Bezpieczeństwo zdrowotne żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 310-JBS1-2PDWI-1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Bezpieczeństwo zdrowotne żywności |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: |
3L stac. I stopnia studia jakości i bezpieczeństw środowiska-przedm.fakultatywne II rok I stopień Jakość i bezpieczeństwo środowiska sem. zimowy |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Założenia (opisowo): | Podstawowa wiedza na temat składników i zanieczyszczeń żywności |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | w sali |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wymaganiami dotyczącymi zachowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, potencjalnymi zanieczyszczeniami oraz skutkami ich działania na organizm człowieka. |
Pełny opis: |
Wykład (15 h) ma na celu zapoznanie studentów z zanieczyszczaniami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi żywności, ich źródłami i skutkami zdrowotnymi. Omawiane są również uwarunkowania prawne dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Zajęcia laboratoryjne (15 h) poświęcone są praktycznemu zapoznaniu studentów z wybranymi metodami oznaczania zanieczyszczeń chemicznych żywności. Bilans nakładu pracy studenta: Ogólny nakład pracy studenta: 50 godz., w tym: udział w wykładzie i laboratorium: 30 godz.; przygotowanie się do zajęć i zaliczeń: 16 godz.; udział w konsultacjach, zaliczeniach: 4 godz. Wskaźniki ilościowe: Nakład pracy studenta związany z zajęciami:- wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela 34 godz. (1,4 ECTS); - związanych z prowadzoną w uczelni działalnością naukową w dyscyplinie lub dyscyplinach, do których przyporządkowany jest kierunek studiów, dla studiów o profilu ogólnoakademickim (2 ECTS) |
Literatura: |
1.Witczak A., Sikorski Z. (red.) 2020. Substancje szkodliwe w żywności. Wydawnictwo Naukowe PWN. 2. Orzeł D., Biernat J. (red.) 2012. Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu 3. Sikorski Z.E. (red.) 2012. Chemia żywności, tom 1-3.Wydawnictwa Naukowo-Techniczne 4. Obiedziński M. (red.) 2009.Wybrane zagadnienia z analizy żywności. Wydawnictwo SGGW. 5. Witrowa-Rajchert D., Nowak D.(red.) 2006. Jakość i bezpieczeństwo żywności. Uwarunkowania surowcowe, technologiczno-produkcyjne i prawne. Wydawnictwo SGGW 6. Kumirska J., Gołębiowski M., Paszkiewicz M., Bychowska A. 2010. Analiza żywności. Skrypt z Ochrony Środowiska, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego |
Efekty uczenia się: |
1. Charakteryzuje substancje i czynniki stanowiące zagrożenie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Zna metody i środki ograniczania i przeciwdziałania zanieczyszczeniom żywności (KP6_WG7, KP6_WG10). 2. Opisuje możliwe skutki zdrowotne spożywania zanieczyszczonej żywności (KP6_UW1) 3. Jest gotów do krytycznego oceniania informacji rozpowszechnianych w mediach z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (KP6_KK1) 4. Jest gotów do interesowania się podstawowymi procesami chemicznymi zachodzącymi podczas wytwarzania żywności (KP6_KO1) |
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia przedmiotu: wykład – zaliczenie pisemne; laboratorium- zaliczenie pisemne na ocenę. Kryteria oceny zgodne z zasadami zapisanymi w Regulaminie Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego Uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.