University of Bialystok - Central Authentication System
Strona główna

Supply chain management

General data

Course ID: 450-ZS1-3SZLD
Erasmus code / ISCED: 14.301 The subject classification code consists of three to five digits, where the first three represent the classification of the discipline according to the Discipline code list applicable to the Socrates/Erasmus program, the fourth (usually 0) - possible further specification of discipline information, the fifth - the degree of subject determined based on the year of study for which the subject is intended. / (unknown)
Course title: Supply chain management
Name in Polish: Zarządzanie łańcuchem dostaw
Organizational unit: Institute of Management
Course groups: (in Polish) Zarządzanie 1 stopień 3 rok Stacjonarne lato
ECTS credit allocation (and other scores): (not available) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Type of course:

obligatory courses

Prerequisites (description):

(in Polish) Student powinien znać podstawowe elementy i metody zarządzania przedsiębiorstwami produktyjnymi i handlowymi. Wskazana jest wiedza na temat specyfiki działąlności w zakresie handlu hurtowego i detalicznego.

Short description: (in Polish)

Celem dydaktycznym jest zapoznanie studentów z elementami zarządzania łańcuchem dostaw z uwzględnieniem kluczowych czynników i procesów łańcucha dostaw wpływających na konkurencyjność przedsiębiorstwa. W szczegółowy sposób zaprezentowana będzie tematyka procesów łańcucha dostaw w sektorze spożywczym i w innych wybranych branżach. Istotą przedmiotu jest nauczenie studentów samodzielnego analizowania procesów w ramach łańcucha dostaw i wdrażania nowatorskich rozwiązań.

Full description: (in Polish)

Profil studiów: Ogólnoakademicki

Forma studiów: stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: Przedmiot specjalnościowy

Moduł M_5

Dziedzina nauki: Nauki ekonomiczne, dyscyplina: nauki o zarządzaniu

Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, III rok, 6 semestr

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład 15 godz., ćwiczenia 30 godz.

Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych i wykorzystaniem połączenia internetowego.

Forma wykładowa uwzględnia aktywność słuchaczy poprzez zadawanie pytań i udziału w moderowanych krótkich dyskusjach

tematycznych. Ćwiczenia polegają na omawianiu case studies oraz wykonywaniu zadań grupowych dotyczących wyznaczonych

projektów.

Formą zaliczenia przedmiotu jest zdany egzamin pisemny w formie opisowej. Formą zaliczenia ćwiczeń jest zaangażowanie i aktywność

podczas zajęć oraz zrealizowany i zaprezentowany projekt grupowy.

Punkty ECTS: 4

Bilans nakładu pracy studenta :

- wykład 15 godz.

- ćwiczenia 30 godz.

- przygotowanie do wykładu - 4 godz.

- przygotowanie się do ćwiczeń - 8 godz.

- realizacja własnych projektów ćwiczeniowych - 18 godz.

- studiowanie literatury - 8 godz.

- udział w konsultacjach - 2 godz.

- przygotowanie do egzaminu - 15 godz.

- egzamin - 1 godz.

ŁĄCZNY nakład pracy studenta w godz. 100

Wskaźniki ilościowe

Nakład pracy studenta związany z zajęciami :

1. wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela - liczba godzin 48; punkty ECTS 1,92

2. o charakterze praktycznym - liczba godzin 56; punkty ECTS 2,24

Bibliography: (in Polish)

• Witkowski M.(red.), Zarządzanie łańcuchami dostaw, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2011.

• Witkowski J., Zarządzanie Łańcuchem dostaw, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2010.

• Długosz J., Witkowski M., Strategia łańcuchów dostaw, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2010.

• Hugos M.,, Zarządzanie łańcuchem dostaw. Podstawy, Onepress.pl Helion S.A., Gliwice 2011.

Literatura uzupełniająca

• Samir D., Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016

• Richards G., Zarządzanie logistyką magazynową, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.

• Ocicka B., Technologie mobilne w logistyce i zarządzaniu łańcuchem dostaw, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.

Learning outcomes: (in Polish)

3SZPH_W01 Ma wiedzę w zakresie funkcjonowania przedsiębiorstwa handlowego i więziach łączących je z kontrahentami i partnerami KA6_WG1

3SZPH_W02 Posiada wiedzę o zasadach funkcjonowania przedsiębiorstwa handlowego, procesach zachodzących zmian w ich strukturach oraz czynnikach determinujących przyczyny, przebieg, skalę i konsekwencje tych zmian KA6_WK7

3SZPH_U01 Wykorzystuje zdobytą wiedzę do analizy i rozstrzygania problemów związanych z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa handlowego KA6_UW4

3SZPH_U02 Potrafi prawidłowo analizować i interpretować zjawiska społeczne zachodzące w przedsiębiorstwie handlowym KA6_UW5

3SZPH_U03 Potrafi współpracować w grupie przy realizacji projektów KA6_U01

3SZPH_K01 Potrafi samodzielnie uzupełniać i doskonalić zdobytą wiedzę i umiejętności KA6_UU1

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Formy zaliczenia przedmiotu: Egzamin pisemny w formie zdalnej. Egzamin jest zdany pod warunkiem uzyskania min. 51% punktów w skali oceny 0-100%. 25% całościowej oceny z egzaminu stanowi ocena z ćwiczeń.

Ćwiczenia - ocena na podstawie aktywności i zaangażowania podczas zajęć. oraz zrealizowanych prac grupowych.

Nieobecności na ćwiczeniach: - dopuszczalne są dwie nieusprawiedliwione nieobecności na ćwiczeniach (4 godz. dydaktyczne); nieobecności przekraczające dopuszczalny limit powinny być zaliczane na konsultacjach (w przypadku 30h ćwiczeń lub jedna w przypadku 15 h ćwiczeń); powoduje ich niezaliczenie.

Nieobecność na ponad 50% ćwiczeń

This course is not currently offered.
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Bialystok.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl contact accessibility statement site map USOSweb 7.1.2.0-8 (2025-07-09)