Przedsiębiorczość innowacyjna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 310-KS2-2PIN |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przedsiębiorczość innowacyjna |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: |
2L stac. II stopnia studia chemi kryminalistycznej i sądowej -przedm.obowiązkowe II rok II stopień Chemia Kryminalistyczna i Sądowa sem. zimowy |
Strona przedmiotu: | http://www.seipa.edu.pl/index.php/ida/569/ |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | humanizujące |
Założenia (opisowo): | Zapoznanie się z podstawami przedsiębiorczości w warunkach globalizacji. Sposobami planowania i realizacji przedsięwzięć globalnych. Podstawy planowania biznesowego. |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Skrócony opis: |
Zapoznanie się z podstawami przedsiębiorczości w warunkach globalizacji, sposobami planowania i realizacji przedsięwzięć globalnych. Poruszane zagadnienia: Podstawy planowania biznesowego. Istota przedsiębiorczości. Oblicza przedsiębiorczości. Pomiar aktywności przedsiębiorczej – porównania międzynarodowe. Przedsiębiorczość a zatrudnienie. Przedsiębiorczość a innowacje. Międzynarodowy wymiar przedsiębiorczości. Czy i jak wspierać przedsiębiorczość? |
Pełny opis: |
profil studiów: ogólnoakademicki forma studiów: stacjonarne rodzaj przedmiotu: humanizujący dziedzina i dyscyplina nauki: nauki humanistyczne rok studiów/semestr: biologia II st. 2-rok liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: konwersatoria (30 godz.). metody dydaktyczne: warsztaty grupowe, wywiady, ćwiczenia punkty ECTS: 2 bilans nakładu pracy studenta: Wskaźniki ilościowe: (Godziny/ECTS) Całkowity nakład pracy studenta związany z zajęciami: (50,0 / 07) 1) wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: (16,9 / 1,4) 2) o charakterze praktycznym: (50 / 2,0) Bilans nakładu pracy studenta: Ogólny nakład pracy studenta: (50,0 / 2,0) udział w wykładach: (0,0 / 0,0) udział w zajęciach poza wykładowych: (15,0 / 0,6) przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta): (33,1 / 1,3) udział w konsultacjach, zaliczeniach, egzaminach: (1,9 / 0,1) |
Literatura: |
1. Przedmiot realizowany jest z wykorzystaniem platformy e-learningowej Sieci Edukacyjnej Innowacyjnej Przedsiębiorczości Akademickiej która zawiera materiały filmowe oraz pliki z literaturą podstawową i uzupełniającą. 2. J. Cieślik, „Przedsiębiorczość w warunkach globalizacji” Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Wyd. 2, 2008. ISBN 978-83-61408-61-1 3. www.seipa.edu.pl; www.cieslik.edu.pl |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: (KA7_WK3) - Zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; zna wymogi i procedury Polskiego i Europejskiego Urzędów Patentowych- (KA7_WK4) - Zna ogólne zasady tworzenia i działania małych przedsiębiorstw (KA7_WK5) - Zna i rozumie zagadnienia dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością Umiejętności: (KA7_UW1) - Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim; integrować uzyskane informacje oraz dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, oraz formułować wnioski (KA7_UU1) - Potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie w celu podnoszenia własnych kompetencji (KA7_UK1) - Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, także w języku angielskim; oraz komunikować się na tematy specjalistyczne z różnymi kręgami odbiorców Kompetencje społeczne: (KA7_KR3) - Jest gotów do rozwijania dorobku zawodu i podtrzymywania etosu zawodu (KA7_KO2) - Jest gotów do przyjmowania odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związaną z pracą zespołową (KA7_KO3) - Jest gotów do inicjowania działania na rzecz interesu publicznego, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody nauczania: Ćwiczenia 30 godzin - warsztaty grupowe, przygotowanie eseju i prezentacji na temat wybranego typu przedsiębiorczości. Forma zaliczenia przedmiotu: - Zaliczenie na podstawie obecności oraz oceny punktowej uzyskanej za przygotowany esej (indywidualnie) oraz wygłoszoną (grupowo) prezentacje. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Wałejko | |
Prowadzący grup: | Piotr Wałejko | |
Strona przedmiotu: | http://www.seipa.edu.pl/index.php/ida/569/ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Rodzaj przedmiotu: | humanizujące |
|
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Wałejko | |
Prowadzący grup: | Piotr Wałejko | |
Strona przedmiotu: | http://www.seipa.edu.pl/index.php/ida/569/ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Rodzaj przedmiotu: | humanizujące |
|
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (w trakcie)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Wałejko | |
Prowadzący grup: | Piotr Wałejko | |
Strona przedmiotu: | http://www.seipa.edu.pl/index.php/ida/569/ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Rodzaj przedmiotu: | humanizujące |
|
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.