Kultura Podlasia [430-KS1-1KPO]
Rok akademicki 2021/22
Ćwiczenia,
grupa nr 1
Przedmiot: | Kultura Podlasia [430-KS1-1KPO] |
Zajęcia: |
Rok akademicki 2021/22 [2021]
(zakończony)
Ćwiczenia [CW], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
Termin i miejsce:
|
|
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań. |
Liczba osób w grupie: | 22 |
Limit miejsc: | (brak danych) |
Prowadzący: | Ewa Kępa |
Literatura: |
Barwiński Marek, 2014, Podlasie jako region pogranicza, „Studia z Geografii Politycznej i Historycznej”, tom 3, s. 281-306, http://bazhum.muzhp.pl/media/files/Studia_z_Geografii_Politycznej_i_Historycznej/Studia_z_Geografii_Politycznej_i_Historycznej-r2014-t3/Studia_z_Geografii_Politycznej_i_Historycznej-r2014-t3-s281-306/Studia_z_Geografii_Politycznej_i_Historycznej-r2014-t3-s281-306.pdf Centrum Produktu Lokalnego Sokole, http://cplsokole.pl/multimedia/video/ Citko Katarzyna, Kępa Ewa, 2015, Podbiałostockie ogrody przydomowe jako przejaw twórczości codziennej ich właścicieli, [w:] J. Uszyńska-Jarmoc, B. Kunat (red.), Twórczość codzienna jako aktywność całożyciowa człowieka, „Trans Humana”, Białystok 2015, s. 251-266. Dębowska Alina, Sołub Katarzyna, Sołub Jerzy, 2015, Katalog ręczników ludowych gminy Bielsk Podlaski, Muzeum Podlaskie w Białymstoku, Białystok 2015. Durydiwka Małgorzata, Kociszewski Piotr, 2013, Wielokulturowość Podlasia i możliwości jej wykorzystania w turystyce, „Turystyka Kulturowa”, Nr 6, s. 5-29http://www.turystykakulturowa.org/pdf/2013_06_01.pdf Gaweł Artur, 1993, Tradycyjny wypiek chleba na Sokólszczyźnie, „Białostocczyzna”, Nr 1, pbc.biaman.pl/Content/39306/B Nr. (29)1%20 1993r.pdf Gaweł Artur, 2010, Zdobnictwo drewnianych domów na Białostocczyźnie, Białystok: ORTHDRUK. Gaweł Artur, Stepaniuk Mirosław, 2008, Zdobnictwo drewnianych budynków mieszkalnych, Białystok: Instytut Zrównoważonego Rozwoju Sp. z o.o., http://icomos-poland.org/pl/struktura-organizacyjna/komisja-drewna/72-a-gawel-m-stepaniuk-zdobnictwo-drewnianych-budynkow-mieszkalnych-2008.html Jakubiuk Joanna, 2018, Podlasie ma smak, „Magazyn Kuchnia”, https://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,121949,23920459,podlasie-ma-smak.html Jędrzejczyk-Kuliniak Katarzyna, Pawlic-Miśkiewicz Barbara (red.), 2012, Przysmaki z Jurty. Tradycyjne przepisy kuchni tatarskiej, Białystok: Muzułmański Związek Religijny w RP Najwyższe Kolegium, s. 6-7, http://bibliotekatatarska.pl/przysmaki-z-jurty-tradycyjne-przepisy-kuchni-tatarskiej/) Kępa Ewa, 2012, Historie wydobyte z cienia, Kraków: Universitas, s. 243-257. Makała Halina, 2014, Atrakcyjność dziedzictwa kulinarnego Podlasia, „Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja”, Nr 2, s. 81-90, http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.cejsh-00e1e11d-c80a-4754-9c8e-7cec4096d490 Matus Irena, 2000, Lud Nadnarwiański, rozdziały: W polu, oraz Czas jesiennej sytości: odpusty, Białystok: Katedra Kultury Białoruskiej Uniwersytetu w Białymstoku, s. 66-87, 170-179. Matus Irena, 2017, Specyfika pieczywa obrzędowego na północnym Podlasiu, „Studia Białorutenistyczne” Nr 11, s. 81-91, http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.ojs-doi-10_17951_sb_2017_11_81Matus Irena, 2006, Ręcznik – przedmiot symbol sacrum, „Przegląd Prawosławny”, Nr 8, http://archiwum.przegladprawoslawny.pl/articles.php?id_n=1261&id=8 Matus Irena, 2009, Walory kulturowe Krainy Otwartych Okiennic, „Annales