I. Budowa i kształt komórki prokariotycznej.
1. Organizacja zajęć z mikrobiologii. Przepisy BHP obowiązujące w pracowni mikrobiologicznej.
2.Mikroskopy (rodzaje mikroskopów; budowa i zasada działania mikroskopu optycznego; wykorzystanie mikroskopii w badaniach mikroorganizmów).
3.Kształty bakterii. Budowa komórek prokariotycznych oraz komórek grzybów.
II. Mikrobiolgia powietrza
1. Mikroorganizmy a czynniki środowiskowe (temperatura, pH, potencjał oksydo-redukcyjny, aktywność wody, ciśnienie hydrostatyczne)
2. Wymagania pokarmowe mikroorganizmów (autotrofy, heterotrofy, prototrofy, auksotrofy, fototrofy, chemotrofy, litotrofy, organotrofy; typy pokarmowe mikroorganizmów: fotolitoautotrofy, chemolitoautotrofy, chemoorganoheterotrofy, miksotrofy).
3. Podstawowe pożywki mikrobiologiczne.
4. Mikroorganizmy występujące w powietrzu. Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych powietrza.
5. Zagrożenia wynikające z obecności drobnoustrojów w powietrzu. Mikroorganizmy chorobotwórcze w powietrzu (przykłady gatunków). Czynniki warunkujące występowanie mikroorganizmów w powietrzu.
6. Metody pomiaru zanieczyszczeń mikrobiologicznych powietrza (mikroskopowe, hodowlane, wiązane np. sedymentacyjna, filtracyjna, zderzeniowa).
7. Barwniki stosowane do barwienia mikroorganizmów.
III. Mikrobiologia gleby
1. Mikrobiolgia gleby: edafon; mikrobiota; czynniki wpływające na obecność bakterii w glebie; bakterie autochtoniczne, zymogeniczne oraz allochtoniczne gleby (przykłady gatunków); zanieczyszczenie gleby; bakterie wskaźnikowe).
2. Bakterie chorobotwórcze występujące w glebie (przykłady gatunków).
3. Bioremediacja.
4.Techniki pomiaru ilościowego bakterii w glebie (metoda mikroskopowa, seryjnych rozcieńczeń, płytkowa).
5. Barwienie bakterii metodą Grama.
IV. Mikrobiologia wody
1.Mikroorganizmy występujące w wodzie (bakterie autochtoniczne i allochtoniczne). Czynniki limitujące wzrost mikroorganizmów w wodzie. Zanieczyszczenia wód. Bakterie chorobotwórcze występujące w wodzie (przykłady gatunków).
2.Kryteria jakości sanitarnej wody oraz bakterie wskaźnikowe
3.Biologiczne oczyszczanie ścieków (m.in. bioreaktory, osad czynny, złoża biologiczne).
3. Wpływ czynników środowiskowych na mikroorganizmy. Wymagania pokarmowe mikroorganizmów. Podstawowe pożywki mikrobiologiczne. Techniki posiewów mikrobiologicznych.
4. Techniki barwienia mikroorganizmów (rodzaje barwników i ich właściwości). Budowa ściany komórkowej bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Barwienie proste pozytywne, barwienie proste negatywne, barwienie pozytywno-negatywne, barwienie złożone.
5. Mikrobiologia powietrza. Pomiar ilościowy mikroorganizmów w powietrzu metodą sedymentacji Kocha. Jakościowy pomiar mikroorganizmów wskaźnikowych występujących w powietrzu.
6. Mikrobiologia gleby. Techniki pomiaru ilościowego bakterii w glebie. Obserwacje przyżyciowe mikroorganizmów występujących w glebie. Jakościowy pomiar mikroorganizmów wskaźnikowych występujących w glebie.
7. Mikrobiologia wody. Określenie ogólnej liczby bakterii psychrofilnych i mezofilnych w wodzie. Określenie bakterii z grupy coli (organizmy wskaźnikowe) w wodzie.
|