Podstawy biotechnologii z elementami biochemii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 310-JBS1-3PBI |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy biotechnologii z elementami biochemii |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: |
3L stac. I stopnia studia jakości i bezpieczeństw środowiska-przedm.obowiązkowe III rok I stopień Jakość i bezpieczeństwo środowiska sem. zimowy |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Skrócony opis: |
Podstawowe informacje o biotechnologii i jej znaczeniu w gospodarce. Podstawowe informacje o biochemii i jej powiązaniu z biotechnologią |
Pełny opis: |
Celem wykładu jest zapoznanie studenta z podstawowymi pojęciami wstępującymi w biotechnologii, historią biotechnologii, rodzajami podziału biotechnologii, zaletami procesów biotechnologicznych, czynnikami biotycznymi warunkującymi procesy biotechnologiczne, bioprocesowaniem. Zostaną również przybliżone zagadnienia dotyczące zastosowań współczesnej biotechnologii w produkcji farmaceutyków, przemyśle, rolnictwie, medycynie i ochronie środowiska. Studenci zostaną zapoznani z definicją biochemii i charakterystyką wybranych metod modyfikacji organizmów żywych. |
Literatura: |
1. C. Ratledge, B. Kristiansen, Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2013 2. J. M. Berg, L. Stryer, J. Tymoczko, G. Gatto, Biochemia, PWN, 2018. |
Efekty uczenia się: |
KP6_KK2 - wykorzystanie wiedzy naukowej w pracy zawodowej w realiach gospodarki rynkowej |
Metody i kryteria oceniania: |
egzamin - elastyczne formy zaliczenia kryteria oceniania zgodnie z regulaminem studiów |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (w trakcie)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ryszard Łaźny | |
Prowadzący grup: | Ryszard Łaźny, Marta Malinowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
|
Skrócony opis: |
Podstawowe informacje o biotechnologii i jej znaczeniu w gospodarce. Podstawowe informacje o biochemii i jej powiązaniu z biotechnologią |
|
Pełny opis: |
Celem wykładu jest zapoznanie studenta z podstawowymi pojęciami wstępującymi w biotechnologii, historią biotechnologii, rodzajami podziału biotechnologii, zaletami procesów biotechnologicznych, czynnikami biotycznymi warunkującymi procesy biotechnologiczne, bioprocesowaniem. Zostaną również przybliżone zagadnienia dotyczące zastosowań współczesnej biotechnologii w produkcji farmaceutyków, przemyśle, rolnictwie, medycynie i ochronie środowiska. Studenci zostaną zapoznani z definicją biochemii i charakterystyką wybranych metod modyfikacji organizmów żywych. |
|
Literatura: |
1. C. Ratledge, B. Kristiansen, Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2013 2. J. M. Berg, L. Stryer, J. Tymoczko, G. Gatto, Biochemia, PWN, 2018. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.