- Mikrobiologia: przeszłość i teraźniejszość.
- Mikroorganizmy prokariotyczne (bakterie i archeony). Mikroorganizmy eukariotyczne (pierwotniaki, glony i grzyby).
- Struktura i wzrost bakterii. Ściana komórkowa. Skład i funkcje błony cytoplazmatycznej. Cytoplazma i elementy wewnątrzkomórkowe.
- Wzrost bakterii i cykl komórkowy.
- Metabolizm bakterii. Jak bakterie zdobywają energię? Szlaki metaboliczne. Biosynteza związków komórkowych.
- Autotrofy i heterotrofy.
- Oddziaływania między bakteriami a organizmami eukariotycznymi. Bakterie a bezkręgowce. Bakterie a rośliny. Mikroorganizmy a człowiek.
- Bakteriofagi i wirusy zwierząt i roślin. Struktura i klasyfikacja. Infekcja i replikacja. Choroby wirusowe - wprowadzenie.
- Podstawy chorób zakaźnych.Infekcje i choroby zakaźne. Kolonizacja różnych części ciała ludzkiego przez bakterie patogenne. Toksyny bakteryjne a choroby człowieka.
- Choroby odzwierzęce oraz przenoszone przez stawonogi. Choroby bakteryjne i wirusowe przenoszone drogą płciową. Choroby przenoszone drogą kropelkową. Choroby przenoszone wraz z pokarmem i wodą.
- Identyfikacja mikroorganizmów chorobotwórczych.
- Bakterie w rolnictwie: bakterie w zwalczaniu szkodliwych owadów. Bakterie a nawożenie roślin.
- Antybiotyki i chemioterapeutyki. Przyczyna upowszechniania się zjawiska oporności bakterii na leki. Zasady racjonalnej terapii antybiotykowej.
- Wielkie epidemie w dziejach ludzkości spowodowane przez bakterie i wirusy.
- Organizacja materiału genetycznego bakterii. Pojęcie chromosomu bakteryjnego i plazmidów. Rodzaje plazmidów. Mechanizmy replikacji chromosomu i plazmidów.
- Zjawisko horyzontalnego transferu genów i jego znaczenie dla bakterii. Pojęcie gatunku w mikrobiologii (w ujęciu tradycyjnym, filo-fenetycznym i pojęcie genomogatunku).
|