Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedsiębiorczość innowacyjna 310-KS2-2PIN
Laboratorium (LAB) Rok akademicki 2024/25

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Strona zajęć: http://www.seipa.edu.pl/index.php/ida/569/
Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Literatura:

1. Przedmiot realizowany jest z wykorzystaniem platformy e-learningowej Sieci Edukacyjnej Innowacyjnej Przedsiębiorczości Akademickiej która zawiera materiały filmowe oraz pliki z literaturą podstawową i uzupełniającą.

2. J. Cieślik, „Przedsiębiorczość w warunkach globalizacji” Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Wyd. 2, 2008. ISBN 978-83-61408-61-1

3. www.seipa.edu.pl; www.cieslik.edu.pl

Efekty uczenia się:

1. Wiedza, absolwent zna i rozumie: ogólne zasady tworzenia i działania małych przedsiębiorstw. - (P7S_WK4)

2. Umiejętności, absolwent potrafi: pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim; integrować uzyskane informacje oraz dokonywać ich krytycznej oceny, oraz formułować wnioski - (P7S_UW1). Przygotować opracowania naukowe i wystąpienia, zarówno w języku polskim, jak i angielskim, przedstawiające zarówno wyniki własnych badań, jak i obecny stan wiedzy - (P7S_UK1). Samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie w celu podnoszenia własnych kompetencji - (P7S_UU1).

3. Kompetencje społeczne, absolwent jest gotów do: inicjowania działania na rzecz interesu publicznego, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy - (P7S_KO3). Przyjmowania odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania związane z pracą zespołową - (P7S_KO2).

Wymienione efekty kształcenia są realizowane w trakcie zajęć a stopień ich realizacji jest sprawdzany na podstawie oceny aktywności studenta w trakcie zajęć oraz efektów pracy zespołowej. Ilościowo realizacje efektów jest ustalana na podstawie oceny uzyskanej z eseju i prezentacji.

Metody i kryteria oceniania:

Metody i kryteria oceniania:

1. Zaliczenie przedmiotu odbywa się w formie pisemnej (esej), przedstawienia prezentacji oraz na podstawie obecności na zajęciach.

2. Warunkiem zaliczenia jest: - uzyskanie minimum 51% punktów możliwych do uzyskania podczas oceny eseju i prezentacji.

3. Nieusprawiedliwiona nieobecność studenta na więcej niż czterech zajęciach kwalifikuje do niezaliczenia przedmiotu. W przypadku usprawiedliwionej nieobecności student jest zobowiązany do samodzielnego opanowania materiału oraz przygotowania odpowiedzi na przesłane przez prowadzącego zadania dodatkowe. Rodzaj, ilość, termin realizacji jest każdorazowo ustalany indywidualnie pomiędzy studentem a prowadzącym.

4. W przypadku osób ze szczególnymi potrzebami istnieje możliwość wprowadzenia elastycznych form zaliczenia w porozumieniu wykładowca-student zgodnie z koncepcją projektowania uniwersalnego, przy czym warunki takie powinny być ustalone na początku cyklu nauczania.

5. Oceny dokonuje się w oparciu o kryteria oceniania zgodne z Regulaminem studiów (https://chemia.uwb.edu.pl/studenci)

Zakres tematów:

Zapoznanie się z podstawami przedsiębiorczości w warunkach globalizacji, sposobami planowania i realizacji przedsięwzięć globalnych.

Poruszane zagadnienia:

Podstawy planowania biznesowego.

Istota przedsiębiorczości.

Oblicza przedsiębiorczości.

Pomiar aktywności przedsiębiorczej – porównania międzynarodowe.

Przedsiębiorczość a zatrudnienie.

Przedsiębiorczość a innowacje.

Międzynarodowy wymiar przedsiębiorczości.

Czy i jak wspierać przedsiębiorczość?

Metody dydaktyczne:

Metody nauczania: Ćwiczenia 30 godzin - warsztaty grupowe, indywidualna praca nad esejem, grupowe przygotowanie i przedstawienie prezentacji na temat wybranego typu przedsiębiorczości (praca zespołowa).

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy poniedziałek, 11:30 - 13:00, sala 2003
Piotr Wałejko 6/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek Wydziału Chemii i Wydziału Stosunków Międzynarodowych - Kampus
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-4 (2025-01-17)