University of Bialystok - Central Authentication System
Strona główna

Enterprise

General data

Course ID: 320-BS2-2PRZ
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Enterprise
Name in Polish: Przedsiębiorczość
Organizational unit: Faculty of Biology
Course groups: (in Polish) 2L stac. II stopnia studia biologiczne-przedm.obowiązkowe
(in Polish) II rok II st. Biologia Molekularna - sem. letni
(in Polish) II rok II st. Biologia sądowa - sem. letni
(in Polish) II rok II st. Biologia środowiskowa - sem. letni
(in Polish) II rok II st. Mikrobiologia z Biotechnologią - sem. letni
ECTS credit allocation (and other scores): 1.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: (unknown)
Type of course:

(in Polish) humanizujące
obligatory courses

Prerequisites (description):

(in Polish) Celem przedmiotu jest omówienie podstawowych zagadnień dotyczących uwarunkowań rozwoju przedsiębiorczości oraz planowania i realizacji działań przedsiębiorczych.

Short description: (in Polish)

Celem zajęć jest zapoznanie studentów z istotą i przebiegiem procesu przedsiębiorczego, w tym z osobowościowymi i instytucjonalnymi uwarunkowaniami działań przedsiębiorczych. W ramach realizowanego kursu zostaną przedstawione różne formy przedsiębiorczości, kategorie szans/okazji biznesowych, charakterystyki i typologie przedsiębiorców, możliwości i ograniczenia prowadzenia działalności gospodarczej; analizowane będą studia przypadków źródeł sukcesów i niepowodzeń biznesowych wybranych przedsiębiorców, co pozwoli studentom na wskazanie kluczowych czynników sukcesu i połączenie teorii z praktyką gospodarczą.

Full description: (in Polish)

Kierunek studiów: biologia

Poziom kształcenia: studia drugiego stopnia

Profil studiów: ogólnoakademicki

Forma studiów: stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł ogólnouczelniany

Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina nauki ekonomiczne

Rok studiów/semestr: II rok /IV semestr

Wymagania wstępne brak

Liczba godzin zajęć dydaktycznych: konwersatorium 15 godz.

Metody dydaktyczne: dyskusja, burza mózgów, case studies, konsultacje

Punkty ECTS: 2

Bilans nakładu pracy studenta:

– udział w konwersatorium – 15h

– przygotowanie do konwersatorium – 15h

– przygotowanie projektu – 15h

– udział w konsultacjach – 5h

RAZEM: 50h

Wskaźniki ilościowe

Nakład pracy studenta związany z zajęciami:

– wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela – 20h – 0,8pkt ECTS

– o charakterze praktycznym – 30h – 1,2pkt ECTS

Bibliography: (in Polish)

LITERATURA PODSTAWOWA:

J. Cieślik, Przedsiębiorczość, polityka, rozwój, Wyd. Akademickie SEDNO, Warszawa 2014.

J. Lichtarski (red.), Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2007.

J. Pasieczny, B. Glinka, Tworzenie przedsiębiorstwa. Szanse realizacja rozwój, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2015.

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:

J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych, Wyd. Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006.

Z.J. Makieła, M.M. Stuss (red.), Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami. Wiedza, technologia, konkurencja, przedsiębiorstwo, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2018.

M.K. Szpakowski, Przedsiębiorczość. Zarządzanie przedsiębiorstwem od A do Z, Knowledge Innovation Center Sp. z o.o., Zamość 2018.

Learning outcomes: (in Polish)

1. Student zna i rozumie główne tendencje rozwojowe nauk biologicznych oraz czynniki, w tym finansowe, umożliwiające prowadzenie badań (KA7_WG7)

2. Student zna i rozumie uwarunkowania społeczno-gospodarcze, etyczne i prawne prowadzenia edukacji i badań biologicznych (KA7_WK8)

3. Student zna i rozumie reguły rządzące wolnym rynkiem, przepisy prawne związane z biologicznym materiałem dowodowym stosowane w sądownictwie oraz prawo autorskie (KA7_WK9)

4. Student potrafi samodzielnie planować własną karierę naukową lub zawodową i motywować innych do podjęcia takich działań (KA7_UU8)

5. Student jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy w celu rozwiązania problemu (KA7_KO3)

Sposoby weryfikacji efektów uczenia się: aktywność na zajęciach, prezentacja projektu.

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Zaliczenie na ocenę na postawie prezentacji wyników prac projektowych oraz aktywności na zajęciach.

