Mikrobiologia żywności ekologicznej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 320-ES1-2MZS | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia żywności ekologicznej | ||
Jednostka: | Wydział Biologii | ||
Grupy: |
3L stac. I stopnia studia ekobiznesu - przedm. obowiązkowe II rok Ekobiznes - sem. letni |
||
Punkty ECTS i inne: |
4.00 ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
||
Założenia (opisowo): | Głównym założeniem przedmiotu jest przekazanie wiedzy dotyczącej najważniejszych zagadnień z zakresu mikrobiologii żywności ze szczególnym uwzględnieniem żywności ekologicznej. Student powinien posiadać wiedzę zapewniającą bezpieczne wytwarzanie, przechowywanie i sprzedawanie żywności ekologicznej oraz znać główne zasady obowiązujące w przetwórstwie rolno-spożywczym. Ponadto student powinien mieć świadomość zagrożeń związanych z nieodpowiednią jakością mikrobiologiczną takiej żywności. |
||
Skrócony opis: |
W trakcie zajęć (wykłady i laboratoria) studenci poznają naturalną mikroflorę żywności ze szczególnym uwzględnieniem żywności ekologicznej oraz nauczą się identyfikować gatunki potencjalnie niebezpiecznych mikroorganizmów obecnych w produktach ekologicznych. Nabędą umiejętności identyfikacji zagrożeń oraz podejmowania działań służących poprawie jakości produktów. Nauczą się także podstaw kontroli mikrobiologicznej żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów ekologicznych. |
||
Pełny opis: |
Nazwa kierunku studiów ekobiznes Poziom kształcenia studia pierwszego stopnia Profil studiów ogólnoakademicki Forma studiów stacjonarne Kod przedmiotu 320-ES1-2MZS Język przedmiotu polski Rodzaj przedmiotu przedmiot obowiązkowy Rok studiów /semestr II rok / IV semestr Wymagania wstępne Student powinien posiadać podstawową wiedzę biologiczną zgodną z wymaganiami dla etapu ponadpodstawowego Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć wykład – 15 godz. laboratorium – 15 godz. |
||
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. (red), Mikrobiologia żywności: teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009. 2. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2007. 3. Zaleski J.S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1985. 4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1983. 5. Jay J.M., Modern Food Microbiology. 6th Edition. AN Aspen Publication, Maryland, 2000. Literatura uzupełniająca: 1. Salyers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Państwowe Wydawnictwa Naukowe, Warszawa, 2005. |
||
Efekty uczenia się: |
1. Student definiuje podstawowe pojęcia mikrobiologiczne (z zakresu mikrobiologii żywności) oraz terminy związane z produkcją i przetwarzaniem żywności ekologicznej, a także rodzaje żywności i procedury stosowane w jej przygotowywaniu 2. Student powinien samodzielnie opisywać środowisko produkcji i przetwarzania żywności ekologicznej oraz obecną tam florę mikrobiologiczną 3. Studenci charakteryzują właściwości mikroorganizmów i ich znaczenie w produkcji, przetwarzaniu i konserwowaniu żywności 4. Student rozpoznaje drobnoustroje obecne w żywności ekologicznej ze szczególnym uwzględnieniem organizmów wskaźnikowych i referencyjnych 6. Student analizuje próby żywności ekologicznej dostępnej w lokalnym handlu pod kątem poziomu skażenia mikrobiologicznego, obecności organizmów wskaźnikowych i odpowiednio interpretować wyniki przeprowadzonych eksperymentów |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie testu z zajęć laboratoryjnych oraz egzaminu z części wykładowej przedmiotu. Dopuszczalną formą egzaminu jest egzamin pisemny w trybie stacjonarnym bądź zdalny za pomocą dostępnych narzędzi do kształcenia zdalnego umożliwiających rejestrację przebiegu i wyników egzaminu. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (w trakcie)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Marek Bartoszewicz | |
Prowadzący grup: | Marek Bartoszewicz, Violetta Macioszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
W trakcie zajęć (wykłady i laboratoria) studenci poznają naturalną mikroflorę żywności ze szczególnym uwzględnieniem żywności ekologicznej oraz nauczą się identyfikować gatunki potencjalnie niebezpiecznych mikroorganizmów obecnych w produktach ekologicznych. Nabędą umiejętności identyfikacji zagrożeń oraz podejmowania działań służących poprawie jakości produktów. Nauczą się także podstaw kontroli mikrobiologicznej żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów ekologicznych. | |
Pełny opis: |
Nazwa kierunku studiów ekobiznes Poziom kształcenia studia pierwszego stopnia Profil studiów ogólnoakademicki Forma studiów stacjonarne Kod przedmiotu 320-ES1-2MZS Język przedmiotu polski Rodzaj przedmiotu przedmiot obowiązkowy Rok studiów /semestr II rok / IV semestr Wymagania wstępne Student powinien posiadać podstawową wiedzę biologiczną zgodną z wymaganiami dla etapu ponadpodstawowego Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć wykład – 15 godz. laboratorium – 15 godz. | |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. (red), Mikrobiologia żywności: teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009. 2. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2007. 3. Zaleski J.S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1985. 4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1983. 5. Jay J.M., Modern Food Microbiology. 6th Edition. AN Aspen Publication, Maryland, 2000. Literatura uzupełniająca: 1. Salyers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Państwowe Wydawnictwa Naukowe, Warszawa, 2005. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.