Universitatis Mariae Curie-Sklodowska. Sectio B: Geographia. Geologia. Mineralogia et Petrographia” t. 64, nr 2, s. 57-70, http://dlibra.umcs.lublin.pl/dlibra/docmetadata?id=22845&from=publication Matus Irena, 2018, Lud nadnarwiański. Zwyczaje i obrzędy weselne, rozdz. II: Zwyczaje przedweselne; rozdz. VIII: Wyjazd do młodego, Białystok: Uniwersytet w Białymstoku, s. 49-94, 297-312. Niziołek Katarzyna, 2008, Białystok- miasto pogranicza, miasto wielokulturowe, [W:] red. Krzysztof Czyżewski, Warto zapytać o kulturę 3. Obcy. Inny. Swój, Białystok – Sejny, s. 94-115, https://www.academia.edu/22103435/Warto_zapyta%C4%87_o_kultur%C4%99_t_3_OBCY_INNY_SW%C3%93J Polska Ceramika Siwa, http://crlczarna.vipserv.org/?cat=10 Romaniuk Anna, 2019, Orzeszkowo 14. Historia z Podlasia, Wołowiec: Wydawnictwo Czarne. Sacharczuk Joanna, 2014, Kwestie społeczne wynikające z wielokulturowości z uwzględnieniem sytuacji Białegostoku, [W:] Nikitorowicz Jerzy, Muszyńska Jolanta, Boćwińska-Kiluk Beata (red.), Od wielokulturowości miejsca do międzykulturowości relacji społecznych. Współczesne strategie kreowania przestrzeni życia jednostki, Warszawa: Wydawnictwo Akademickie Żak, s. 24-38, http://pedagogika.uwb.edu.pl/files/file/PDF/PUBLIKACJE/Od_wielokulturowosci_miejsca_do.pdf Sadanowicz Ewelina, 2018, Szeptuchy jako specyficzne zjawisko znachorskie pogranicza na Podlasiu, „Pogranicze. Studia Społeczne” t. XXXII, s. 190-207, https://repozytorium.uwb.edu.pl/jspui/bitstream/11320/7484/1/Pogranicze_32_2018_E_Sadanowicz_Szeptuchy.pdf Szlak Rękodzieła Ludowego, http://crlczarna.vipserv.org/?page_id=256 Szwed Robert, 2010, Kultura i tożsamość wschodniego pogranicza Polski, „Sprawy Narodowościowe. Seria Nowa”, z. 36, s. 51-76, https://www.academia.edu/335332/Kultura_I_to%C5%BCsamo%C5%9B%C4%87_Wschodniego_Pogranicza_Polski Wrota Podlasia, 2011, Historia województwa podlaskiego, https://wrotapodlasia.pl/pl/region_i_gospodarka/region/historia/ Zwierzyńska Ewa, 2014, Los wyhaftowany na płótnie, „Czasopis” 2014, nr 10, http://old.czasopis.pl/los-wyhaftowany-na-plotnie-ewa-zwierzynska-2/ |
Zakres tematów: |
Podlasie w perspektywie historycznej, geograficznej i administracyjnej. Podlasie jako heterogeniczny kulturowo region pogranicza. Bieżeństwo Specyfika zdobnictwa drewnianych domów na Podlasiu (na przykładzie przedsięwzięcia etnograficzno-turystycznego Kraina Otwartych Okiennic) Architektura i wnętrza (chłopskie budownictwo zagrodowe i dworskie)- zajęcia w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej. Podlaski ręcznik ludowy. Rękodzieło ludowe. Szlak Rękodzieła Ludowego. Instytucja szeptuchy na Podlasiu. Podbiałostockie ogrody. Dawne życie mieszkańców podlaskiej wsi. Tradycje kulinarne na Podlasiu. Podlasie jako „marka”. Festiwale, smaki, media, turystyka kulturowa. Kultura Podlasia w przyszłości. Projekty studentów. |
Metody dydaktyczne: |
dyskusja z wykorzystaniem różnych źródeł wiedzy, prezentacje tematyczne studentów, elementy wykładu informacyjnego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę. Metody oceniania: ocenianie ciągłe. Kryteria oceniania: aktywność na zajęciach, znajomość lektur obowiązujących na zajęcia, przygotowanie prezentacji. Dopuszcza się jedną nieobecność nieusprawiedliwioną, trzy nieobecności nieusprawiedliwione kwalifikują do niezaliczenia przedmiotu. |
Uwagi: |
Grupa nr 1 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.