Ekonomika gospodarki żywnościowej [400-ES1-2EGZ]
Rok akademicki 2019/20
Wykład,
grupa nr 1
Przedmiot: | Ekonomika gospodarki żywnościowej [400-ES1-2EGZ] |
Zajęcia: |
Rok akademicki 2019/20 [2019]
(zakończony)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
Termin i miejsce:
|
(brak danych) |
Liczba osób w grupie: | 19 |
Limit miejsc: | (brak danych) |
Prowadzący: | Barbara Roszkowska-Mądra |
Literatura: |
1. J. Zegar, Współczesne wyzwania rolnictwa, PWN, Warszawa 2012 2. F. Kapusta, Agrobiznes, Wydawnictwo Difin, 2012 3. Rozwój rolnictwa, gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich Polski w UE, red. St. Zięba, A. Kowalski, Wydawnictwo WSEALMAMER , IERiGŻ, Warszawa 2007 4. K. Firlej – Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2008. 5. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wydawnictwo SGH, Warszawa 2009. 6. W. Rembisz, Instrumenty rynku rolnego, WSFiZ Warszawa 2009 7. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo i jakość żywności, PWN. Warszawa 2016. 8. Agrobiznes w teorii i w praktyce, red. A. Olszewska, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014. 9. Martiin, Carin.: The world of agricultural economics : Carin Martiin. London; New York : Routledge Taylor & Francis Group, 2013 |
Zakres tematów: |
1. Istota gospodarki żywnościowej; 2. Gospodarka żywnościowa a bezpieczeństwo żywnościowe i ekologiczne; 3. Struktura sektora gospodarki żywnościowej; 4. Teoretyczne koncepcje rozwoju rolnictwa jako segmentu sektora żywnościowego; 5. Wspólna Polityka Rolna i Jednolity Rynek a rozwój gospodarki żywnościowej;. 6. Problemy rozwojowe gospodarki żywnościowej. |
Metody dydaktyczne: |
Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący studentów do zadawania pytań i dyskusji. |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, Formy zaliczenia przedmiotu: Studenci są oceniani na podstawie zaliczenia pisemnego. Zaliczenie odbywa się na podstawie oceny opracowania, którego tematykę i wymogi techniczne podaje wykładowca. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.