Przedmiot do wyboru 2 - Zoologia kulinarna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 320-ES1-1PDW2A |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przedmiot do wyboru 2 - Zoologia kulinarna |
Jednostka: | Wydział Biologii |
Grupy: |
3L stac. I stopnia studia ekobiznesu - przedm. fakultatywne |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Założenia (opisowo): | Student powinien posiadać zakres wiadomości z zoologii na poziomie szkoły średniej |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest wprowadzenie studenta w podstawowe zagadnienia z zakresu zoologii. Podczas realizacji przedmiotu student poznaje systematykę bezkręgowców i kręgowców, najważniejsze cechy poszczególnych typów i zróżnicowanie gatunkowe. Przedmiot ukazuje także możliwości wykorzystania zwierząt jako źródła pokarmu człowieka dziś i w przeszłości, wpływ udomowienia zwierząt na zmianę przyzwyczajeń żywieniowych oraz zagrożenia wynikające ze spożycia potraw mięsnych. Ważnym celem jest zwrócenie uwagi na ekologiczne i społeczne aspekty jedzenia różnych grup zwierząt (zużycie biomasy, wody, produkcja gazów cieplarnianych, nakład pracy) oraz w tym kontekście na propagowanie spożywania owadów jako cennego źródła białka i innych składników odżywczych. |
Pełny opis: |
Kierunek studiów: ekobiznes Poziom kształcenia: studia pierwszego stopnia Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł kierunkowy Rok studiów/semestr: I rok /II semestr (letni) Wymagania wstępne: Student powinien posiadać zakres wiadomości z zoologii na poziomie szkoły średniej Liczba godzin zajęć dydaktycznych: wykład – 15 godz., konwersatorium – 15 godz. Metody dydaktyczne: wykład, konwersatorium, dyskusja Punkty ECTS: 2 Bilans nakładu pracy studenta: Ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami: 50 godz. Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 32 godz., w tym: 1) udział w wykładach: 15 godz. 2) udział w zajęciach pozawykładowych: 15 godz. 3) udział w zaliczeniu/egzaminie: 2 godz. Praca własna studenta (przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminu): 18 godz. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Błaszak C. (red.) 2015. Zoologia. Szkarłupnie – płazy. PWN 2. Dzik J. 2015. Zoologia. Różnorodność i pokrewieństwa zwierząt. WUW 3. Grodziński Z. (red.) 1979. Zoologia. Przedstrunowce i strunowce. PWN 4. Jura C. 2004. Bezkręgowce. Podstawy morfologii funkcjonalnej, systematyki i filogenezy. PWN Literatura uzupełniająca: 1. Gawędzki J. (red.) 2015. Ewolucja na talerzu czyli wczoraj, dziś i jutro żywienia człowieka. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań. 2. Gertig H., Przysławski J. 2007. Bromatologia – zarys nauki o żywieniu i żywności. PZWL Warszawa 3. Konarzewski M. 2015. Na początku był głód. PWN, Warszawa. 4. Lasota-Moskalewska L. 2005. Zwierzęta udomowione w dziejach ludzkości. Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa. 5. Łuczaj Ł. 2005. Podręcznik robakożercy czyli jadalne bezkręgowce Środkowej Europy. Chemigrafia. |
Efekty uczenia się: |
1. Student zna i rozumie jedność i różnorodność organizmów, z uwzględnieniem cech charakterystycznych poszczególnych grup organizmów i zgodnie z ich podziałem systematycznym (KA6_WG1) 2. Student zna i rozumie możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości (KAG_WG4) 3. Student potrafi stosować odpowiednie techniki informacyjno-komunikacyjne, w tym przygotować krótkie wystąpienia, wyrażać swoje opinie oraz prowadzić dyskusję stosując język specjalistyczny (KAG_UK2) 4. Student potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadań własnych i zespołu (KA6_UO1) 5. Student jest gotów do wypełniania zobowiązań społecznych i inicjowania działań na rzecz interesu publicznego, w tym inicjowania projektów społecznych uwzględniających aspekty przyrodnicze i ekonomiczne (KA6_KO1) 6. Student jest gotów do odpowiedzialnego wypełniania zadań w zależności od zajmowanego stanowiska, przestrzegania zasad etyki zawodowej i dbania o tradycje wykonywanego zawodu (KA6_KR1) |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład - egzamin pisemny (test). Warunkiem dopuszczenia do zaliczenia wykładów jest pozytywna ocena zaliczenia konwersatoriów. Konwersatoria - zaliczenie na ocenę (średnia z oceny prezentacji i sprawdzianu pisemnego). Kryteria ocen zgodnie z kryteriami określonymi w §23 ust. 6 Regulaminu Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego Uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.