicz H., Podstawy Chemii kosmetycznej, Wyższa Szkoła Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku, Dział Wydawnictw i Poligrafii Politechniki Białostockiej, Białystok 2007 2. Malinka W. „Zarys chemii kosmetycznej”; Volumed Wrocław 1999 3. Molski M. „Chemia piękna”; WSZPZiU Poznań 2005 4. Marcinkiewicz – Salmonowicz J. „Zarys chemii i technologii kosmetyków”; PG 1995 5. Mrukot M. „Receptariusz kosmetyczny”; MSWSZ Kraków 2004 6. Marzec A. „Chemia kosmetyków”; Wydawnictwo „Dom Organizatora” Toruń 2005 8. Glinka R. „Receptura kosmetyczna”; Oficyna Wydawnicza Łódź 2003 9. Brud W., Glinka R. „Technologia kosmetyków”; Oficyna Wydawnicza Łódź 2001 Literatura uzupełniająca: 1. J. Marcinkiewicz - Salmonowiczowa, Zarys chemii i technologii kosmetyków, Wyd. Politechniki Gdańskiej, Gdańsk, 1995. 2. W.S. Brud, R. Glinka, Technologia Kosmetyków, Oficyna Wydawnicza, Łódź, 2001. 3. M.M. Rieger, Surfactants in Cosmetics, M. Dekker, Inc. New York, 1985. 4. L. Ho Tan Tai, Formulating Detergents and Personal Care Products, AOCS Press, Champaing, 2000. 5. Analysis of Cosmetic Products, ed. A. Salvador, A.Chisvert, Elsevier, Amsterdam, 2007. 6. Ho Tan Tai I. “Formulating detergents and personal care products”; AOCS Press. Champaing 2000 7. M. Błaszak, Ł. Przybylski "Rzeczy są dla ludzi, Niepełnosprawność i idea projektowania uniwersalnego", Wydawnictwo Naukowe SCHOLAR, Warszawa 2010 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.