University of Bialystok - Central Authentication System
Strona główna

Business Plan

General data

Course ID: 530-ZS1-2XBIP
Erasmus code / ISCED: 10.002 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (unknown)
Course title: Business Plan
Name in Polish: Biznesplan
Organizational unit: Faculty of Management
Course groups: (in Polish) Zarządzanie 1 stopień 2 rok Stacjonarne zima
ECTS credit allocation (and other scores): 3.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Type of course:

obligatory courses

Prerequisites (description):

(in Polish) Celem zajęć jest zapoznanie studentów z problematyką sporządzania planów przedsięwzięć gospodarczych. Studenci powinni posiąść umiejętność analizy otoczenia pod względem możliwości prowadzenia działalności gospodarczej, zagrożeń jakie mogą mieć miejsce oraz umieć sporządzić i przeanalizować projekt przedsięwzięcia od strony finansowej.

Short description: (in Polish)

Student ma za zadanie nauczyć się sporządzać biznes plan i rozumieć jego istotę. Studenci powinni posiąść umiejętność analizy otoczenia pod względem możliwości prowadzenia działalności gospodarczej, zagrożeń jakie mogą mieć miejsce oraz umieć sporządzić i przeanalizować projekt przedsięwzięcia od strony finansowej.

Full description: (in Polish)

Profil studiów: Ogólnoakademicki

Forma studiów: Stacjonarne

Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki społeczne: ekonomia i finanse, nauki o zarządzaniu i jakości

Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, rok drugi, semestr trzeci

Rodzaj przedmiotu: Grupa Zajęć_ 6A PRZEDMIOTY ANALITYCZNO-FINANSOWE (ZP)

Wymagania wstępne: brak

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład 15 godzin, ćwiczenia 30 godzin

Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych z elementami dyskusji, na ćwiczeniach studium przypadku, dyskusja, przygotowanie prac pisemnych w postaci biznes planu według zadanego wzorca, prezentacje własnych pomysłów biznesowych przed grupą

Punkty ECTS: 3

Bilans nakładu pracy studenta: Łączna liczba godzin 75

Udział w wykładach 15

Przygotowanie do egzaminu 5

Udział w egzaminie 2

Udział w ćwiczeniach 30

Samodzielnie studiowanie 10

Przygotowanie i udział w dyskusji 4

Przygotowanie prac domowych 5

Udział w konsultacjach 4

Wskaźniki ilościowe:

Wymagające bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 51 pkt. ECTS 2,04

Bibliography: (in Polish)

LITERATURA OBOWIĄZKOWA:

1. A.Tokarski, M. Tokarski, Jacek Wójcik, Biznesplan po polsku, Warszawa : CeDeWu, 2023.

2. Tokarski, M. Tokarski, J. Wójcik, Jak solidnie przygotować profesjonalny biznesplan? Wydawnictwo CeDeWu, 2017.

3. K. Opolski, K. Waśniewski, Biznes plan: jak go budować i analizować?. Wydawnictwo CeDeWu 2014.

4. C. Barrow, P. Barrow, R. Brown, Biznesplan w małej firmie. Wydawnictwo Helion 2009.

5.T. Faley,, The entrepreneurial arch : a strategic framework for discovering, developing and renewing firms / Timothy L. Faley, Cambridge University Press, 2015.

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:

1. J. Skrzypek, Biznes plan: model najlepszych praktyk, Wydawnictwo Poltext, 2012.

2. Tokarski, M. Tokarski, J. Wójcik, Biznesplan w praktyce. Wydawnictwo CeDeWu, 2014.

3. Robert Sasin, Entrepreneurship training, Wydano Warsaw School of Economics, Warszawa 2015.

Learning outcomes: (in Polish)

WIEDZA:

2XBIP_W01 Student ma wiedzę o normach i regułach organizujących struktury przedsiębiorstwa KA6_WG2

2XBIP_W02Student zna standardowe metody matematyczne, statystyczne i narzędzie informatyczne służące do gromadzenia, analizy i prezentacji danych ekonomicznych i społecznych determinujących funkcjonowanie jednostki gospodarczej_KA6_KW6

2XBIP_W03Student posiada wiedzę o zasadach funkcjonowania przedsiębiorstwa oraz procesach zachodzących w strukturach jednostek gospodarczych_KA6_WK7

2XBIP_W04Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju różnych form prawno-organizacyjnych przedsiębiorstw_KA6WK10

UMIEJĘTNOŚCI:

2XBIP_U01Student potrafi prawidłowo analizować i interpretować przyczyny i przebieg konkretnych procesów zachodzących wewnątrz przedsiębiorstwa, również w jego otoczeniu_KA6_UW1

2XBIP_U02Student potrafi pozyskiwać dane do analizowania i prognozowania procesów i zjawisk społecznych determinujących rozwój przedsiębiorstwa_KA6_UW2

2XBIP_U03Student wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu nauk o zarządzaniu do analizy i rozstrzygania kwestii podejmowanych w biznesplanie_KA6_UW4

2XBIP_U04Student potrafi prawidłowo analizować i interpretować zjawiska społeczne zachodzące w przedsiębiorstwie i jego otoczeniu_KA6_UW5

2XBIP_U05Student potrafi przygotować prace pisemne i prezentację multimedialne poświęcone opracowywanej koncepcji biznesowej_KA6_UK1

2XBIP_U06Student potrafi przygotować wypowiedź ustną poświęconą opracowywanej koncepcji biznesowej_KA6_UK2

2XBIP_U07Student opracowując biznesplan potrafi pracować w grupie przyjmując w niej różne role _KA6_UO1

2XBIP_U09Student potrafi określić priorytety służące opracowaniu biznesplanu_KA6_UO2

KOMPETENCJE:

2XBIP_K01Student ma świadomość poziomu swoje wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę stałego uczenia się_KA6_KK1

2XBIP_K02Student prawidłowo interpretuje i rozstrzyga dylematy związane ze zmianami zachodzącymi w otoczeniu przedsiębiorstwa _KA6_KK2

2XBIP_K03Student jest przygotowany do udziału w opracowywaniu koncepcji biznesplanu_KA_KO1

2XBIP_K04Student wykazuje postawę kreatywności, innowacyjności i przedsiębiorczości w przygotowywaniu koncepcji biznesplanu_KA6_KO2

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Do egzaminu dopuszczeni zostają studenci którzy zaliczyli część ćwiczeniową na ocenę pozytywną.

Egzamin końcowy w formie pisemnej.

Zaliczenie ćwiczeń jest składową kilku elementów: aktywność na ćwiczeniach, przygotowanego według zadanego wzorca biznesplanu oraz prezentacji pomysłu biznesowego na zajęciach.

Classes in period "Academic year 2023/2024" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Class, 30 hours more information
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: Anna Wierzbicka
Group instructors: Anna Wierzbicka
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Examination
Class - Grading

Classes in period "Academic year 2024/2025" (in progress)

Time span: 2024-10-01 - 2025-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Class, 30 hours more information
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: Anna Wierzbicka
Group instructors: Anna Wierzbicka
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Examination
Class - Grading
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Bialystok.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl contact accessibility statement mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-7 (2024-10-21)