Enterprise
General data
Course ID: | 320-BS2-2PRZ |
Erasmus code / ISCED: | (unknown) / (unknown) |
Course title: | Enterprise |
Name in Polish: | Przedsiębiorczość |
Organizational unit: | Faculty of Biology |
Course groups: |
(in Polish) 2L stac. II stopnia studia biologiczne-przedm.obowiązkowe (in Polish) II rok II st. Biologia Molekularna - sem. letni (in Polish) II rok II st. Biologia sądowa - sem. letni (in Polish) II rok II st. Biologia środowiskowa - sem. letni (in Polish) II rok II st. Mikrobiologia z Biotechnologią - sem. letni |
ECTS credit allocation (and other scores): |
1.00
|
Language: | (unknown) |
Type of course: | (in Polish) humanizujące |
Prerequisites (description): | (in Polish) Celem przedmiotu jest omówienie podstawowych zagadnień dotyczących uwarunkowań rozwoju przedsiębiorczości oraz planowania i realizacji działań przedsiębiorczych. |
Short description: |
(in Polish) Celem zajęć jest zapoznanie studentów z istotą i przebiegiem procesu przedsiębiorczego, w tym z osobowościowymi i instytucjonalnymi uwarunkowaniami działań przedsiębiorczych. W ramach realizowanego kursu zostaną przedstawione różne formy przedsiębiorczości, kategorie szans/okazji biznesowych, charakterystyki i typologie przedsiębiorców, możliwości i ograniczenia prowadzenia działalności gospodarczej; analizowane będą studia przypadków źródeł sukcesów i niepowodzeń biznesowych wybranych przedsiębiorców, co pozwoli studentom na wskazanie kluczowych czynników sukcesu i połączenie teorii z praktyką gospodarczą. |
Full description: |
(in Polish) Kierunek studiów: biologia Poziom kształcenia: studia drugiego stopnia Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł ogólnouczelniany Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina nauki ekonomiczne Rok studiów/semestr: II rok /IV semestr Wymagania wstępne brak Liczba godzin zajęć dydaktycznych: konwersatorium 15 godz. Metody dydaktyczne: dyskusja, burza mózgów, case studies, konsultacje Punkty ECTS: 2 Bilans nakładu pracy studenta: – udział w konwersatorium – 15h – przygotowanie do konwersatorium – 15h – przygotowanie projektu – 15h – udział w konsultacjach – 5h RAZEM: 50h Wskaźniki ilościowe Nakład pracy studenta związany z zajęciami: – wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela – 20h – 0,8pkt ECTS – o charakterze praktycznym – 30h – 1,2pkt ECTS |
Bibliography: |
(in Polish) LITERATURA PODSTAWOWA: J. Cieślik, Przedsiębiorczość, polityka, rozwój, Wyd. Akademickie SEDNO, Warszawa 2014. J. Lichtarski (red.), Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2007. J. Pasieczny, B. Glinka, Tworzenie przedsiębiorstwa. Szanse realizacja rozwój, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2015. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych, Wyd. Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. Z.J. Makieła, M.M. Stuss (red.), Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami. Wiedza, technologia, konkurencja, przedsiębiorstwo, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2018. M.K. Szpakowski, Przedsiębiorczość. Zarządzanie przedsiębiorstwem od A do Z, Knowledge Innovation Center Sp. z o.o., Zamość 2018. |
Learning outcomes: |
(in Polish) 1. Student zna i rozumie główne tendencje rozwojowe nauk biologicznych oraz czynniki, w tym finansowe, umożliwiające prowadzenie badań (KA7_WG7) 2. Student zna i rozumie uwarunkowania społeczno-gospodarcze, etyczne i prawne prowadzenia edukacji i badań biologicznych (KA7_WK8) 3. Student zna i rozumie reguły rządzące wolnym rynkiem, przepisy prawne związane z biologicznym materiałem dowodowym stosowane w sądownictwie oraz prawo autorskie (KA7_WK9) 4. Student potrafi samodzielnie planować własną karierę naukową lub zawodową i motywować innych do podjęcia takich działań (KA7_UU8) 5. Student jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy w celu rozwiązania problemu (KA7_KO3) Sposoby weryfikacji efektów uczenia się: aktywność na zajęciach, prezentacja projektu. |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Zaliczenie na ocenę na postawie prezentacji wyników prac projektowych oraz aktywności na zajęciach. |
Classes in period "Academic year 2023/2024" (past)
Time span: | 2023-10-01 - 2024-06-30 |
Navigate to timetable
MO KON
TU W TH FR |
Type of class: |
Colloquium seminar, 10 hours
|
|
Coordinators: | Artur Bołtromiuk | |
Group instructors: | Artur Bołtromiuk | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: | Grading | |
Short description: |