Classes in period "Academic year 2023/2024" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Colloquium seminar, 10 hours more information
Coordinators: Artur Bołtromiuk
Group instructors: Artur Bołtromiuk
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Grading
Short description: (in Polish)

Celem zajęć jest zapoznanie studentów z istotą i przebiegiem procesu przedsiębiorczego, w tym z osobowościowymi i instytucjonalnymi uwarunkowaniami działań przedsiębiorczych. W ramach realizowanego kursu zostaną przedstawione różne formy przedsiębiorczości, kategorie szans/okazji biznesowych, charakterystyki i typologie przedsiębiorców, możliwości i ograniczenia prowadzenia działalności gospodarczej; analizowane będą studia przypadków źródeł sukcesów i niepowodzeń biznesowych wybranych przedsiębiorców, co pozwoli studentom na wskazanie kluczowych czynników sukcesu i połączenie teorii z praktyką gospodarczą.

Full description: (in Polish)

Kierunek studiów: biologia

Poziom kształcenia: studia drugiego stopnia

Profil studiów: ogólnoakademicki

Forma studiów: stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł ogólnouczelniany

Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina nauki ekonomiczne

Rok studiów/semestr: II rok /IV semestr

Wymagania wstępne brak

Liczba godzin zajęć dydaktycznych: konwersatorium 15 godz.

Metody dydaktyczne: dyskusja, burza mózgów, case studies, konsultacje

Bilans nakładu pracy studenta:

– udział w konwersatorium – 15h

– przygotowanie do konwersatorium – 15h

– przygotowanie projektu – 15h

– udział w konsultacjach – 5h

RAZEM: 50h

Wskaźniki ilościowe

Nakład pracy studenta związany z zajęciami:

– wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela – 20h – 0,8pkt ECTS

– o charakterze praktycznym – 30h – 1,2pkt ECTS

Bibliography: (in Polish)

LITERATURA PODSTAWOWA:

J. Cieślik, Przedsiębiorczość, polityka, rozwój, Wyd. Akademickie SEDNO, Warszawa 2014.

J. Lichtarski (red.), Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2007.

J. Pasieczny, B. Glinka, Tworzenie przedsiębiorstwa. Szanse realizacja rozwój, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2015.

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:

J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych, Wyd. Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006.

Z.J. Makieła, M.M. Stuss (red.), Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami. Wiedza, technologia, konkurencja, przedsiębiorstwo, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2018.

M.K. Szpakowski, Przedsiębiorczość. Zarządzanie przedsiębiorstwem od A do Z, Knowledge Innovation Center Sp. z o.o., Zamość 2018.

Classes in period "Academic year 2024/2025" (in progress)

Time span: 2024-10-01 - 2025-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Colloquium seminar, 10 hours more information
Coordinators: Artur Bołtromiuk
Group instructors: Artur Bołtromiuk
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Grading
Short description: (in Polish)

Celem zajęć jest zapoznanie studentów z istotą i przebiegiem procesu przedsiębiorczego, w tym z osobowościowymi i instytucjonalnymi uwarunkowaniami działań przedsiębiorczych. W ramach realizowanego kursu zostaną przedstawione różne formy przedsiębiorczości, kategorie szans/okazji biznesowych, charakterystyki i typologie przedsiębiorców, możliwości i ograniczenia prowadzenia działalności gospodarczej; analizowane będą studia przypadków źródeł sukcesów i niepowodzeń biznesowych wybranych przedsiębiorców, co pozwoli studentom na wskazanie kluczowych czynników sukcesu i połączenie teorii z praktyką gospodarczą.

Full description: (in Polish)

Kierunek studiów: biologia

Poziom kształcenia: studia drugiego stopnia

Profil studiów: ogólnoakademicki

Forma studiów: stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł ogólnouczelniany

Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina nauki ekonomiczne

Rok studiów/semestr: II rok /IV semestr

Wymagania wstępne brak

Liczba godzin zajęć dydaktycznych: konwersatorium 15 godz.

Metody dydaktyczne: dyskusja, burza mózgów, case studies, konsultacje

Bilans nakładu pracy studenta:

– udział w konwersatorium – 15h

– przygotowanie do konwersatorium – 15h

– przygotowanie projektu – 15h

– udział w konsultacjach – 5h

RAZEM: 50h

Wskaźniki ilościowe

Nakład pracy studenta związany z zajęciami:

– wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela – 20h – 0,8pkt ECTS

– o charakterze praktycznym – 30h – 1,2pkt ECTS

Bibliography: (in Polish)

LITERATURA PODSTAWOWA:

J. Cieślik, Przedsiębiorczość, polityka, rozwój, Wyd. Akademickie SEDNO, Warszawa 2014.

J. Lichtarski (red.), Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2007.

J. Pasieczny, B. Glinka, Tworzenie przedsiębiorstwa. Szanse realizacja rozwój, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2015.

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:

J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych, Wyd. Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006.

Z.J. Makieła, M.M. Stuss (red.), Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami. Wiedza, technologia, konkurencja, przedsiębiorstwo, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2018.

M.K. Szpakowski, Przedsiębiorczość. Zarządzanie przedsiębiorstwem od A do Z, Knowledge Innovation Center Sp. z o.o., Zamość 2018.

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Bialystok.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl contact accessibility statement mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-7 (2024-10-21)