II rok II st. Biologia sądowa - sem. letni (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Biologii)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2023 - Rok akademicki 2023/24 2024 - Rok akademicki 2024/25 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
2023 | 2024 | |||||
320-BS2-2PSIV |
Zajęcia przedmiotu
Rok akademicki 2023/24
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie i nauczenie studenta specjalistycznych technik i metod badawczych stosowanych w naukach biologicznych. W trakcie realizacji przedmiotu student, pod kierunkiem promotora lub opiekuna pracy dyplomowej planuje eksperymenty naukowe, prowadzi eksperymenty lub badania terenowe uczestnicząc w pracy badawczej zespołu (Katedry), w którym realizuje pracę dyplomową, opracowuje otrzymane wyniki badań pod względem statystycznym i graficznym. |
|
||||
320-BS2-2PRZ |
Zajęcia przedmiotu
Rok akademicki 2023/24
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z istotą i przebiegiem procesu przedsiębiorczego, w tym z osobowościowymi i instytucjonalnymi uwarunkowaniami działań przedsiębiorczych. W ramach realizowanego kursu zostaną przedstawione różne formy przedsiębiorczości, kategorie szans/okazji biznesowych, charakterystyki i typologie przedsiębiorców, możliwości i ograniczenia prowadzenia działalności gospodarczej; analizowane będą studia przypadków źródeł sukcesów i niepowodzeń biznesowych wybranych przedsiębiorców, co pozwoli studentom na wskazanie kluczowych czynników sukcesu i połączenie teorii z praktyką gospodarczą. |
|
||||
320-BS2-2SEMIV |
Zajęcia przedmiotu
Rok akademicki 2023/24
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przygotowanie studenta do zaplanowania i przeprowadzenia projektu badawczego jakim jest praca magisterska: sprecyzowanie tematu i celu pracy, poszerzenie wiadomości o najnowsze osiągnięcia w zakresie wybranej specjalizacji, co umożliwi właściwą dyskusję otrzymanych wyników. Student nabywa umiejętności przygotowania i przedstawienia prezentacji wyników badań własnych, z uwzględnieniem roli i znaczenia ochrony własności intelektualnej i prawa autorskiego. Ponadto celem zajęć jest także wparcie studenta w przygotowaniu do egzaminu dyplomowego. |
|
||||
320-BS2-2WM08 | brak |
Zajęcia przedmiotu
Rok akademicki 2023/24
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem wykładu jest przedstawienie anatomii genomów Prokaryota i Eukaryota ze zwróceniem szczególnej uwagi na elementy, które są współcześnie badane. Studenci zapoznają się technikami wykorzystanymi do otrzymania draftu genomu człowieka. W dalszej kolejności przedstawiane są metody analizy wielkości genomów oraz ich mapowania, genetycznego i fizycznego. Opisywane są również techniki sekwencjonowania II i III generacji wraz z etapami tworzenia bibliotek oraz technikami pochodnymi (10x Chromium). Przedstawiane są również metody badania genomów na różnych poziomach jego organizacji: architektury, interakcji i dostępności chromatyny, analizy TF, metylomu oraz transkryptomu. Kurs kończy tematyka ewolucji genomów w kontekście genomiki porównawczej - analizy syntenii, trajektorii ewolucyjnych, identyfikacji genów kandydatów poparte licznymi przykładami z projektów sekwencjonowania genomów licznych, jak i unikalnych grup strunowców (śluzic, ryb dwudysznych, sfenodontów). |
|
|||
320-BS2-2WM43 | brak |
Zajęcia przedmiotu
Rok akademicki 2024/25
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Wykład monograficzny, omawia szereg mechanizmów molekularnych leżących u podstaw adaptacji termicznych (mechanizmy termoregulacji, mechanizmy chroniące przed nadmiernie niską/wysoką temperatura, ograniczenia termiczne, stres, gorączka). |
|
|||