(in Polish) Celem zajęć jest zapoznanie studentów z istotą i przebiegiem procesu przedsiębiorczego, w tym z osobowościowymi i instytucjonalnymi uwarunkowaniami działań przedsiębiorczych. W ramach realizowanego kursu zostaną przedstawione różne formy przedsiębiorczości, kategorie szans/okazji biznesowych, charakterystyki i typologie przedsiębiorców, możliwości i ograniczenia prowadzenia działalności gospodarczej; analizowane będą studia przypadków źródeł sukcesów i niepowodzeń biznesowych wybranych przedsiębiorców, co pozwoli studentom na wskazanie kluczowych czynników sukcesu i połączenie teorii z praktyką gospodarczą. |
|
Full description: |
(in Polish) Kierunek studiów: biologia Poziom kształcenia: studia drugiego stopnia Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł ogólnouczelniany Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina nauki ekonomiczne Rok studiów/semestr: II rok /IV semestr Wymagania wstępne brak Liczba godzin zajęć dydaktycznych: konwersatorium 15 godz. Metody dydaktyczne: dyskusja, burza mózgów, case studies, konsultacje Bilans nakładu pracy studenta: – udział w konwersatorium – 15h – przygotowanie do konwersatorium – 15h – przygotowanie projektu – 15h – udział w konsultacjach – 5h RAZEM: 50h Wskaźniki ilościowe Nakład pracy studenta związany z zajęciami: – wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela – 20h – 0,8pkt ECTS – o charakterze praktycznym – 30h – 1,2pkt ECTS |
|
Bibliography: |
(in Polish) LITERATURA PODSTAWOWA: J. Cieślik, Przedsiębiorczość, polityka, rozwój, Wyd. Akademickie SEDNO, Warszawa 2014. J. Lichtarski (red.), Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2007. J. Pasieczny, B. Glinka, Tworzenie przedsiębiorstwa. Szanse realizacja rozwój, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2015. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych, Wyd. Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. Z.J. Makieła, M.M. Stuss (red.), Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami. Wiedza, technologia, konkurencja, przedsiębiorstwo, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2018. M.K. Szpakowski, Przedsiębiorczość. Zarządzanie przedsiębiorstwem od A do Z, Knowledge Innovation Center Sp. z o.o., Zamość 2018. |
Classes in period "Academic year 2024/2025" (in progress)
Time span: | 2024-10-01 - 2025-06-30 |
Navigate to timetable
MO TU W TH FR |
Type of class: |
Colloquium seminar, 10 hours
|
|
Coordinators: | Artur Bołtromiuk | |
Group instructors: | Artur Bołtromiuk | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: | Grading | |
Short description: |
(in Polish) Celem zajęć jest zapoznanie studentów z istotą i przebiegiem procesu przedsiębiorczego, w tym z osobowościowymi i instytucjonalnymi uwarunkowaniami działań przedsiębiorczych. W ramach realizowanego kursu zostaną przedstawione różne formy przedsiębiorczości, kategorie szans/okazji biznesowych, charakterystyki i typologie przedsiębiorców, możliwości i ograniczenia prowadzenia działalności gospodarczej; analizowane będą studia przypadków źródeł sukcesów i niepowodzeń biznesowych wybranych przedsiębiorców, co pozwoli studentom na wskazanie kluczowych czynników sukcesu i połączenie teorii z praktyką gospodarczą. |
|
Full description: |
(in Polish) Kierunek studiów: biologia Poziom kształcenia: studia drugiego stopnia Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł ogólnouczelniany Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina nauki ekonomiczne Rok studiów/semestr: II rok /IV semestr Wymagania wstępne brak Liczba godzin zajęć dydaktycznych: konwersatorium 15 godz. Metody dydaktyczne: dyskusja, burza mózgów, case studies, konsultacje Bilans nakładu pracy studenta: – udział w konwersatorium – 15h – przygotowanie do konwersatorium – 15h – przygotowanie projektu – 15h – udział w konsultacjach – 5h RAZEM: 50h Wskaźniki ilościowe Nakład pracy studenta związany z zajęciami: – wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela – 20h – 0,8pkt ECTS – o charakterze praktycznym – 30h – 1,2pkt ECTS |
|
Bibliography: |
(in Polish) LITERATURA PODSTAWOWA: J. Cieślik, Przedsiębiorczość, polityka, rozwój, Wyd. Akademickie SEDNO, Warszawa 2014. J. Lichtarski (red.), Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2007. J. Pasieczny, B. Glinka, Tworzenie przedsiębiorstwa. Szanse realizacja rozwój, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2015. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych, Wyd. Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. Z.J. Makieła, M.M. Stuss (red.), Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami. Wiedza, technologia, konkurencja, przedsiębiorstwo, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2018. M.K. Szpakowski, Przedsiębiorczość. Zarządzanie przedsiębiorstwem od A do Z, Knowledge Innovation Center Sp. z o.o., Zamość 2018. |
Copyright by University of Bialystok.