Literatura: |
Literatura podstawowa:
1. Skoog D. A., West D. M., Holler F .J., Crouch S. R., Podstawy chemii analitycznej cz. 3, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2024. (wybrane rozdziały)
2. Hulanicki A., Współczesna chemia analityczna. Wybrane zagadnienia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2022.
3. Baranowska I. (red.), Analiza śladowa. Zastosowania. Wydawnictwo MALAMUT, Warszawa, 2013.(wybrane rozdziały)
4. E.H.Evans, M.E. Foulkes, Chemia analityczna podejście praktyczne, PWN 2020.
Literatura uzupełniająca:
1. Jarosz M. (red.), Nowoczesne techniki analityczne. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
2. Brzózka Z. 2009. Mikrobioanalityka, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2006.
3. Barałkiewicz D., Bulska E. (red.), Specjacja chemiczna. Problemy i możliwości. Wydawnictwo MALAMUT, Warszawa, 2009.
4. Żyrnicki W., Borkowska-Borecka J., Bulska E., Szmyd E. (red.), Metody analitycznej spektrometrii atomowej. Teoria i praktyka. Wydawnictwo MALAMUT, Warszawa, 2010.
5. Namieśnik J., Łukasiak J. Jamrógiewicz Z., Pobieranie próbek środowiskowych do analizy, PWN, Warszawa, 1995.
6. Namieśnik J., Jamrógiewicz Z., Pilarczyk M., Torres L., Przygotowanie próbek środowiskowych do analizy, WNT, Warszawa, 2000.
7. Konieczka P., Namieśnik J., Ocena i kontrola jakości wyników pomiarów analitycznych. WNT, Warszawa, 2007.
|
Zakres tematów: |
Znaczenie chemii analitycznej, rola narzędzi analitycznych. Proces analityczny i charakterystyka jego poszczególnych etapów. Podstawowe pojęcia z nim związane: próbka, sygnał, zasada pomiaru (technika analityczna), metoda analityczna, procedura analityczna. Analityka składu, rozmieszczenia, strukturalna, procesowa. Pojęcie analizy śladowej i jej specyfika. Błędy analizy chemicznej i przyczyny ich powstawania. Zasady i metody pobierania próbek. Pobieranie próbek materiałów stałych, próbniki do poboru próbek stałych. Techniki zmniejszania próbki stałej. Pobieranie próbek sypkich, w kawałkach, gleby, materiałów roślinnych, osadów dennych. Pobieranie próbek gazowych i ciekłych. Sposoby przechowywania i transportu próbek stałych, ciekłych i gazowych. Dokumentowanie etapu pobierania próbek, kontrola procesu przygotowania próbki. Typowe operacje etapu przygotowania próbek do analizy. Metody roztwarzania próbek nieorganicznych i organicznych. Metody rozdzielania i zatężania analitów, eliminacja substancji przeszkadzających i efektów matrycowych. Kalibracja metod analitycznych. Walidacja metod analitycznych – parametry procesu walidacji. Najnowsze osiągnięcia i kierunki rozwoju chemii analitycznej: zielona chemia analityczna; miniaturyzacja w przygotowaniu próbek do analizy; miniaturowe czujniki chemiczne; techniki przepływowe i sprzężone; wielofunkcyjne materiały molekularne w analizie chemicznej; materiały porowate, magnetyczne i nanomateriały; specjacja i analiza specjacyjna.
|